Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1n
Sutra: 9° 9° 1n
13. studenoga 2019.
Pozadina incidenta

Ličkim šumama i gudurama: Dok predsjedica obilazi granicu, migranti se provlače u neposrednoj blizini

Ličkim šumama i gudurama: Dok predsjedica obilazi granicu, migranti se provlače u neposrednoj blizini
Ličkim šumama i gudurama: Dok predsjedica obilazi granicu, migranti se provlače u neposrednoj blizini
Autor:
Objavljeno: 6. srpanj 2019. u 18:41 2019-07-06T18:41:54+02:00

GOSPIĆ Policija nastavlja izvidne radnje u rasvjetljavaju incidenta u kojemu je jučer sudjelovalo sedam ilegalnih migranata. Uhićeni su na potezu od Donjeg Babinog Potoka do sela Rudopolje u općini Vrhovine. Odmah po uhićenju četvorica migranata iz Pakistana su zbog višestrukih posjekotina prevezeni Opću bolnicu Gospić, dok je jedan migrant podrijetlom iz Afganistana  završio u operacijskoj dvorani Opće bolnice Zadar zbog opasne ubodne rane u predjelu abdomena.

Prilikom uhićenja nitko od njih nije imao bilo kakav dokument. Doznajemo kako su izjavili da su dokumente izgubili negdje usput. Usput su izgubili i noževe s kojima su se ozljedili u tučnjavi pa prirpadnici pogranične policije iz PP Korenica danas pregledavaju teren uz stazu kojom su se migranti kretali.

Ovaj incident dogodio se tek nekoliko kilometara od lokacije koju je u pratnji ministra Davora Božinovića dan prije obišla predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, želeći se uvjeriti u neprobojnost državne granice.

U okolici Bihaća postoje tri izbjeglička kampa, od kojih su Miral i Bira nekadašnje tvorničke hale. Treći kamp nalazi se uz samu granicu s Hrvatskom. Livada kod sela Vučjak koja je većim dijelom do nedavno bila divlja deponija smeća, od sada je tzv. izbjeglički kamp pod šatorima. Bez struje, kanalizacije i osnovnh uvjeta za život.

Zadnje uhićenje skupine migranata kod Rudopolja samo potvrđuje teze po kojima su migranti pronašli novu rutu za kretanje prema obećanom zapadu. Nakon mukotrpnog pješačenja po ličkim šumama i gudurama dolaskom na željezničku prugu kreću se desno i nakon50-ak kilometara dolaze do račvanja pruge prema Rijeci i Zagrebu. Kreću se lijevim kolosjekom i nakon 20-ak kilometara stižu blizu granice sa Slovenijom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.