Nošen burom

Na pragu travnja smijeg opet ogrnuo cijeli Velebit

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Ličani još nisu prestali sa sezonom grijanja. Kako stvari danas stoje niti neće do svibnja, a uskoro će se doslovno tražiti komad ogrjevnog drveta više



VELEBIT Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske jedino mjerno mjesto s oborinama jutros je bio Zavižan sa 12 cm snijega.


Tijekom dopodneva to se počelo mijenjati. Liku je zahvatilo novo nevrijeme, u predjelima iznad 600 metara nad morem kišica se pretvarala u mećavu!


Nošen burom snijeg je opet ogrnuo cijeli Velebit. Prijašnji snijeg se otopio da bi ga nekoliko centrimetara uz temperature zraka ono ništice opet dokazalo zbog čega nam na automobilima još uvijek valja imati zimske gume, a na dohvat ruke toplu odjeću. Utabanog snijega ima na kolnicima planinskih prijevoja Ljubovo, Vratnik i Baške Oštarije.




S obzirom na skori početak mjeseca travnja sve se ovo doima pomalo groteskno. Od prije nekoliko dana vegetacija po Velebitu se počela stidljivo pomaljati, dajući nam do znanja kako ništa ne može poremetiti novi vegetacijski ciklus.


Današnje scene na Velebitu pokazuju nam suprotnu situaciju. Ličani još nisu prestali sa sezonom grijanja. Kako stvari danas stoje niti neće do svibnja, a uskoro će se doslovno tražiti komad ogrjevnog drveta više.