Knjiga

“Korizmenjak” Anice Nazor: Još jedno izdanje senjske glagoljaške tiskare

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Stjepan Damjanović dao je povijesni pregled rada Senjske glagoljske tiskare, koja je djelovala od 1494. do 1508.



“Ovim izdanjem podignut će se i vrijednosna ljestvica morfoloških istraživanja hrvatskog jezika, kao i sintaktičko i leksikološko proučavanje stilizirane književne čakavštine. Hvala akademkinji Anici Nazor što je ogroman posao privela kraju i počastila sve knjigoljupce, filologe i nefilologe još jednim izdanjem Senjske glagoljaške tiskare učinivši ga dostupnijim gradu Senju i čitavu svijetu.« – rekao je izv. prof. dr. sc. Boris Kuzmić na predstavljanju knjige akademkinje Anice Nazor pod naslovom »Korizmenjak – transkripcija s rječnikom«.


Predstavljanje knjige upriličeno je u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a objavili su je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Grad Senj. Riječ je o latiničkom prijepisu zbirke korizmenih propovijedi pisanih hrvatskim crkvenoslavenskim jezikom i tipografski uzornom uglatom glagoljicom, koja je svoje faksimilno izdanje doživjela 1981. godine u izdanju Senjskog muzejskog društva. Uzvanicima se prigodno obratila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić i u svojem je govoru istaknula kako je transkripcija s rječnikom senjskog Korizmenjaka iz 1508. godine priređena u sklopu projekta Hrvatska glagoljica – digitalizacija građe i uspostava digitalne zbirke. »U sklopu projekta Hrvatska glagoljica, u suradnji s civilnim i vjerskim institucijama, knjižnicama, znanstvenicima, započeli smo sustavnu digitalizaciju glagoljske baštine, senjske, riječke, uraške i tiskara Kongregacije iz Rima. Rezultat projekta je portal Glagoljica.hr, koji je okupio građu različitih ustanova u Republici Hrvatskoj i inozemstvu te ju dodatno kontekstualizirao povezivanjem s relevantnim informacijskim izvorima«, istaknula je dr. sc. Tatijana Petrić.


Samu knjigu predstavili su akademik Stjepan Damjanović i izv. prof. dr. sc. Boris Kuzmić, kao i autorica akademkinja Anica Nazor. Stjepan Damjanović u svom je izlaganju dao povijesni pregled rada Senjske glagoljske tiskare, koja je djelovala od 1494. do 1508., i predstavio svih sedam vrijednih izdanja tiskanih u senjskoj tiskari (Senjski glagoljski misal, Spovid općena, Naručnik plebanušev ali popov, Transit svetoga Jerolima, Mirakuli slavne djeve Marije) s naglaskom na posljednju, sedmu knjigu Korizmenjak otisnutu 17. listopada 1508. godine. U svom obraćanju akademkinja Anica Nazor je zahvalila svim suradnicima koji su pomogli izdavanju knjige, osobito Marici Tomić na grafičkom oblikovanju i pripremi za tisak, nakladnicima Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i Gradu Senju, recenzentima dr. sc. Ivanu Kosiću i prof. dr. sc. Mateu Žagaru, kao i slikarici Vjeri Reiser koja je sačinila malu promidžbenu grafičku mapu ilustrirajući iz Korizmenjaka priče koje su se kasnije utemeljile u hrvatskoj književnosti.