Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Promocija pčelarstva

Med kao brend: Iza Senja je slatki vikend

Foto D. Prpić
Foto D. Prpić
Autor:
Objavljeno: 21. kolovoz 2018. u 8:53 2018-08-21T08:53:03+02:00

Malo je krajeva koji se mogu pohvaliti netaknutom prirodom bogatom ljekovitim medonosnim biljem kao što je okolica Senja. Ovdje, na škrtom, osunčanom kamenjaru sjevernog Jadrana nastaje najkvalitetniji med na svijetu – rekao je predsjednik Udruge Drača Tomislav Nekić

SENJ Izložbeno-prodajni sajam pčelinjih proizvoda, meda livadskog, od kadulje, vriska, smilja, drače, medun, cvjetni prah, vosak, matična mliječ, propolis, medenjaci ….., edukacije kako med nastaje, predavanje o bolesti pčela, živa muzika i puno posjetitelja koji su imali prilike degustirati i kupiti pčelinje proizvode slika je proteklog slatkog turističko gastronomskog vikenda u Senju pod nazivom 3. dani meda koju su na Pavlinskom trgu u Senju u suorganizaciji upriličili senjska Udruga pčelara Drača i Turistička zajednica Grada Senja.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Sanjin Rukavina, a kako je istaknuo predsjednik Udruge Drača Tomislav Nekić, cilj manifestacije je promocija pčelarstva na području Grada Senja i druženje pčelara.

Druženje i edukacija 

– Ova manifestacija prigoda je za druženje članova udruge i edukaciju svih zainteresiranih posjetitelja. Uspješnost sajma te svjetske nagrade medara Senja i okolice dokaz kvalitete meda ovdašnjih pčelara. Naš med proizvodi se u oazi očuvane prirode između Jadranskog mora i krševitih planina Velike Kapele i Velebita. Malo je krajeva koji se mogu pohvaliti netaknutom prirodom bogatom ljekovitim medonosnim biljem kao što je okolica Senja. Ovdje, na škrtom, osunčanom kamenjaru sjevernog Jadrana smještene su košnice u koje pčele skupljaju nektar i proizvode najkvalitetniji med na svijetu – rekao je predsjednik Nekić.

U okviru manifestacije na Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva upriličeno je i stručno predavanje na temu »Bolesti pčela« koje je održao stručni savjetnik za pčelarstvo dr. Zlatko Tomljanović s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, a na štandu Udruge pčelari su priredili i malu edukaciju o pčelama i degustaciju pčelinjih proizvoda.

Med kao brend 

Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici pčelarskih udruga iz Otočca, Ogulina, Korenice i Gospića, a nije izostao niti zabavni dio tijekom otvaranja i to tijekom obje večeri održavanja manifestacije u kojem su nastupili TS Arija, Klapa Vinčace i Joso Butorac te TS Mirakul.

Velika posjećenost sajma i njegova uspješnost, brojne nagrade i priznanja koje za kvalitetu meda osvajaju medari sa senjskog područja više su nego dovoljni da i med postane novi i senjski i turistički brend.

Manifestacija Dani meda otpočela je pred tri godine kada je Udruga pčelara Drača obilježavala 50. obljetnicu postojanja i jedna je od najstarijih pčelarskih udruga u Hrvatskoj, a danas okuplja 65 pčelara.

Kako organizatori najavljuju, Dani meda ubuduće će biti tradicionalna turističko-gastronomska manifestacija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze