Projekcija filma

Gradonačelnik Gospića pobjesnio na projekciji filma riječkog redatelja: ‘Nećeš više slikati u ovom gradu, smeće jedno’

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Tragiku filma "Kula smrti" uoči prikazivanja zajesnio bahati gradonačelnik Karlo Starčević



GOSPIĆ U sklopu obilježavanja 28. obljetnice početka genocida nad civilima Široke Kule večeras je u Kinu „Korzo“ u Gospiću prikazan dokumentarni film pod nazivom „Kula smrti“ autora Bernardina Modrića iz Rijeke.


Film donosi brojna potresna svjedočanstva preživjelih mještana i rodbine ubijenih civila toga mjesta čiji je jedini „krimen“ bila nacionalna pripadnost. Budući je tijekom Domovinskog rata na tome području mučki ubijeno 40 civila, a posmrtni ostatci njih devet do danas nisu pronađeni, normalnom umu je nedokučiva bestijalnost naredbodavaca i izvršitelja tih likvidacija.


Posebice zato što su likvidirani Verica Nikšić (13) i Marijan Nikšić (17), kao i desetak žitelja starijih od 85 godina. Suludi egzekutori likvidirali su i peteročlanu obitelj Rakić, mještanina srpske nacionalnosti Mane Rakića.




Teško je i na trenutke mučno bilo gledati film „Kula smrti“. Među gledateljima filma bilo je mnoštvo preživjelih Kuljana, rodbine i prijatelja žrtava. U publici su bili i mnogi pripadnici proslavljene 118. brigade ZNG-a Gospić koji su u jesen 1991. godine čuvali liniju razdvajanja od velikosrpskih agresora na tome području. Film je gledao i župan Darko Milinović, u vrijeme početka genocida u Širokoj Kuli bio je mladi doktor u Vojnom sanitetu u Gospiću.



Prikazivanje ovog potresnog dokumentarnog filma zasjenio je incident kojega je izazvao gospićki gradonačelnik Karlo Starčević (HSP). Starčević je fotografu portala GsPress Nikoli Mraoviću pokušao zabraniti snimanje na javnome mjestu, odnosno u kinu Korzo.


– Ja ću se pobrinuti da nećeš nigdje više slikati u ovom gradu, smeće jedno, kazao je gradonačelnik Starčević na sveopće zgražanje publike.


Nije ovo prvi put da Starčević napada i omalovažava novinare koje smatra nepodobnima, služeći se retorikom „grad-to sam ja“! Je li to bila grižnja savjesti što Starčević nikada nije sudjelovao u Domovinskom ratu na koji se stalno poziva ili je neki drugi uzrok ovako sumanutog ponašnja?



Starčevićev ispad na javnom mjestu i u ovako svečanom trenutku ispunjenom tragikom krajnje je neprimjereno, a svojom vikom i „kućnim“ riječnikom omalovažio je obitelji stradalih i sve nazočne.


Nikola Mraović je incident odmah prijavio policiji. Očekuje se žurna reakciju PU ličko-senjske i Hrvatskog novinarskog društva kojemu je slučaj također prijavljen.