Konferencija Ivane Maletić, HDZ-ovke u Europskom parlamentu

EU fondovi: Lika ima na što potrošiti novac

Milan Tomašević

Projekti vrijedni oko 200 milijuna kuna spremni su za EU fondove, a napravljeno je još 140 budućih projekata vrijednih čak više od dvije milijarde kuna



GOSPIĆ Korištenje europskih fondova u Ličko-senjskoj županiji bila je tema konferencije Ivane Maletić, HDZ-ovke u Europskom parlamentu.


Bio je to specijalizirani skup namijenjen predstavnicima jedinica lokalne i područne samouprave i ostalim proračunskim korisnicima, poduzetnicima, nevladinom sektoru, te pravnim i fizičkim osobama zainteresiranim za tematiku EU fondova.


Konferencija je temeljena na specifičnostima Ličko-senjske županije uočenim analizom popunjenih upitnika koje su općine, gradovi i Županija dostavili u Ured zastupnice.




Ukupan broj projekata ili projektnih ideja prikupljenih upitnikom je 113, a od prijavljenih projekata 35 posto vrijednosti 190 milijuna kuna potpuno je spremno.


Nimalo zadovoljni


Tako prema Maletić čim se raspišu natječaji Ličko-senjska županija i njene lokalne jedinice imaju što ponuditi i na što potrošiti novac.


No prema njoj veliki problem je nacionalna Vlada koja ne raspisuje natječaje iako teren ima što prijaviti i na što potrošiti novac.


Ličko-senjski župan Milan Kolić ističe da je ova županija kroz LIRU napravila strateški razvoj za pristupne fondove Europske unije.


Spremno je dakle projekata vrijednih oko 200 milijuna kuna, a prikupljeno je još 140 budućih projekata vrijednih čak više od dvije milijarde kuna.


Radi se projektima iz poljoprivrede, turizma, drvne industrije i poticaje malog i srednjeg poduzetništva, te društvenu i komunalnu infrastrukturu. Inače, HDZ-ova zastupnica u EU parlamentu Ivana Maletić nije nimalo zadovoljna s tim što Hrvatska vlada čini za korištenje europskih novaca, odnosno imamo dobru priliku, a ništa ne koristimo.


Hrvatski državni proračun iznosi oko 123 milijarde kuna, a iz europskog proračuna kroz EU fondove za razdoblje 2014.-2020. godina dodijeljeno nam je 8,5 milijardi eura. Kada se tome dodaju još i sredstva poljoprivredne politike od 3,3 milijarde eura riječ je gotovo o čitavom jednom proračunu koji nam se daje na raspolaganje za poticanje rasta i razvoja.


Nikada nismo imali toliko sredstava koja možemo usmjeriti u razvojne projekte smatra Maletić. Za sada je na raspolaganju 450 milijuna eura koje smo mogli koristiti od prvog dana članstva, no kako kaže Maletić Vlada to nije pripremila na vrijeme.


– Najavili su pozivne natječaje za rujan, pa za listopad, sad smo u studenome a natječaja nema iako su novci tu, kaže Maletić posebno ističući da cijelo to vrijeme Hrvatska daje novac u europski proračun pa je uplaćeno oko 800 milijuna kuna u europski budžet iz kojega nije povučen još niti jedan euro.


Priprema projekta


Prema riječima zastupnice Maletić za iskoristiti 8,1 milijardu eura potrebno je imati pripremljeno i provoditi 16,2 milijarde eura. Priprema projekata iznosi otprilike 3 posto do 5 posto vrijednosti projekta što znači da bi Vlada Republike Hrvatske trebala uložiti više od 800 milijuna eura u pripremu projekata. Vlada za pripremu projekata izdvaja 120 milijuna kuna, a čak i to ne može potrošiti. Inače uz uobičajene projekte javne infrastrukture u Ličko-senjskoj županiji zanimljiv je projekt Sanacija divljih odlagališta na području Grada Gospića u vrijednosti 1,86 milijuna kuna, rekonstrukcija javne rasvjete Udbine u vrijednosti 1,19 milijuna kuna, Kulturno-povijesni park Nehaj u vrijednosti 7,4 milijuna kuna.