Velike štete

NEVRIJEME NAD HRVATSKOM Jaka tuča i oluje poharale Liku i Slavoniju, grmljavinski pljusak potopio Zagreb

Marin Smolčić

Komadi leda su povremeno bili veći od oraha, a dosezi njihova udara vidljivi su i ispod svakog drveta po mnoštvu pokidanog lišća. Zanimljivo je da je nevrijeme potpuno zaobišlo ne šire dijelove  Grada Gospića gdje je palo tek malo kiše, bez nepogoda praćenim ledom



NOVO 21.30 Tijekom popodneva došlo je do zamjetne destabilizacije atmosfere, temperature zraka gotovo u cijeloj Hrvatskoj su porasle iznad 30 Celzijevih stupnjeva, što je dodatno pogodovalo razvoju jakih grmljavinskih pljuskova, piše Jutarnji. 


IstraMet putem svoj Facebook profila javlja da munje sijevaju i na autocesti Karlovac-Zagreb.


U Rijeci je pak nevrijeme izostalo, a stigla je bura s jakim udarima.




Grmljavinsko nevrijeme u Zagreb je stiglo iza 21 sat, dok su i prije toga nebo iznad hrvatske metropole parale munje.


IstraMet također javlja da je radar munja u posljednja dva sata registrirao 16.360 udara munja.


Zagrebom su odjekivale sirene, udari groma preplašili su stanovnike koji se spremaju na počinak. Snimke nevremena iz Bogovićeve ulice svjedoče o pravom potopu, no već nakon sat vremena vrijeme se smirilo i kiša je oslabila.


——


NOVO GOSPIĆ Nevrijeme koje je  oko 18 sati zahvatilo Gospić i okolicu načinilo je mnogo štete. Komadi leda veličline oraha mjestimice su desetkovali usjeve, a u samom središtu Gospića razbijena su mnoga prozorska stakla i nekoliko vjetrobrana na automobilima. Vlasnicima polupanih automobila preostala je jedino improvizacija kako bi spriječili da se kiša i dalje salijeva u „osakaćena“ vozila.



Grmljavinska kanonada nastavila se uz povremenu jaku kišu, a onda se nakon ovo meteo-horora netom prije sumraka nakratko opet pojavilo Sunce.



—–


GOSPIĆ Tuča i prolom oblaka što su večeras oko 18 sati zahvatili šire područje Gospića načinli su mjestimice velike štete na poljoprivrednim kulturama. Posebno su desetkovane žitarice, krumpir i ostale vrste povrtlarskih kultura. Voćkama led nije štetio jer su prije dva tjedna mraz i snijeg uništili cvijet i ovogodišnji urod voća. Komadi leda su povremeno bili veći od oraha, a dosezi njihova udara vidljivi su i ispod svakog drveta po mnoštvu pokidanog lišća. Zanimljivo je da je nevrijeme potpuno zaobišlo ne šire dijelove  Grada Gospića gdje je palo tek malo kiše, bez nepogoda praćenim ledom.


Ličani su se do unatrag 15 dana smrzavali i palili grijanje, a Velebit je još bio zaogrnut snježnim pokrivačem. Onda je u svega nekoliko dana temperatura zraka doslovno proključala, da bi je večeras led i kiša opet snizili.



I drugdje u Hrvatskoj stigla je najavljena promjena vremena.


Kako javlja portal Neverin.hr, do 17 sati razvoj jakih olujnih oblaka zabilježen je prvenstveno na području Slavonije te unutrašnjosti Dalmacije i na gorskom području. Velika zrna tuče zabilježena su u okolici Novske. Tuča je padala i u Dalmatinskoj zagori. Kod Nove Gradiške je zabilježena i pijavica, odnosno njezin začetak. 


– Nedjeljno poslijepodne je vrlo nestabilno u unutrašnjosti Hrvatske, tako da pljuskova ima od ranog poslijepodneva, a bit će ih posebice u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima u gotovo cijeloj unutrašnjosti. I na području Gorskog kotara, središnje Hrvatske, te na području Slavonije i Baranje. Pri tom nije isključena pojava jačeg grmljavinskog nevremena, ali čisto lokalno, na manjem području, posebice u večernjim satima, rekao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.