Vegium Karlobag

Festival sira u Drnišu: Lički sir u društvu najboljih od najboljih

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić



BAŠKE OŠTARIJE/DRNIŠ U drniškoj Poljani okončan je jučer jubilarni, deseti po redu Festival sira. Na festivalu je sudjelovalo više desetaka izlagača iz svih dijelova RH i susjedne Bosne i Hercegovine. Po prvi puta na manifestaciji se predstavila firma Vegium d.o.o. iz Karlobaga koja je polučila odlične rezultate.


Sir škripavac tradicionalna je lička delicija. Proizvodi se posvuda, a jučer nagrađeni sir proizvodi se u novoj sirani u Baškim Oštarijama. Njihov škripavac se ovjenčao srebrnom medaljom, dok je tvrdi sir osvojio treće mjesto u ukupnom poretku. Na ovom prestižnom natjecanju siranu „Vegium“ predstavljala je voditeljica Poljoprivrednog gospodarstva Lucija Tomljenović.


– Proizvodi naše tvrtke u vlasništvu Općine Karlobag već neko vrijeme posjeduju certifikate i markice za izvrsnost i kvalitetu „Lika Quality“, a nove nagrade i priznanja svakako će služiti kao poticaj za daljnji rad. Na ovaj način smo željeli zaštititi i  istaknuti  kvalitetu proizvoda našeg poljoprioivrednog gospodrstva sa Baških Oštarija. Među proizvodima sa zaštitnom markicom „Lika Quality“ nalaze se: kiselo mlijeko, basa, skuta, sir škripvac i  svježe mlijeko.




Naše gospodarstvo nalazi se na nadmosrkoj visini od oko 900 m/nv, u nezagađenoj prirodi i  idealnim uvjetima za uzgoj gdje držimo 65 krava i 30 ovaca. Vrhunsku kvalitetu naših proizvoda odmah su prepoznali na tržištu, kao i naši gosti na Baškim Oštarijama. Često nam se događa da uoči dolaska na Baške Oštarije naručuju naše mlječne proizvode i po nekoliko dana prije dolaska, ističe Lucija Tomljenović.


U Lici postoji nekoliko većih sirana i mnoštvo OPG-a koja se također bave proizvodnjom sira. Čini se kako je osim ekološke prehrane travom i sijenom s velebitskih pašnjaka za kvalitetu proizvoda ove sirane presudilo znanje i jedan mali detalj: sirana u Baškim Oštarijama, osim uobičajenih pasmina muznih krava, drži i pasminu jersey, poznatu po iznimnoj kvaliteti i okusu mlijeka.



Ovogodišnji 10. Festival sira organizirao je Ured Hrvatske gospodarske komore (HGK) za područja posebne državne skrbi, s ciljem da na jednom mjestu okupiti sve važnije čimbenike mljekarske i sirarske proizvodnje, od obiteljskih gospodarstava – proizvođača mlijeka i sira do velikih prerađivača, stručnih i znanstvenih institucija, državne i lokalne uprave. Sirana Poljoprivrednog gospodarstva „Vegium“ dokazala se kako pripada u red najboljih.