Četveronožni ljepotani ovjenčani kolajnama

Na gospićkoj izložbi 306 pasa, najbolja mlada uzgajivačica Čavjanka Barbara Bradač

Marin Smolčić

Dolazak izlagača iz cijele Hrvatske i deset država Europe pokazuju kako je Gospić prepoznat kao mjesto gdje se u kinološkom smislu stvari kreću na bolje, kaže Milan Maras 



GOSPIĆ Kinološka udruga Velebit iz Gospića drugu je godinu za redom domaćin nacionalne izložbe pasa. Ovogodišnja smotra pod službenim nazivom »CAC Gospić 2011« okupila je preko 200 izlagača iz Hrvatske i Europe, pri čemu su suci i brojna publika vidjeli ukupno 306 pasa svrstanih u svih deset kategorija po FCI kriterijima.


I ovoga puta sud o osobinama i izgledu pasa davali su ugledni kinološki suci Željko Žilnik, Vibor Ježek, Dubravka Reicher, Mladen Ercegović, Ante Bilać i Ante Udovičić. 


Uvodnu riječ u ulozi domaćina imao je Milan Maras, predsjednik Kinološke udruge Velebit, dok je sam čin otvaranja izložbe pripao zamjeniku gradonačelnika Grada Gospića Ivanu Biljanu. Biljan se zahvalio svima koji su sa svojim psima proputovali mnogo kilometara kako bi bili djelom ove manifestacije. 






Na jučerašnjoj izložbi podijeljeno je mnoštvo odličja i pehara. Među publikom i kinološkim sucima najbolje je prihvaćena kategorijama juniora, mladih uzgajivača do 13 godina starosti. Sa svojim jazavčarom prvo je mjesto osvojila Barbara Bradač iz Čavala kraj Rijeke, a najljepši pas izložbe je tornjak Kristijana Žužaka iz Karlovca



 – Hvala svima vama koji ste danas ovdje. Znam da ste u uzgoj pasa uložili puno novca, puno truda i nesebične ljubavi jer su mnoge od tih lijepih životinja postale djelom vaše obitelji. Grad Gospić ponosan je što je domaćin ove nacionalne, odnosno međunarodne izložbe i vjerujem da se vidimo i naredne godine, kazao je Ivan Biljan. 


Na Trgu Zrinskih i Frankopana gdje se održavala ova izložba pasa natiskivalo se mnoštvo ljudi kojima nije smetalo niti povremeno vrlo jako sunce kako bi među mnoštvom pasa odabrali svojeg favorita. Od izlagača smo doznali kako Gospićani uvijek pokazuju puno gostoprimstva i smisla za organizaciju jer niti ovoga puta nije »štekao« niti jedan segment ove manifestacije. Predsjednik Kinološke udruge Velebit Milan Maras istaknuo je nekoliko važnih detalja s ove izložbe. 


 


– Posvuda je, nažalost, zabilježen trend opadanja zanimanja za ovakve priredbe. Mi smo na sreću uspjeli zadržati započetu razinu i sa 306 izloženih pasa svih pasmina na tragu smo lanjske izložbe. Veseli me što struka i suci ističu kako se ovdje pokazuju sve kvalitetniji psi, a dolazak izlagača iz cijele Hrvatske i deset država Europe pokazuju kako je Gospić prepoznat kao mjesto gdje se u kinološkom smislu stvari kreću na bolje.


Kao lovac također sam vrlo zadovoljan podatkom da je ovdje izloženo preko stotinu pasa lovnih, autohtonih hrvatskih pasmina. Stoga ćemo ustrajati u naumu da naredne godine u Gospić dovedemo i organiziramo nacionalnu izložbu lovnih pasmina pasa, kazao nam je Milan Maras, s ponosom ističući kako je kinologija među ličkim lovcima unatrag desetak godina sve ozbiljnije prihvaćena. Psi se redovno cijepe, imaju rodovnike, odlaze na izložbe i često se vraćaju ovjenčani kolajnama.