Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Obraćanje Karla Starčevića

HSP: 'Brisati 22. lipnja, Dan antifašističke borbe, kao državni praznik!'

Karlo Starčević / Snimio Damir ŠKOMRLJ
Karlo Starčević / Snimio Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 11. svibanj 2019. u 14:14 2019-05-11T14:14:00+02:00

'HSP predlaže da se datum 22. lipnja briše kao državni praznik, jer se radi o proizvoljno izabranom datumu kada se slavi jedan nenarodni režim koji ništa dobroga nije donio Hrvatskoj i hrvatskom narodu i nema povijesnog utemeljenja državnog blagdana', stoji u priopćenju HSP-a 

 

GOSPIĆ Predsjednik Hrvatske stranke prava i gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević opet se obratio hrvatskoj javnosti kako bi ukazao na neke, po njemu, nedefinirane detalje s državnim praznicima.

Starčević pri tome smatra kako su katolički blagdani   vezani za vjerske datume regulirani su ugovorima između Republike Hrvatske i Svete stolice pa su nepromjenjivi. Isto se odnosi i na druge konfesije koje imaju pravo na svoje blagdane. Međutim, smatra, velika zbrka s državnim praznicima nastala je izmjenama Zakona iz 2001. godine.

- Dan državnosti do tada se obilježavao 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine i zaživio je u hrvatskom narodu. Novi datum kojim se slavi Dan Državnosti 25. lipnja, nikada nije prihvaćen, niti zaživio u hrvatskom narodu. Ujedno je uveden i novi blagdan, Dan neovisnosti, 8. listopada kojim se obilježava datum raskida svih odnosa s Jugoslavijom, ali ni ovaj praznik nije zaživio u hrvatskom narodu. HSP stoga predlaže da se Dan državnosti opet slavi dana 30. svibnja, a da se sadašnji Dan državnosti i Dan neovisnosti ( 25. lipnja i 8. listopada) obilježavaju kao spomen-dani kojima se prisjećamo važnih datuma iz hrvatske povijesti, ističe Starčević.

Pri tome ignorira odredbe hrvatskog Ustava  o definiciji i važnosti antifašizma pa „HSP također predlaže da se datum 22. lipnja briše kao državni praznik, jer se radi o proizvoljno izabranom datumu kada se slavi jedan nenarodni režim koji ništa dobroga nije donio Hrvatskoj i hrvatskom narodu i nema povijesnog utemeljenja državnog blagdana. Osim toga ovaj proizvoljno i neistinito odabrani datum je unio ponovni razdor u hrvatski nacionalni korpus te učinio nesagledivu štetu ionako tada krhkoj pomirbi“, stoji u priopćenju HSP-a te se nadalje tvrdi kako bi „ova mjera, ne samo da bi imala utjecaja na rast BDP-a, već bi spriječila i uobičajenu hrvatsku naviku spajanja blagdana s vikendom, gdje se stvara kritična masa neradnih dana, i dovodi do toga da sve institucije blago rečeno zatvaraju svoja vrata zbog godišnjih odmora.“

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.