Svjetski dan turizma

Znanstvene projekte u Iki vodi osam žena

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Na prigodnoj svečanosti potpis na ugovor stavili su rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, dekanica FMTU-a Dora Smolčić Jurdana i voditeljice odabranih znanstveno-istraživačkih projekata



IKA Svjetski dan turizma jučer je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki obilježen potpisivanjem ugovora o financiranju osam znanstveno-istraživačkih projekata. U vijećnici FMTU-a potpis na ugovor stavili su rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, dekanica FMTU-a Dora Smolčić Jurdana i voditeljice odabranih projekata -Sandra Janković, Dina Lončarić, Helga Maškarin Ribarić, Marinela Krstinić Nižić, Tea Baldigara, Jelena Đurkin, Nadia Pavia i Maja Nikšić Radić.


U sklopu projekata obrađene će biti teme Benchmarking – izvor informacija za upravljanje prihodima, Utjecaj sukreiranja turističkog doživljaja na zadovoljstvo i percipiranu kvalitetu života turista, Apsentizam i produktivnost rada u hotelskoj industriji, Sustavno gospodarenje energijom u hotelskoj industriji, Analiziranje i prognoziranje turističke ponude i potražnje u RH primjenom kvantitativnih metoda, Potencijali osnivanja turističkih poduzeća zasnovanih na potrebama lokalne zajednice u ruralnim područjima, Inovativni smještajni objekti u funkciji konkurentnosti turističke destinacije i Utjecaj terorizma na izravna inozemna ulaganja u turizam. Rezultati ovih istraživanja trebali bi utjecati na što kvalitetniji i konkurentniji turizam u Republici Hrvatskoj.


Pametna specijalizacija


Ovom linijom financiranja projekata Sveučilište u Rijeci potpomaže realizaciju ciljeva svoje Strategije za razdoblje 2014. – 2020., posebice u smislu pametne specijalizacije, a kako bi se osnažila znanstvena osnova Sveučilišta u Rijeci i razvijao njen potencijal uzimajući u obzir europske i svjetske trendove, čime se potiče kreativnost, inovativnost i mobilnost kao temeljne poluge pomicanja granica ljudskog znanja. Poseban cilj odobrenih znanstvenih projekata jest provođenje znanstvenih istraživanja, uvažavajući aktualne globalizacijske i održive trendove, radi unapređenja teorijskih spoznaja i spoznaja aplikativne naravi kroz istraživanja, istaknuto je prilikom potpisivanja ugovora.




– FMTU je sa 150.000 kuna podupro ova projektna istraživanja. Nadamo se da će ovi znanstveni projekti, osim što će poboljšati publiciranost znanstvenih radova naših nastavnika, imati i utjecaj na šire okruženje, odnosno da će se znanstvene spoznaje do kojih dođu naši kolege implementirati u praksu i pomoći u rješavanju nekih od problema u hrvatskom turizmu, rekla bih njegovom unapređenju konkurentnosti – rekla je Smolčić Jurdana, a Maškarin Ribarić navela kako je ovo drugi ciklus projekta, kako su prošle godine za financiranje prihvaćena četiri projekta, te kako je ove godine zabilježeno stopostotno povećanje, odnosno kako je prihvaćeno čak osam projekata.


Ulaganje u znanje


Rektor Lučin je rekao kako se na ovaj način doprinosi konkurentnosti sveučilišta, ali i cijele države.– Ne vjerujemo da se konkurentnost države i društva može povećati bez istraživanja i bez ulaganja u obrazovanje – istaknuo je Lučin, navevši kako Hrvatska za materijalne troškove istraživanja godišnje ulaže oko 50 milijuna kuna, a pored toga još nešto manje od 100 milijuna kuna ide kroz Hrvatsku zakladu za znanost gdje se financiraju kompetitivni projekti.