Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 30° 1
Sutra: 30° 30° 1
24. lipnja 2019.
Gospićki biskup s novinarima

Bogović: Napadi na crkvu pokazuju da je društvo bolesno

Mons. Mile Bogović / Foto Marin SMOLČIĆ
Mons. Mile Bogović / Foto Marin SMOLČIĆ
Autor:
Objavljeno: 28. ožujak 2012. u 21:22 2012-03-28T21:22:01+02:00

Istina je, nekada ima i razloga da bi se Crkvu kritiziralo, ali danas je previše lako odapinjati strjelice neistina, ranjavati ljude iako nisu krivi, kazao je gospićki biskup mons. Mile Bogović

GOSPIĆ Velika procesija, svečana misa, brojni uzvanici i okupljanje u prostorijama Gospićko-senjske biskupije povodom blagdana Blagovijesti, zaštitnika gospićke katedrale, kao i nadolazeći Uskrs, bili su dovoljni razlozi za razgovore nazočnih biskupa i novinara. Posebice je Gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović u ulozi domaćina kao i uvijek bio spreman na sva novinarska pitanja. Osim prigodnih besjeda o Uskrsu i njegovim bezvremenskim porukama ljubavi i mira biskup je rekao nekoliko riječi o današnjem položaju vjernika u Hrvatskoj. 

    – Biti danas vjernik-katolik u Hrvatskoj nije lako. Crkva je u zadnje vrijeme novinarima i dijelu javnosti jako zahvalna tema kada je riječ o napadima i ocrnjivanju Crkve i svećenstva. Vjera se izruguje kao nešto nazadno. To se javlja u povijesnim ritmovima, jer toga je bilo i prije. Koliko god je to loše možda je dobro i zbog buđenja dijela vjernika koji su mislili da će sve vezano uz vjeru, sve što je trebalo postići, već učinjeno. Zato su ovi napadi na Crkvu i vjeru, uza sve loše i krivo, u nečemu i dobri jer nam pokazuje da se vjernik katolik nikada ne smije uljuljati, nego u svako vrijeme i nevrijeme svjedočiti svoju vjeru i nadu, sve one pozitivne vrijednosti koje nam naša vjera donosi. Zato napade na Crkvu ne treba shvaćati toliko tragično. Nažalost, puno je neistina izrečeno, puno objeda bez temelja i dokaza. Istina je, nekada ima i razloga da bi se Crkvu kritiziralo, ali danas je previše lako odapinjati strjelice neistina, ranjavati ljude iako nisu krivi. To nije dobro. Sami napadi nas povremenu bude. Pogrešno je i nepravedno stvarati negativnu klimu cijele naše Crkve. Po tome se vidi da je i naše društvo u cjelini dosta bolesno. Treba se aktivirati više dobrote, a mi u Crkvi vjerujemo da toga imamo. Ne samo u visokoj hijerarhiji, nego prvenstveno u običnim malim ljudima, iskrenim i poštenim vjernicima kakvih je na sreću najviše. Oni su izvana mali ljudi, ali čine toliko dobroga da najviše obogaćuju ovaj svijet, zaključio je biskup Bogović koji se i sam povremeno nalazi u nemilosti dijela novinara i medija. Na to uvijek voli kazati da im je te medijske nestašluke oprostio prije nego li su ih i počinili. 

    Među brojnim pitanjima koje su novinari uputili biskupu Bogoviću jedno se odnosilo na povijest, znanost u kojoj je biskup, kao povjesničar, »na svojem terenu«. Riječ je, naravno, o rehabilitaciji četnika i mogućim odjecima u nas. 

    – Možda je četništvo u Srbiji i bilo nešto drugo nego li ovdje u Hrvatskoj. Kada u Hrvatskoj govorimo o četnicima ne možemo govoriti ni o kakvim antifašistima, a ni o rodoljubima. Oni su u Hrvatskoj iskazivali svoj bijes i netrpeljivost prema ljudima koji nisu Srbi i nisu dijelili njihovo mišljenje. Od staroga režima tadašnje Jugoslavije Hrvati nisu dobili mnogo, pa čak niti onaj minimum koji nam kao narodu pripada u zdravim ambicijama i potrebama. Četnici su u 2. svjetskom ratu posvuda načinili brojne zločine, posebice tamo gdje su se susretali s ljudima druge vjeroispovijesti i nacionalnosti. Hrvati su kao katolici bili stalna smetnja velikosrpskoj hegemoniji, u onome i u ovom zadnjem ratu, pa rehabilitirati četništvo u Hrvatskoj znači stvarati novi jaz između Hrvata i Srba, između katolika i pravoslavaca. Pod tim vidom to bi bilo vrlo, vrlo štetno, pogrešno i opasno, zaključio je biskup dr. Mile Bogović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka