PUČKO UČILIŠTE GOSPIĆ

Kosinj – Izvorište tiskane riječi

Hina

Knjiga je podsjetnik na 530. obljetnicu prve tiskane knjige u Hrvata, Misala po zakonu rimskog dvora



GOSPIĆ » Pučko otvoreno učilište »Dr. Ante Starčević« u Gospiću nastavlja s predstavljanjem iznimnih, kapitalnih dijela što promoviraju povijesni značaj Like u formiranju moderne Hrvatske. Nakon dobro prihvaćene »Ličke kape« koja je u srijedu u POU okupila velik broj zainteresiranih za ličku etnografiju i povijest, danas je na redu, s početkom u 18 sati, predstavljanje knjige Ivana Mancea »Kosinj – Izvorište hrvatske tiskane riječi«.


   Knjiga je podsjetnik na 530. obljetnicu prve tiskane knjige u Hrvata, Misala po zakonu rimskog dvora čiji prvotisak nosi datum 22. veljače 1483. godine. Kako stoji u samom sažetku djela, u knjizi se obrađuje problematika prve hrvatske tiskare za koju se pretpostavlja da je egzistirala upravo u Kosinju. Knjiga je podijeljena u dva dijela. Prvi dio obrađuje Zvonimira Kulundžića i njegov znanstveni rad o Prvotisku te nastavno analizu i znanstvenu utemeljenost kosinjske teze i drugih teza o mjestu tiskanja Prvotiska.


   Drugi dio, kako se ističe u njezinom opisu, donosi dosad najopsežniju kartografsku analizu Kosinja i kosinjskoga kraja gdje se obrađuje pojavnost Kosinja na geografskim kartama od 16. do početka 20. stoljeća. Autor je pronašao i obradio Kosinj kroz ukupno 84 geografske karte, gdje je detektirao toponim Kosinj u 15 različitih oblika, a što je svakako značajan povijesni izvor pojavnosti Kosinja na starim geografskim kartama.




   Predstavljenje ovog značajnog dijela u Gospić dovodi izniman broj uglednih znanstvenika među kojima su prof. dr. sc. Mateo Žagar, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ante Bežen, redoviti profesor na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prof. Milan Bošnjak, viši stručni savjetnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, dok će se u ime domaćina skupu obratiti mons. dr. sc. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski kao i sam autor, mr. sc. Ivan Mance.


   Zahvaljujući Zavodu za unapređivanje sigurnosti iz Osijeka, prvih 20 osoba koje su se bile prijavile za dolazak na predstavljanje knjige dobit će djelo na dar, dok će ostalim posjetiteljima po završetku predstavljanja biti omogućeno njezino kupovanje.