Ukusno i fino

ČA SU JELI NAŠI STARI Starinska senjska jela oduševila sve

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Turističko-gastronomsku manifestaciju zajednički su organizirali Turistička zajednica Grada Senja i Duhovna udruga Mrva sriće



SENJ – Jako ukusno, predobro, fino… moglo se čuti ne samo na hrvatskom, nego i na stranim jezicima, a hvalili su svi koji su na senjskom Pavlinskom trgu probali ponuđena ukusna jela u sklopu turističko-gastronomske manifestacije pod nazivom »Ča su ili naši stari« koju su zajednički organizirali Turistička zajednica Grada Senja i senjska Duhovna udruga Mrva sriće.


A na velikom stolu s kojeg su posluživale članice Udruge našao se raznolik meni danas ne baš uobičajenih jela, već onih starinskih, tradicionalnih, koja su nekoć spravljale stare Senjkinje. Bilo je tu prožgane juhe, krumpira na kiselo, krumpira i riže, testa i krumpira, salse i testa, čoravog paprikaša s njokima, mrkač i krumpir, marinade od srdelov, inćuna na buzaru… Zasladiti se moglo i mramornim kolačem, kohom od griza, fritama i taškerlima s pekmezon, a popiti se mogao liker od orihi i sirup od bazge.


Senjski govor


Sva ta jela spravljana su po receptima iz »Kujne iz pasanog vrimena«, knjižice-kuharice koja je na ovoj manifestaciji predstavljena javnosti, a izdala ju je Udruga Mrva sriće uz financijsku potporu Grada Senja. Knjižica donosi recepte koje su u nasljeđe ostavili starije generacije Senjana i koje su od skromnog izbora namirnica znali pripremiti ukusna jela i nahraniti u ono vrijeme ne tako malu obitelj, a sakupile su ih i za tisak premile članice Udruge Mrva sriće.




Recepti u knjižici pisani su senjskim govorom, a svaki je preveden na njemački i engleski jezik, u čemu su pomogle profesorice Mira Galić, Ana Škrgatić-Bajrović, Anamarija Antić, Maja Naglić, Maja Šolić, Ivana Tomljanović i Olga Biondić. Uredništvo čine sve članice Udruge Mrva sriće i jedan muški član, glavna urednica je predsjednica Udruge Marija Knifić, a grafičku pripremu odradila je članica Udruge Iva Reisz.


Ukusno i zdravo


– Ka ča vidite, vo je pravi libar. Želja nam je bila izvadit iz zaborava neka ila, mešpajze i pića. Ila u kuharici su s malo il brez mesa, al su ukusna i zdrava. Neke recepte smo dobili i od naših starih Senjkinjov. Ni većina nas u Udrugi ni mlada, al smo i mi prešli na »e-kuhinju«, a fala Bogu, imovno stanje nam je bolje neg našin majkama. Al ono ča su nekada ili oni ki nisu imali puno soldi, danas se zove zdrava hrana za ne sa »dubljim žepon«.



Nadamo se da nan stariji neće zamirit ako smo čagod falili. Znamo da mlade vo za sada ne zanima, jerbo oni sad pišedu recepte iz »masterschefa«, al doć će i oni na naše. Onda će oni pisat o onome ča mi sada kuvamo. Imali smo dobru volju, a ča je ispalo, vi prosudite – kažu članice Mrve sriće, a jela ih sjećaju i na njihove majke.


– Fala im za svu ljubav i trud i ča su u našem sićanju ostavile mirise, lipotu i teplinu svakdanjeg obiteljskog stola, a posebno na blagdane. Fala in ča su od trunčić noga ča se doma našlo znale napravit ilo za prste polizat i naist celu familiju – zahvaljuju majkama članice Udruge.


Promocijom knjižice-kuharice i ovom gastro-turističkom manifestacijom Udruga Mrva sriće je obilježila i deset godina svog aktivnog djelovanja u senjskoj sredini.


Planulo tisuću porcija


U jelima se guštalo uz zvuke Tamburaškog sastava Arija iz Senja, a zadovoljni ovom iznimno uspjelom manifestacijom su i u senjskoj Turističkoj zajednici koja je financijski i logistikom itekako pripomogla u njenoj organizaciji.



– Kuhao sam cijeli dan zajedno s članicama Udruge Mrva sriće, a pomagao nam je i jedan profesionalni kuhar jer za nas, koji nismo profesionalci, teže je pogoditi omjere namirnica na tako velike količine hrane. Pripremili smo više od tisuću porcija i doslovno sve se pojelo. Manifestacija je dogovorena još lani, ali je otkazivana nekoliko puta jer je na dan njena održavanja bilo loše vrijeme. I drago mi je da smo s njom ušli u sezonu i da su i turisti imali priliku kušati stara senjska jela – kaže direktor senjske Turističke zajednice Viktor Samaržija