Slučaj Plitvice

Bivši ministar Dobrović: ‘Gradnju na Plitvičkim jezerima može zaustaviti samo pritisak javnosti’

Boris Pavelić

Foto: Nenad Reberšak

Foto: Nenad Reberšak

Bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović kaže da je njegovo ministarstvo tražilo izmjenu Prostornog plana NP Plitvice, ali ministrima iz HDZ-ove kvote ništa se nije činilo neobičnim

ZAGREB Gradnja sadašnjeg obima i intenziteta u Nacionalnom parku Plitvička jezera sasvim je sigurno neprihvatljiva, ali može je zaustaviti samo pritisak javnosti, izjavio je za naš list bivši Mostov ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović.Komentirajući gradnju apartmana tik uz potok Plitvice, koji tvori najpoznatiju plitvičku vizuru, Veliki slap, bivši ministar Dobrović kazao nam je kako je njegovo ministarstvo, na sastancima s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, tražilo izmjenu Prostornog plana Nacionalnog parka Plitvice, kao i reviziju procedure izdavanja građevinskih dozvola. Međutim, tvrdi Dobrović, ministrima iz HDZ-ove kvote ništa se nije činilo neobičnim.

– Postojao je problem temeljnog razumijevanja i međuresornog slaganja. Njima ništa nije bilo sporno, tvrdi Dobrović, koji dodaje kako s ministrom Kuščevićem, tadašnjim HDZ-ovim ministrom graditeljstva a sadašnjim ministrom uprave, »nisam mogao uspostaviti razumijevanje oko postojanja problema«.


Državna tajnica


– Za ilustraciju te situacije može poslužiti informacija da je osoba koja je izdavala građevinske dozvole u Gospiću, u jesen 2016. postala državnom tajnicom upravo u ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Nije puno pomogao ni posjet misije UNESCO-a u siječnju ove godine. Apsurdno je da se nakon toga izdavanje građevinskih dozvola intenziviralo. Dobrović dodaje kako bi, da je ostao ministar, »jednostrano zahtijevao« izmjenu Prostornog plana NP Plitvice. No Dobrović je danas tek oporbeni saborski zastupnik Mosta, koji ne dvoji:

– S obzirom da neće ići izmjena stanja redovitom procedurom, odnosno kroz međuresornu suradnju ministarstava zaštite okoliša i graditeljstva, jedini je način javni pritisak. Branitelji s Plitvica pojavili su se samostalno, nisu ni pod čijom kontrolom, i mogu pomoći da se stvari izmijene. Ja sam ih javno podržao, jer doista zaslužuju čestitke za ovaj pothvat, ali sam ih time izložio pritiscima iz HDZ-a, tvrdi bivši Mostov ministar zaštite okoliša.


On tvrdi da će institucije na izmjene prostornog plana pristati »tek kad se načini dovoljan javni pritisak«. 




– Tada će se morati uzeti u obzir brojne primjedbe Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP), koja je nastala spajanjem Državnog zavoda za zaštitu prirode i Agencije za zaštitu okoliša. Sve su te primjedbe odbijene u vrijeme donošenja prostornog plana, u mandatu Anke Mrak Taritaš. Također, hitno treba promijeniti proceduru izdavanja građevinskih dozvola, i javnu ustanovu Nacionalni park Plitvice uključiti kao stranku u postupku, kaže Dobrović, naglašavajući kako je apartmanizacija Plitvica »vrlo zanimljiva priča, s iznimno snažnom političkom pozadinom«.


Zmajlovićeva manipulacija


Mihael Zmajlović bio je ministar zaštite okoliša u mandatu vlade Zorana Milanovića, kada je Sabor 2014. usvojio sadašnji Prostorni plan Nacionalnog parka Plitvička jezera. U izjavi za naš list kazao je kako je »ključno da su tim planom područja dopuštena za gradnju smanjena za 48 posto u odnosu na područja iz prethodnog prostornog plana«. Kada smo mu kazali kako nam je Anđelko Novosel, ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, tu tvrdnju nazvao manipulacijom, jer da novi prostorni plan jest smanjio građevinska područja, ali je u njima dopustio gradnju novih objekata, što je prethodni plan onemogućavao, bivši je ministar kazao kako »ne zna« je li Novoselova tvrdnja točna.


– Treba vidjeti tko je izdavao dozvole, i jesu li izdane sukladno uvjetima. Ministarstvu koje sam vodio bilo je važno propisati da se poštuju svi uvjeti važni za zaštitu tog područja, a to smo i učinili. Poštuju li se ti uvjeti u praksi, drugo je pitanje, koje treba postaviti nadležnim inspekcijama, kaže Zmajlović.


Podsjećajući kako je od njegova ministarskog mandata prošlo dvije godine, i izmijenile se dvije vlade, Zmajlović naglašava kako je u siječnju ove godine Plitvice posjetila promatračka misija UNESCO-a i IUCN-a, koja je zatražila nadzor nad izdanim dozvolama.


– Je li taj nadzor ikad proveden? Postoje nadležne službe, treba pitati njih. Koliko ja znam, inspekcijski i upravni nadzor nad izdanim dozvolama nikad nije proveden, kaže bivši ministar zaštite okoliša.