Središte kulture

Gradski muzej Senj najavio zanimljivi program

Dorotea Prpić

Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije – moto je ovogodišnjeg Dana muzeja, a  senjski muzej ovaj dan obilježava izložbom »70. godišnjica djelovanja Senjskog muzejskog društva«



SENJ Nizom prigodnih sadržaja Gradski muzej Senj obilježit će Međunarodni dan muzeja koji se ove godine održava pod motom »Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije«. Tim povodom Gradski muzej Senj i Senjsko muzejsko društvo među ostalim će upriličiti izložbu pod nazivom »70. godišnjica djelovanja Senjskog muzejskog društva« što će u petak, 17. svibnja, u 11 sati, biti otvorena u prostorima senjskog Muzeja.


Senjska enciklopedija


– Međunarodni dan muzeja koji se svake godine obilježava 18. svibnja, prilika je za okupljanje brojne muzejske zajednice i upoznavanje javnosti sa značajnom ulogom muzeja u društvu. Za ovogodišnji Dan muzeja, Gradski muzej Senj je pripremio izložbu o 70 godina djelovanja Senjskog muzejskog društva. Naime, istaknuti građani Senja na čelu s dr. Vukom Krajačem, koji je ujedno bio prvi predsjednik Senjskog muzejskog društva sve do svoje smrti 1962. godine, osnovali su Senjsko muzejsko društvo s ciljem zaštite bogate senjske kulturno-povijesne baštine te sakupljanja muzejske građe i osnutka budućeg muzeja, koji bi ju pohranio i sačuvao.


Godine 1949. osnovan je Inicijativni odbor za osnivanje Senjskog muzejskog društva, koje je sljedeće godine i osnovano. Od svojega osnutka Društvo neumorno radi na obnovi muzejske zgrade, odnosno palače Vukasović, te na tvrđavi Nehaj kao i na velikom broju zgrada u gradu Senju koje su stradale u Drugom svjetskom ratu, a također i na turističkoj promidžbi Grada i njegovih spomenika kulture, kaže ravnateljica Muzeja Blaženka Ljubović i dodaje da su Gradski muzej Senj i Senjsko muzejsko društvo zaslugom profesora Ante Glavičića, koji je naslijedio Vuka Krajača, pokrenuli znanstvenu publikaciju Senjski zbornik u kojem se od 1965. godine osvjetljava i predstavlja cjelokupna povijest grada Senja i okolice koja je sastavni dio naše nacionalne baštine.




Do danas je tiskano 45 brojeva ove enciklopedije kulturno-povijesne baštine grada Senja. Tijekom svojega postojanja Senjsko muzejsko društvo zajedno s Gradskim muzejom Senj uključeno je i u razne projekte poput obilježavanja raznih obljetnica, izložbi, izdavanje raznih publikacija, organizacija skupova i slično.


Korizmenjak


– Nakon smrti Ante Glavičića 2003. godine, Gradski muzej Senj i Senjsko muzejsko društvo nastavili su sa svim započetim projektima i s redovitim izdavanjem Senjskog zbornika, a Senjsko muzejsko društvo danas broji oko 100 članova. Danas je moguće zaključiti da Senjsko muzejsko društvo zajedno s Gradskim muzejom uspješno izvršava svoju kulturnu, znanstvenu, edukativnu i promidžbenu zadaću na opće dobro i zadovoljstvo građana Senja i muzejske djelatnosti, kaže ravnateljica Gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović.


Osim izložbe, u Senju će u povodu Međunarodnoga dana muzeja biti predstavljena i knjiga akademkinje Anice Nazor pod nazivom »Korizmenjak – transkripcija s rječnikom«. Riječ je o latiničkom prijepisu zbirke korizmenih propovijedi pisanih hrvatskim crkvenoslavenskim jezikom i tipografski uzornom uglastom glagoljicom, koja je svoje faksimilno izdanje doživjela već 1981. godine upravo u izdanju Senjskog muzejskog društva.


Predstavljanje je najavljeno za petak, 17. svibnja, s početkom u 12 sati u Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju, a u istom prostoru u 19 sati bit će predstavljen novi broj znanstvenog časopisa »Senjski zbornik« broj 45/2018. i knjiga mons. dr. Mile Bogovića pod nazivom »Velebitsko podgorje i njegova Crkva u prošlosti i sadašnjosti«.