Osvrt Marina Smolčića

Hrabrost i prkos na lički način

Marin Smolčić



Ovih dana često se u Ličko-senjskoj županiji spekuliralo o manje-više slabo prezentiranim programima pojedinih političkih takmaca, promašenim koncepcijama, frazeologiji i demagogiji koja je nekima postala zaštitnim znakom cijele kampanje. Ipak, u cijeloj toj priči dvije su liste, odnosno njihovi nositelji pokazali iznimnu hrabrost i prkos. To su liste Karla Starčevića (HSP) i Nezavisna lista Darka Milinovića.


Za obojicu ovih političkih lidera nema sumnje da su se pokazali kao u onoj biblijskoj borbi Davida i Golijata. Starčević je do nedavno bio u koaliciji sa Burom promjena. Istupio je iz te koalicije i samostalno nastupio na ovim izborima dobivši zavidnih 17,15 posto glasova. Darko Milinović se isključenjem iz HDZ-a našao na političkoj vjetrometini. Osovio se na noge i odnio HDZ-u dio birača osvojivši 20,43 posto glasova. Na ovaj je način ispunio obećanje dato predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću o najgorem rezultatu ličko-senjskog HDZ-a  unatrag 30 godina postojanja. HDZ i partneri dobili su jučer povjerenje 35,42 posto, a Plenković je pak obećao najmanje 50 postotni uspjeh njegove stranke. Zanimljivo je da su Starčević i Milinović nositelji odgovornih funkcija, gradonačelnika Gospića, odnosno župana. Obojica su tijekom predizborne kampanje bili oslonjeni isključivo na svoje snage, dok je HDZ-u vjetar u leđa davala cijela plejada ministara na čelu s predsjednikom stranke i premijerom Plenkovićem.


Dani koji dolaze svakako će biti u znaku preslagivanja snaga i mandata. Dok se svi kunu u poštenja i neokrznutu političku karizmu, sasvim je izvjesno da će se tražiti zajedničke platforme koje će doprinesti da se usvoji županijski Proračun za 2019. U protvnom slijede nam novi izbori i za župana koje ovoga puta s pravom treba promatrati kao poziv za politički linč „neposlušnog“ Darka Milinovića.