Monumentalna građevina

NEHAJE, SRETAN ROĐENDAN Premda “dama” u godinama, kula i dalje plijeni pažnju. Evo priče o njoj

Dorotea Prpić

Foto  M. Gracin

Foto M. Gracin

Premda je dama u godinama, ona i danas čvrsto i ponosno stoji iznad grada podno brda Nehaj, i što je najvažnije, i danas plijeni punu pažnju posjetitelja. Senjska tvrđava Nehaj, ili kako u Senju kažu samo kula, simbol i ponos Senja, spomenik kulture najviše kategorije upisan u Registar nepokretnih spomenika kulturne baštine Republike Hrvatske, ove godine navršava 460 godina. Tijekom svog višestoljetnog postojanja, zahvaljujući solidnoj gradnji i monumentalnosti te permanentnoj dobroj brizi lokalne zajednice, Gradskog muzeja Senj i Ministarstva kulture, uspješno je odolijevala izazovima povijesti i vremenskim nepogodama i danas se ubraja među najbolje sačuvane spomenike ove vrste u Hrvatskoj. Uz to, postala je nezamjenjiv simbol grada Senja i jedne cijele epohe hrvatske i europske povijesti, a arhitektonski je do danas gotovo u potpunosti sačuvan njen izvorni izgled.

Obrambena utvrda




To je utvrda koja je isključivo služila u obrambene svrhe te je s malim brojem uskoka i raspoloživom vojnom opremom uspijevala braniti i obraniti cijelo ugroženo senjsko područje, ali i šire. Ovdje se branilo kršćanstvo i europska civilizacija. Poznata je kao neosvojiva tvrđava, bez obzira na snagu i brojnost neprijatelja koji su je ugrožavali te s pravom nosi epitet predziđe kršćanstva i štita Europe.


Uz pomoć Ministarstva kulture i Grada Senja, Gradski muzej je posljednjih godina učinio znatna i značajna investicijska ulaganja u arhitektonsko-investicijsko održavanje znamenite senjske tvrđave Nehaj. Uređivana je njezina unutrašnjost, ali i vanjština. Izvodili su se vrlo zahtjevni konzervatorski radovi i u unutrašnjosti i na vanjskim zidovima, od ulaznog mosta, po etažama pa sve do krovišta i šetnice.


Nehaj / Foto M. Gracin


Nehaj / Foto M. Gracin





Danas su u tvrđavi Nehaj postavljene zbirke-izložbe koje čine njezin stalni postav: Senjski uskoci i Senjska primorska kapetanija i Zbirka oružja i vojne opreme te izložbe Senjske crkve kroz povijest, Gradski i plemićki grbovi Senja i Tvrđava Nehaj 1558.-2008., a kako ističe prof. Blaženka Ljubović, ravnateljica Gradskog muzeja koji tvrđavom upravlja, što se tiče drugih sadržaja tvrđava je otvorena za sve vrste suradnje i promocije koje ne ugrožavaju njenu reputaciju i originalnost.


Različiti sadržaji


Tvrđava Nehaj je za posjetitelje otvorena od svibnja do studenog, prema dogovoru i u ostalo vrijeme, a godišnje je obiđe oko 45 tisuća posjetitelja. Vjerojatno bi broj bio i veći kada bi do tvrđave postojao organizirani prijevoz iz grada, poput turističkog vlakića kakav imaju druge turističke destinacije, ali ta ideja prije svega ovisi o odluci Grada. Uz izložbe, posjetitelje najviše zanima sama tvrđava Nehaj, izgled, njezina arhitektura, gradnja, razlozi rušenja objekata za njezinu gradnju, o mogućem tajnom prolazu između tvrđave i grada… U Tvrđavi se održavaju i javni skupovi različitih sadržaja, a županijskom odlukom tvrđava je odabrana kao jedna od lokacija koja služi kao matični ured za održavanje vjenčanja u Senju. Međutim, i prije te odluke tvrđava Nehaj bila je zanimljiva mladencima za čin vjenčanja koje se održava u prostoru nekadašnje crkvice posvećene sv. Jurju, ali i kao kulisa za fotografiranje u atriju i na vidikovcu.

– To je još jedan vid promocije Tvrđave, a posebno je zanimljivo što mladenci u zadnje vrijeme žele i razgledanje tvrđave i stručno vodstvo za svoje svatove. Na taj način oni žele darovati svoje uzvanike-goste, kaže ravnateljica Ljubović.


Filmska lokacija


Tijekom godina učestala su i pitanja vezana za snimanja filmova na Tvrđavi i o Tvrđavi. Tu je među ostalim snimana i serija za djecu »Crvenokosa Zora«, a u posljednje vrijeme na Tvrđavi je snimana i treća epizoda o De Dominisu, kao i kadrovi za seriju »Doba uskoka«. Tvrđava je zanimljiva i veleučilištima i udrugama, kao što su Veleučilište VERN i Udruga turističkih vodiča Like, koje se bave pripremom turističkih vodiča koji na Tvrđavi održavaju seminare i ogledna predavanja.


Tvrđava Nehaj je renesansna monumentalna građevina, sagrađena 1558. godine pod nadzorom kapetana i generala hrvatske Vojne krajine Ivana Lenkovića. Sazidana je od materijala razrušenih crkava, samostana i kuća izvan gradskih zidina. Ima kockasti oblik, a orijentirana je prema stranama svijeta. Visoka je 18, a široka 23 metra. U Tvrđavu se ulazilo stepenicama preko drvenog mosta kroz uska dvostruka vrata. Zidovi su debeli 2-3,30 metra, prema vrhu se suzuju, a završavaju kruništem na kojem je pet malih ugaonih kula. U zidovima tvrđave se nalazi stotinu puškarnica i jedanaest velikih topovskih otvora. U atriju Tvrđave se nalazi cisterna – zdenac iznad kojega su tri grba: lijevo grb senjskog kapetana Ivana Lenkovića s uklesanom godinom izgradnje Tvrđave 1558. i njegovim inicijalima H i L, u sredini grb austrijskog nadvojvode Ferdinanda I. Habsburškog, desno grb Lenkovićevog nasljednika na časti kapeta­na Herbarta VIII. Auersperga Turjaškog.



Vrh tvrđave je izuzetan vidikovac s kojeg se pruža pogled na Hrvatsko primorje i otoke Rab, Goli, Prvić, Cres, Krk te planine Gorskog kotara, Učku i Velebit.Tvrđavu godišnje posjete mnogobrojni domaći, a posebice strani posjetitelji te mnogobrojna školska djeca koja u vrijeme organizacije izleta ili po programu škola odrađuju nastavu u prirodi.Zahvaljujući brojnim posjetiteljima tijekom turističke sezone, Gradski muzej Senj u investicijsko održavanje tvrđave Nehaj ulaže i dio vlastitih prihoda ostvarenih novcem od prodanih ulaznica.Nadamo se da će se Tvrđava Nehaj i dalje tretirati od nadležnih institucija i struke na najkvalitetniji način, kako i zaslužuje ovaj spomenik kulture, humanizirajući prostor, revitalizirajući sadržaje, a k tome ne remeteći i devalorizirajući prošlost, pričajući fortifikacijsku povijest graditeljstva kao trajnu uspomenu na uskoke staru 460 godina.