Vladavina maškara

Ključ grada u rukama senjskih maškara, počeo 48. ljetni karneval

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić



SENJ – Primopredajom ključa grada i podizanjem karnevalske zastave u Senju je simbolično označena vladavina maškara i početak 48. Međunarodnog senjskog ljetnog karnevala. Primopredaji vlasti, kojoj je svjedočio velik broj posjetitelja, prethodila je mala karnevalska povorka predvođena Gradskom glazbom Senj i članicama plesne skupine Maja’s dance nation koje su nosile veliku karnevalsku zastavu.


Iza njih u povorci bili su meštar karnevala Damir Tomljanović- Feralić u društvu zaposlenika Turističke zajednice i njenog direktora Viktora Samaržije i maškara koje su uz zvukove senjskih muzikanta i prije primopredaje vlasti zaplesale pred gledateljima i »napravile« štimung, za što Senjanima, ruku na srce, ne treba puno.


Kako su prolazili glavnom ulicom, tako im se priključivao sve veći broj posjetitelja, sve do Trga Cilnica gdje je gradonačelnik Sanjin Rukavina mirno predao ključeve. A drugo nije niti mogao jer senjski karnevalski običaji nalažu da u vrijeme karnevala gradom vladaju maškare.




– Nećemo večeras o politici i političarima, ni o strankama ni o aferama, ni o odlasku iz zemlje, ni o tome ča se prodalo jer se sve prodalo, ali moremo o turizmu jerbo su se svi na njega bacili. Deladu se apartmani leva, leva, al se postavljaju i novi uvjeti jer soldi nikad dosta.


Više u apratman ne moreš dopeljat dicu il blago, moraš imat i karton od doktora dal si zdrav, da se morti ne drogiraš. A kod nas u Senju cijene apartmani su još malo pa badava, lipo svaki sa svakin pripovida, svi benavimo, zabavljamo se i imamo sve ča nam treba, malo tancanja, malo smiha i trunčić griha – rekao je meštar Feralić i pozvao publiku da svima razglase kako je u Senju lijepo, barem dok su maškare na vlasti.


Uoči primopredaje priređena je i mini revija karnevalskih kostima. Bilo je tu kaktusa, gatara, mrkača, gusara, pajaca, domina, marinera, crnih kraljica… U nastavku večeri posjetitelje zabavlja popularni senjski bend Trio Marinero, a nakon toga i Miroslav Škoro.



U subotu je vrhunac četverodnevnog karnevalskog ludovanja – u 19.30 sati kreće velika karnevalska povorka nakon čega će se na Cilnici uz Mladena Grdovića i maškare i posjetitelji zabavljati cijelu noć.