Udruga branitelja Uskok

Lipica i Dom u Krivom Putu za sve branitelje

Dorotea Prpić

Danas naša udruga ima oko tristo članova i vjerujem da smo primjer jedinstva hrvatskog branitelja – kaže predsjednik senjske udruge Milan Tomljanović



Udruga branitelja Uskok Senj održala je u dvorani POU Milutina Cihlara svoju redovnu godišnju skupštinu na kojoj su sumirane i ocijenjene aktivnosti provedene tijekom 2019. godine.


– Danas naša udruga ima oko tristo članova i vjerujem da smo primjer jedinstva hrvatskog branitelja. U njoj se, uz razna događanja i rad, njeguju sjećanja na Domovinski rat kako on to i zaslužuje. Pokazali smo kroz razne aktivnosti da smo udruga koja ozbiljno pristupa svim izazovima i problemima s kojima se danas naši branitelji susreću. Pokazali smo i da čuvamo zajedništvo, stvaramo nova prijateljstva i da i u teškim vremenima postoji svjetlija budućnost – rekao je predsjednik Udruge branitelja Uskok Milan Tomljanović.


Tijekom 2019. godine članovi Udruge su između ostaloga obilježili sve datume vezane za ratnu postrojbu Senjske bojne, za Domovinski rat i za važne datume za hrvatski narod i državu, organizirani su sistematski pregledi senjskih branitelja u Općoj bolnici Gospić, svim poginulim senjskim braniteljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće na datum njihove pogibije, svakodnevno se komuniciralo i radilo s članovima kojima je Udruga bila na raspolaganju za bilo kakva pitanja vezana uz prava hrvatskih branitelja. Osim toga, u suradnji s Osnovnom školom Silvija Strahimira Kranjčevića održan je susret s učenicima i sat povijesti na temu Domovinskog rata.




Uz to, članovi Udruge su ugostili Festival domoljubnog filma Gordan Lederer i organizirali prikazivanje filmova domoljubne tematike, hodočastili u Vukovar na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara… U suradnji s Caritasom organizirali su prikupljanje humanitarne pomoći najpotrebitijim sugrađnima, ali i svakodnevno sudjelovali u uređenju svojih prostora u Kuli Lipica u Senju i Doma branitelja u Krivom Putu.


– Drago mi je da smo uspjeli obaviti sve što smo planirali, trudili smo se i radili, a sada treba dalje. I kula Lipica i Dom u Krivom Putu namijenjeni su svim braniteljima tako da mogu dolaziti i družiti se – pozvao je Tomljanović te najavio nastavak radova na oba objekta.


– Kula Lipica je dobro sređena, no imamo problem s krovom koji prokišnjava pa ćemo i to probati što hitnije riješiti. Što se tiče radova u Krivom Putu, prva faza je u završnom dijelu, nadamo se završetku u siječnju. Nakon toga slijedi nastavak radova na katu objekta, a kada ga završimo, imat ćemo mjesto i za druženje i za obilježavanje godišnjica naših branitelja – zaključio je predsjednik Tomljanović i zahvalio svima koji su im pomogli u provođenju aktivnosti.