Rješenje za poplave

Kreću pripremni radovi za realizaciju projekta HE ‘Kosinj 2’: Hoće li to ipak biti prekasno?

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić



KOSINJ Jedan od najljepših predjela Like svake godine zadese katastrofalne poplave. Rijeka Lika je kroz stoljeća plavila Kosinjsku dolinu. Mislilo se da će izgradnje HE „Sklope“ ’60-ih godina ublažiti stihijsko divljanje rijeke Like.


Malo toga se promijenilo. Natruha optimizma stiže s najavljenim projektom HE „Kosinj 2“. Iz HEP-a o tome stižu informacije već desetljećima. Geodetska izmjera cijeloga područja Kosinja dala je nadu da će stvari konačno krenuti na bolje.


Informacije o ovom ogromnom projektu, gradnji još jedne hidroelektrane i novog akomulacijskog jezera daju se „na kapaljku“. Načelnik Općine Perušić Ivica Turić dao nam je malu ekskluzivu.




– HEP je zadnjih godina po tom pitanju učinio puno toga, ali o tome nema previše informacija. U medijima tek ponekad „procuri“ ponešto. Okončana je anketa s mještanima područja Gornjeg Kosinja i okolnih mjesta koja bi se trebala naći pod vodom novog jezera.


Ljudi su svjesni činjenice da će se za koju godinu morati iseliti. Prihvaćen je projekt i ishodovane su sve potrebne dozvole za gradnju tunela koji bi trebao obuzdati Bakovac, potok koji veći dio godine jedva teče, a kada dođu kiše i tope se snjegovi postaje vodena neman koja nosi sve pred sobom.


Taj tunel će biti duljine 5,5 km i obuzdat će vodu koja će se izljevati izravno u jezero, na dionici Kosinjski Bakovac-Lipovo Polje-Kosinj most. Vrijednost toga projekta je oko 25 milijuna kuna i počinje se graditi ovoga proljeća, naglašava načelnik Turić.


Već narednog tjedna HEP za svoje potrebe počinje s gradnjom obilazne ceste Studenci-Mlakva. U demografskom smislu sve ovo je za Kosinj malo prekasno. Galopirajuća depopulacija smanjila je u zadnjih 50 godina broj stanovnika za 10 puta pa sada u ovom zemaljskom raju živi manje od tisuću ljudi, pretežno staračkih domaćinstava.


Ovu školsku godinu u matičnoj školi „Anž Frankopan“ nije upisan niti jedan prvašić, a zatvorena je još jedna područna škola. Ona u Rudinki koja je do rata bila krcata djecom.