Senjski ljetni karneval

Malo smiha i trun griha: Gradom podno Nehaja prošetale dvije tisuće maškara

Bojana Guberac

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

U 37 karnevalskih skupina Međunarodne povorke ljetnog senjskog karnevala, gradom je prošlo oko dvije tisuće maškara. Što domaćih, što stranih. Veliku karnevalsku završnicu ispratilo je na tisuće ljudi



Da je u Hrvatskoj situacija tmurna, rekli bi mnogi, i pritom ne bi mislili na zahlađenje ovog vikenda. Narodu fali smijeha, plesa i zabave. Znaju to i Senjani koji uz zimski karneval od 1967. održavaju i ljetni.


Entuzijasti koji su ga pokrenuli nisu ni sanjali da će napraviti ovakvu atrakciju.


U grad podno Nehaja svake se godine vraća na tisuće ljudi. Kako za zimskog karnevalskog štajona, tako i za ljetnog.


Snimio Sergej DRECHSLER


Snimio Sergej DRECHSLER





Meštar Feralić


Što je donio 46. Međunarodni senjski karneval, pitamo dugogodišnjeg meštra Damira Tomljanovića – Feralića?


– Benavljenje, tancanje, malo smiha i trun griha, to je ono što nam treba ove dane.



U ovogodišnjoj povorci sudjelovalo je 37 karnevalskih skupina i oko dvije tisuće karnevalista. Pet skupina stiglo je iz inozemstva, točnije iz Slovenije, Mađarske i Poljske. Koliko se pojelo i popilo? Ma, koliko god se moglo!



I kako meštar reče, tako i bi. Karnevalski šušur iznjedrio je indijance, mornare, pomorske časnike i kapetane, retro djevojke, neizostavne klaunove, elemente  – vodu, zrak, zemlju i vatru. Moglo se vidjeti popularne »minione« pa čak i Konavoke koje bježe od turizma. Mogao se osjetiti dašak Havaja i Kube, čuti Hare Krišnu kako pjeva, a jedna grupa je osim ode Bobu Marleyu poslala i političku poruku, pa tako poručila »legalizirajte maricu, ali u medicinske svrhe, pa će nam svima biti bolje.«



Riječki »Siti i pijani« ove godine su kreirali posebnu karnevalsku priču naziva »Rijeka pa Rio« te nas tako podsjetili da riječki karneval ima dužu tradiciju od onog u Brazilu. Bez Rijeke se ne bi moglo, naglašava meštar Feralić.


—  Iz Rijeke dolazi puno skupina koje obogaćuju ovaj Međunarodni festival. Od četrdesetak grupa barem ih dvadeset bude iz Rijeke i okolice, recimo Hreljina i Grobnika. Ovom prilikom ih  pozdravljam i zahvaljujem im   što dolaze bez obzira kakvo ih vrijeme očekivalo. Moram naglasiti da neki gosti uzimaju godišnji samo da bi došli na Senjski karneval. U karnevalskom šušuru znalo je biti i 10 tisuća ljudi. U ovom trenutku da hoćete prespavati u Senju, jedino što bi vam preostalo je klupa u parku ili plaža.


Svijet u malom


Minnie Mouse odnosno Josipa Vukelić preko dvadeset godina sudjeluje u povorci i kaže:


– Senjski karneval je poseban zbog mentaliteta ljudi, stranci su oduševljeni. Tko proba, uvijek se vrati.



S Josipom se slaže i Zagrepčanka, rodom iz Senja, Tea Šketelj.


– Preko deset godina dolazim na karneval. Ove godine sam sa skupinom Vikinzi koja broji oko 300 sudionika, što je čini jednom od najvećih grupa. Super je osjećaj ići u povorci kroz grad, vidjeti vesele ljude i maškare. Mladim ljudima karneval nudi zabavu i veselje. Zabavu planiramo nastaviti do jutra, nastavlja Tea.


Poljaci iz Wieluna, grada prijatelja Senja ne propuštaju ljetni karneval. S »veselim luđacima« iz Poljske je stigao drugu godinu zaredom i Tobiasz Kostrzewa.


– Atmosfera je odlična. Sve je drugačije nego u Poljskoj, i atmosfera i mentalitet ljudi. Jako mi se sviđa.



U publici, koja se broji u tisućama bio je i Davor Tomljanović koji živi Hamburgu.


– Prvi put sam ovdje. Rodom sam iz Krivog Puta. Doći ću i dogodine, reče Davor.


Tradicija


Turistička zajednica Grada Senja, Grad Senj i Karnevalski odbor Grada Senja pripremili su bogat šestodnevni program tijekom kojeg je bilo brdo događanja, od maškaranog druženja na karnevalskom šušuru, maškarane moto alke, revije maškaranih kostima, oslikavanja lica posjetiteljima karnevala, prigodne prodaje karnevalskih maski, preko elektro-karneval partyja, nastupa Crvene jabuke, Nene Belana, Trija Marinero i grupe Fortunal, do velike završnice tj. međunarodne karnevalske povorke 46. senjskog karnevala.


Direktor Turističke zajednice Grada Senja Viktor Samaržija,  otkrio nam je da je u Senju na dan povorke zabilježeno 5450 turista.



– Zadovoljan sam  ovogodišnjim odazivom ljudi i programom. Iako smo morali program prvog dana prebaciti na drugi dan, sve se održalo. Od današnjeg dana očekujem ludilo.


Ludilo se i zbilo te je tradicionalno potrajalo do sitnih jutarnjih sati, i dobro je da je tako, jer kako kaže simpatični meštar Feralić:


– Moredu se u Senju zaprit butige, fabrike. Sve se more zaprit, ali dok dura svit i dok je ljudi, dok je nas, bala i karnevala će u Senju bit’.


I dobro je da je tako, neka tradicija grada podno Nehaja nikad ne prestane, da barem nekoliko dana u godini vidimo boje.