NIje globa, već trošarina

Baku Bosiljku oštetili za 2.700 kuna, a morala bi proći 120 kilometara da prijavi rakiju

Marin Smolčić

Foto Facebook Živi zid

Foto Facebook Živi zid

Da bi se izvršila prijava pečenja rakije baka Bosiljka ili članovi njezine obitelji prijavu vrše u Carinarnici Gospić. Selo Visuć nalazi se osam kilometara udaljeno od Udbine i još 52 km do Gospića. Oko 120 km u oba smjera.



UDBINA  Priča oko bake Bosiljke Kovačević iz sela Visuć kod Udbine koja je zatečena u ilegalnom pečenju rakije dobila je novi nastavak. U prvom tekstu smo je malo postarali jer nema 98 nego li 88 godina  pa se naš izvor na tome već ispričao.


Također je pogrešno objavljena visina bakine mirovine koja ne iznosi skoro 2000 kuna, nego li 1.400 kuna. Tako je Bosiljka za trošarinu trebala dodati 88,24 kune iznad mirovine. Taj je račun na sreću platila bakina kćer (58).


Cijeloga smo dana okretali brojeve telefona u Zadru i Zagrebu ne bi li doznali detalje ovoga događaja. Informacije može davati samo Carinska uprava. Iz Zadra pak neslužbeno doznajemo kako mobilni tim sa sobom nosi pištolje, jedini od carinika na terenu. Iz Carinske uprave Zagreb stiže tipično šturi, kancelarijski odgovor:




– EU propisi koji imaju obvezujući značaj zabranjuju svaku neregistriranu proizvodnju alkohola, pa i onu za privatne potrebe te propisuju obvezu naplate trošarine (posebnog oblika poreza)  na sve tako proizvedene količine. Svaki nezakonito proizvedeni trošarinski proizvodi, kao u konkretnom slučaju, alkohol, temeljem odredbi EU prisilnih propisa ne može biti vraćen ili na bilo koji način korišten, već se trajno oduzima po sili zakona, kažu u Ministarstvu financija, Carinskoj upravi.


Pučki rečeno baki je na ovaj način pričinjena šteta od oko 2.700 kuna vrijednosti zaplijenjene rakije koja joj se trajno oduzima. Unatoč plaćenoj trošarini, ne globi.


U ranijem demantiju Carinske uprave uporno se ističe kako baka Bosiljka nije platila globu u iznosu od 1.488,24 kune, nego li trošarinu. Platiš trošarinu i onda ostaneš bez proizvedene rakije. Ili po lički „nije lopov nego tat, nije šija nego vrat“!


Šlag dolazi na kraju. Da bi se izvršila prijava pečenja rakije baka Bosiljka ili članovi njezine obitelji prijavu vrše u Carinarnici Gospić. Selo Visuć nalazi se osam kilometara udaljeno od Udbine i još 52 km do Gospića. Oko 120 km u oba smjera.


Iz Udbine, kao i iz većine manjih sredina diljem Like, ne postoji javni prijevoz. Onda se javnost začudila kako je časna baka pod stare dane došla u sukob sa zakonom. Kako su ovih dana komentirali neki Udbinjani: “Gdje bi nam bio kraj kad bi prekršaj bake Bose bio najveća šteta u Hrvatskoj“!!!


U međuvremenu su nam se javili mnogi čitatelji i udruge želeći platiti globu, sorry, trošarinu bake Bosiljke.