Senjski međunarodni karneval

Karnevalski šušur podno Nehaja: Od Mad Maxa do Zametskih zvončara

Anto Ravlić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Najmnogoljudnija grupa bila je Pobješnjeli Max sa 150 pobješnjelih Senjkinja i Senjana. Strancima su bili najzanimljiviji Zametski zvončari



SENJ  Sunce za oblacima i lagana bura kao naručeni su stigli za 44. izdanje međunarodnog senjskog karnevala. Od Nehaja do obale i dalje do Velike place odnosno Cilnice prošetalo je 48 grupa s tri tisuće maškara. Na čelu sa senjskom glazbom i meštrom. Najbrojniji su, naravno, bili domaćini. Čak 14 grupa.


Najmnogoljudnija grupa bila je Pobješnjeli Max sa 150 pobješnjelih Senjkinja i Senjana. Srebro za brojnost pripalo je senjskim Ninja kornjačama sa 100 zelenih ratnika. Treći po brojnosti su bili Kraljevičani s 80 mesopustara. Od gostiju preko granice, stigli su Slovenci i Poljaci. Iz Ptuja su maškare na traktorima prevalile 300 kilometara. Poljaci su putovali puno više, no za prijatelje ništa nije teško. Naime, 50 Poljaka stiglo je iz grada prijatelja Senja, Wieluna. Zagonetku je nudilo ime grupe Senjsko ultra Prće. Odgonetka je jednostavna. Splitska Ultra i Zrće su ništa prema partyju u Senju.


Atraktivna zvona


Najviše buke proizveli su Zametski zvončari. I svojim zvonima i pljeskom turista kojima su očito kao i nama, najzanimljivije autohtone maske. Pljesak simpatije pobrale su Senjkinje iz grupe Senjski packamini koje su se zamaskirale u dimnjačare. Ništa manje pažnje muški puk nije posvetio Ksena ratnicama. Grupa Pegula pronijela je maskama originalnu ideju: Senj i Dubai gradovi prijatelji.  Grupe su stigle iz svih dijelova Hrvatske. Kutine, Nedelišća, Kumrovca, Jastrebarskog, Sinja, Imotskog… Toplo su pozdravljeni susjedi, Novljani, iz skupine Eldorado. Dok se nebo crvenilo od zalazećeg sunca, crvenilo se i od zapaljene baklje Pobješnjelih Maxova. Stiglo je i malo svježine s Viškova. Ne samo s Viškova već i iz Irske jer su maske bile inspirirane danom St. Patricka.




Mad Maxice nisu imale pretjerano krpica na sebi, no nitko se nije usuđivao prići. Opasno su mahale automatima. Mad Maxovi su nakon zapaljenih baklji, priredili vatromet u svojoj režiji. Pokušali su ga nadmašti i Zagonjani svojim bakljama i dimnim bombama. Škrljevo će ostati zapamćeno po alegorijskim kolima s tićem koji dimenzijama više asocira na orla, a Zagonjani po alegorijskim kolima s velikom tortom i paklenim ritmom plesača.


Prijatelji iz regije


Puno grupa iz regije. Ne iz one koja asocira na neuspjele tvorevine, već iz regije koja i zimi i ljeti živi pod maskama. Stigle su grupe iz Zagona, Drivenika,  Šmrike, Hreljina, Selca, Križišća, Krimeje, Kukuljanova,  Drage, Kostrene, Grobnika, Studene Pašca, Čavli…


Sve maske i tisuće posjetitelja preselile su na Cilnicu. Potom se društvo podijelilo. Nekima su bili zanimljiviji Evergreen i Tabako band na placi, a drugima Elektro-karneval party Aquatica na lukobranu sv. Marije. Svi su se složili da je Senj doslovce sjajno izgledao pod svjetlima reflektora.