Festival sambe Sambastico oduševio Senjane i goste

Brazilska samba u gradu pod Nehajem

Ana Prpić Rogić

Peto izdanje Festivala Sambe okupilo je samba svirače i plesače iz svih dijelova Europe, a Brazil se osjećao posvuda u Senju - grmio je cijeli grad, a sve su pratile brojne kamere i bez predaha blicali foto-aparati



SENJ Atraktivne plesačice u svjetlucavim kostimima, zarazan ritam bubnjeva, pjesma, ples i zabava na svakom koraku… Senj je prošli tjedan nakratko postao Brazil u malom! Cijeli se grad ljuljao u vrućem ritmu sambe, a Senj su preplavili brojni sudionici »Sambastica« -festivala sambe koji je i ove godine vrlo uspješno organizirala senjska samba bateria »Samba ispod volte«.


I ovogodišnje peto po redu izdanje Sambastica okupilo je u gradu pod Nehajem samba svirače i plesače iz svih dijelova Europe, a atraktivan program oduševio je brojne posjetitelje.



Budući da je Sambastico festival koji promovira cjelokupnu bogatu brazilsku kulturu, uz zarazne samba ritmove i atraktivne plesačice i plesače, ove je godine »Samba ispod volte« odlučila festival obogatiti predstavljanjem brazilske kuhinje.




Tako su posjetitelji u sklopu festivala imali priliku kušati tradicionalno brazilsko jelo-košinje koje je pripravljala Brazilka Daniela da Silva. Daniela je udana za Hrvata Igora Kladara i živi u Zagrebu. Zajedno već nekoliko godina vode posao spravljanja brazilskih specijaliteta. – Košinja je tradicionalno brazilsko jelo.


Radi se o krumpirovom tijestu punjenom piletinom ili sirom i prženom u ulju, a uz to danas vam nudimo i kapirinju-brazilski koktel, kaže simpatična Daniela koja već vrlo dobro govori naš jezik. Supružnici kažu da u Hrvatskoj postoji veliko zanimanje za brazilsku kuhinju, a drago im je da je mogu predstaviti i na Sambasticu u Senju.



Spektakl je u četvrtak službeno otvorio zamjenik senjskog gradonačelnika dipl. inž. Filip Samaržija, a dinamični nastupi domaćina i gostujućih grupa raspametili su dupkom pun senjski trg Cilnica. Bubnjalo se, zviždalo, plesalo i pljeskalo u samba ritmu do dugo u noć, a bila je to odlična uvertira u naredna dva dana velike rasplesane fešte i brazilske groznice koja je zahvatila cijeli grad.


A Brazil se osjećao posvuda u Senju, od žuto-zelenih majica i zastava, mirisa pečenih brazilskih košinja pa do zabava sa samba tematikom.  

Zajednički mimohod


Članovi gostujućih baterija spontano bi zasvirali i zaplesali po ulicama, parkiralištima ili na rivi na oduševljenje Senjana i turista. Blicali su aparati i kamere, a brojne medijske kuće popratile su festival jer je uistinu poseban i jedinstven na našim prostorima.  

U petak popodne domaćin i gostujuće skupine skoknule su brodom na Rab gdje su nastupili na Rajskoj plaži u Loparu i susjedima prenijeli dio senjske samba atmosfere, a u subotu je u senjskoj sportskoj dvorani »Robert Barbić-Beli« održana glazbena radionica koju je vodio glazbenik Andrea Trabucco iz talijanske grupe Bloco ja e. U večernjim satima održan je zajednički mimohod svih skupina festivala centrom Senja.



Na petom jubilarnom »Sambasticu« u Senju je gostovalo 7 samba bateria iz svih dijelova Europe. Uz senjsku »Sambu ispod volte«, zaraznim brazilskim ritmovima Senj su prodrmale baterie »Samba quilombo« i »Vento sul« iz Austrije, »Bateria z« i »Uniao de samba« iz Njemačke, »Bloco de Budapest« iz Mađarske i »Bloco ja e« iz Italije. Uz to, u goste Senjanima došle su i riječke plesne skupine »Udruga zumba Rijeka« i »Academia de capoeira«.   I dok su mnogi sudionici već veterani Sambastica, neke grupe se u Senju prvi puta. Pitali smo Uli Bammer, voditeljicu skupine Uniao do samba iz njemačkog Augsburga za dojmove.  

– Prvi put smo u Senju i jako nam se sviđa. Mjesto je prekrasno, a ljudi vrlo susretljivi. Kupamo se, sviramo, uživamo, a atmosfera na festivalu je odlična. Posebno samo zadovoljni dobrom organizacijom koja je na europskom nivou. Svakako bismo voljeli doći i dogodine, kaže voditeljica grupe Uniao do samba koja djeluje već 20 godina.



Grmio je grad, a atraktivna povorka svirača dizala je na noge goste u kafićima, turiste u restoranima i brojnu publiku najavivši još jednu ludu samba noć pod Nehajem. Nakon defilea na senjskoj Cilinici održana je završna večer festivala na kojoj su izvođači publici ponudili sjajne nastupe i odličnu zabavu. Uz vruće nastupe samba bateria i plesača ludovali su i plesali i domaći i turisti, i veliki i maleni do kasno u noć, a završni party potrajao je do jutra.  

Pravi senjski brend


-Jako smo zadovoljni festivalom kao i odazivom sudionika i posjetitelja. Ponosni smo što je Sambastico uspješno zaživio i pretvorio se u pravi senjski brend za kojega se nadaleko zna. Uz ljubav prema sambi koja nas je potpuno zarazila, glavni motiv nas kao organizatora je ljubav prema našem gradu. Želimo da u Senju zažive ovako atraktivni sadržaji u kojima uživaju i Senjani i naši gosti i koji pridonose razvoju našeg turizma.


Hvala pokroviteljima, Gradu Senju i Općini Lopar i njihovim turističkim zajednicama kao i ugostiteljima i poduzetnicima koji su imali sluha za Sambastico. I sljedeće godine dat ćemo sve od sebe da Sambastico bude opet ovako kvalitetan, a trudit ćemo se da bude još i bolji, rekli su nam članovi »Sambe ispod volte« Josip Varga i Stjepan Gregović.  

Festival koji iz godine u godinu oduševljava Senjane i njegove goste prerastao je u poznatu senjsku turističku manifestaciju koja može stajati uz bok Senjskom ljetnom karnevalu i Uskočkim danima. Senjani mogu biti ponosni jer imaju originalni turistički proizvod, štoviše Sambastico je jedini festival sambe u Hrvatskoj, a organizator senjska »Samba ispod volte« je prva senjska i hrvatska samba bateria.


Čini se da između Rija i Senja postoji neka tajna veza-jer Senjani osim što imaju najluđi i najveći ljetni karneval na našem Jadranu, znaju napraviti i najbolju samba feštu u Hrvata.