Na Nehaju

Branko Tomljanović Krombi dobio nagradu Senja za životno djelo

Dorotea Prpić

Foto: D. Prpić

Foto: D. Prpić

Tomljanović je najznačajniju nagradu Grada Senja zaslužio za svoj doprinos na polju medicine, sporta i aktivnog sudjelovanja u Domovinskom ratu te promociji vrijednosti Grada Senja



SENJ U povodu Dana grada Senja i gradskog nebeskog zaštitnika svetog Jurja jučer je u tvrđavi Nehaj pod predsjedanjem predsjednika Željka Tomljanovića održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Senja, kojoj su uz brojne delegacije općina i gradova, predstavnika gradskih, županijskih i državnih ustanova te predstavnika Crkve prisustvovali i državni tajnik u Ministarstvu uprave i izaslanik premijera Darko Nekić, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić, general zbora Josip Lucić, župan Ličko-senjske županije Darko Milinović te gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović.


Na sjednici su uručena i javna gradska priznanja za 2018. godinu. Nagradu za životno djelo dobio je BrankoTomljanović Krombi za doprinos na polju medicine, sporta i aktivnog sudjelovanja u Domovinskom ratu te promociji vrijednosti Grada Senja. Nagrade Grada Senja dobili su Mirko Filipović za glazbeno-amatersko stvaralaštvo, dobrovoljni davatelji krvi Milan Tomac i Milivoj Bašić i Gumi servis Janušić za uspješno, stručno i profesionalno djelovanje na dobrobit grada i građana. Nikola Debelić, Tatjana Jeren Beus i Ivan Beus, Ali Bakija, Zrinka Ostović, Berta Tomljanović, Vladimir Gregović, Milan Krmpotić, Željko Mudrovčić, Milan Vukelić i Vid Bonaca dobili su zahvalnice za doprinos u razvoju grada u okviru svojih djelatnosti.


Razvoj u godinu dana


Bila je ovo prilika da se predstavi sve što je učinjeno u razvoju grada u proteklih godinu dana, o čemu je govorio gradonačelnik Senja Sanjin Rukavina. Istaknuo je radove na rekonstrukciji Dječjeg vrtića Travica i skore radove njegova proširenja, izgradnju dječjih igrališta, novčana davanja grada kod rođenja djeteta te stipendije kojima Grad pomaže školovanje učenika i studenata. Grad sufinancira i niz projekata za najmlađe poput škole u prirodi, produženi boravak u školi i edukativne izlete. Pomaže se i starijim sugrađanima, među ostalim i kroz programe pomoći u kući, javne radove i poklon-bonove umirovljenicima slabijeg imovinskog stanja.




Grad je znatne korake učinio i kod zbrinjavanja otpada, rekao je Rukavina. Zajedno s nadležnim Fondom, sanirao je postojeći deponij otpada, nabavio spremnike za otpad i izgradio reciklažno dvorište. U oblasti zdravstva Grad sufinancira dolazak specijalista u Dom zdravlja Senj te rad područnih ambulanti, specijalizaciju pedijatra i troškove stanovanja jednog doktora dentalne i jednog doktora hitne medicine, a zajedno s ministarstvom Regionalnog razvoja financirao je i izgradnju parkirališta Doma zdravlja Senj.


Od infrastrukturnih projekata Rukavina je istaknuo radove na uređenju predprostora Pavlinskog trga u Senju, uređenje Ulice Stjepana Radića te izgradnju nove etape plaže i šetnice Škver, a ulagalo se i u infrastrukturu u Svetom Jurju i Krivom Putu te u uređenje sakralnih objekata. U Senj je vraćen i sud u vidu Stalne službe, a Grad će svojim sredstvima pomoći u obnovi zgrade suda, kao što je pomogao i obnovu zgrade Policijske postaje u Senju. Od Crkve je otkupljeno zemljište za nastavak gradnje doma za starije osobe u Senju.


Budući programi


Od budućih programa senjski gradonačelnik je najavio daljnja ulaganja u infrastrukturu i u obnovu senjske kulturne baštine, a zahvalio je Vladi RH na podršci, razumijevanju i sufinanciranju projekata.


– Istinski, kao što to mogu samo prijatelji, radujemo se napretku grada Senja – rekla je predstavnica Zagreba, grada prijatelja Senja, Senjkinja po porijeklu Vesna Kusin koja se obratila u ime svih prisutnih gostiju. Napredak su pohvalili i državni tajnik Darko Nekić te župan Darko Milinović.


– Kao što je donesen poseban zakon za Slavoniju, tako bi trebalo i za našu županiju, ali i za Gorski kotar, Zagoru i sva druga područja iz kojih ljudi iseljavaju. Radi nedonošenja proračuna do sada smo izgubili više od 27 milijuna kuna, a nemamo pravo izgubiti niti jednu, jedinu kunu. Uvjeren sam da će proračun Ličko-senjske županije kroz desetak dana biti donesen, da će prevladati razum. Iz tog proračuna koji se treba donijeti Grad Senj će dobiti 6 milijuna kuna za energetsku obnovu senjske osnovne škole te novi mamograf od 1,1 milijun kuna i novo sanitetsko vozilo za Dom zdravlja – rekao je župan Milinović.



Prije svečane sjednice u obližnjem Svetom Jurju, koji nosi ime gradskog zaštitnika, održana je procesija i sveta misa te kratka priredba svetojurskih osnovnoškolaca, a u prostorima tvrđave Nehaj otvorena je i izložba pod nazivom »Milan Ogrizović i kazalište« Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, što ju je organizirao Gradski muzej Senj.