Hemoraška vrućica stigla i u Liku

Hospitaliziran šumski radnik iz Brinja obolio od mišje groznice

Marin Smolčić

Tijekom 2002. godine koja je ostala zabilježena kao »mišja godina« u vremenu od travnja do kolovoza na tim područjima Like oboljele su 64 osobe, dok je njih 42 zatražilo liječničku pomoć



GOSPIĆ U utorak je hospitalizirana prva osoba s ličkog područja koja je ove godine oboljela od mišje groznice. Kako nas je izvijestila ravnateljica Županijskog zavoda za javno zdravstvo dr. Ruža Čanić, riječ je o osobi iz tzv. rizične skupine zanimanja, odnosno o šumskom radniku. Prema sadašnjim pokazateljima Odjela epidemiologije u ovom trenutku nema mjesta panici, jer se ne očekuje intenzivnija pojava bolesti mišje groznice, iako se bolest endemski pojavljuje na području Plitvičkih jezera, Donjeg Lapca, Udbine, Brinja, Crnog Kala i Krivog Puta.    


Važnost pranja ruku


Tijekom 2002. godine koja je ostala zabilježena kao »mišja godina« u vremenu od travnja do kolovoza na tim područjima Like oboljele su 64 osobe, dok je njih 42 zatražilo liječničku pomoć. Neslužbeno smo doznali kako je oboljeli muškarac šumski radnik s područja Brinja, a zaposlen je u Otočkoj šumariji. 



SIMPTOMI 


   




    * visoka temperatura 


    * poremećaj u radu bubrega 


   


KAKO SE BOLEST ŠIRI 


   


    * preko vode iz nezaštićenih izvora 


 


  * konzumacijom neopranih šumskih plodova 


 


  * nepranjem ruku prije jela ili pušenja 


    * udisanjem prašine u prostoru gdje ima glodavaca 


    * rizični poslovi su u šumi i na drugim mjestima gdje žive glodavci



    Među najčešćim načinima širenja ove bolesti je boravak na šumskim područjima gdje žive glodavci, pa se bolest može proširiti konzumiranjem vode iz nezaštićenih izvora, branjem i konzumacijom neopranih šumskih plodova i nehigijenom ruku prije jela ili pušenja. Također, treba izbjegavati udisanje prašine u šumskim predjelima ili nastambama gdje se glodavci učestalo pojavljuju. 


   Voluharica prijenosnik


Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije je u više navrata putem medija i izravnim obilascima terena na kojima se bolest povremeno pojavljuje izvještavao građane o potencijalnoj opasnosti od zaraze mišjom groznicom i načinima suzbijanja te bolesti. 


    Simptomi mišje groznice, koju medicinari nazivaju hemoraška vrućica sa bubrežnim sindromom (HGBS), su visoka temperatura i poremećaj u radu bubrega. Što se tiče izravnog prijenosnika, struka tvrdi kako je to najčešće šumska voluharica, maleni stvor nalik mišu. Voluharicu tretiraju kao prirodni rezervoar virusa. Od miševa ćemo je najlakše razlikovati po zaobljenim ušima, koje su kod miševa šiljatog oblika. Preporuka je ne dirati golim rukama bilo kakve uginule životinje koje zateknemo, a za sve informacije ili dojave preporuča se poziv na mobitel 091/504-4917.