Najbolja u turizmu Jugoistočne Europe

“Zlatno turističko srce” pripalo Opatiji

Marina Kirigin

Kupalište Lido započelo mijenjati izgled u želji da postane »broj jedan« u Opatiji / Foto Marin ANIČIĆ

Kupalište Lido započelo mijenjati izgled u želji da postane »broj jedan« u Opatiji / Foto Marin ANIČIĆ

Svečana dodjela priznanja najboljima u turizmu Jugoistočne Europe »Zlatno turističko srce 2014.« održat će se u Beogradu u subotu, 25. travnja. TZ Opatije će tom prilikom prezentirati turističku ponudu



OPATIJA  Titula najboljeg turističkog mjesta Jugoistočne Europe pripala je Opatiji. Međunarodna turistička patrola »SACEN Internationala«- ocijenila je turističke destinacije u Turskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Tunisu, Malti, Grčkoj i Srbiji.


Najboljom turističkom destinacijom Jugoistočne Europe proglašena je Grčka, dok je titula najboljeg turističkog mjesta za 2014. godinu dodijeljena Opatiji. Svečana dodjela priznanja najboljima u turizmu Jugoistočne Europe »Zlatno turističko srce 2014.« održat će se u Beogradu u subotu, 25. travnja. Turistička zajednica grada Opatije održat će tom prilikom prezentaciju turističke ponude na otvorenju ljetne sezone na popularnoj Skadarliji, ističu u opatijskom turističkom uredu.   


Za sezonu i što zadovoljnije goste pripremaju se i opatijska kupališta, pa je tako jučer krenulo i preuređenje Lida. Započelo je postavljanje zaštitne ograde, što je označilo početak pripremnih radova na uređenju opatijskog kupališta. Koncesionar kupališta Zoran Maržić planira uložiti 4,5 milijuna eura, a u prvom zamahu investirat će se u pješčani dio kupališta gdje bi do sezone kupanja trebao biti izgrađen bazen, izmaknuta obalna šetnica, posađene palme, te izgrađeni popratni sadržaji – barovi, restorani, wellness ponuda. Uz radove na Lidu, krenuli su i radovi na uređenju dječjeg kupališta Tomaševac u koje će Grad Opatija uložiti 300.000 kuna. Trenutačno se nasipava šljunčani dio plaže.



Tour of Croatia




A treća etapa međunarodne biciklističke utrke po Hrvatskoj »Tour of Croatia«, koja prolazi Opatijom i završava na Učki, u petak popodne u grad će donijeti vrhunski sportski i turistički spektakl.


U sklopu natjecanja 20 svjetskih profesionalnih biciklističkih ekipa i 160 natjecatelja prelaze 900 kilometara i brojne gradove među kojima i Opatiju. Zbog značajnosti utrke i završnice etape na Učki kadrovi će biti prenošeni diljem svijeta.


Navedena utrka stoga predstavlja veliku promociju Hrvatske i njenog turizma, a prenose je Eurosport, HTV i druge TV postaje zbog čega će slike Opatijske rivijere ući u domove 15 milijuna gledatelja u 54 zemlje svijeta.


Staza treće etape vozi se u petak, 24. travnja s početkom u 9.10 sati od Plitvičkih jezera do Učke, gdje se biciklisti očekuju između 15.30-16.30 sati. Zbog utrke cesta će tijekom odvijanja same utrke biti zatvorena za promet, obavještavaju na stranicama Grada Opatija gdje se može vidjeti kada i koje će rute ceste biti zatvorene.   

Sportski grad


Predstavnici TZ-a grada Opatije pozvali su građane da se u petak priključe bodrenju biciklista prilikom prolaska kroz Opatiju. Prema planiranom tempu vožnje očekuje se prolazak biciklista kroz Opatiju u vremenu između 14.30 i 15.30 sati.


Prolazak utrke kroz Opatiju prenosit će se »uživo« na HRT2 (14.30) i Eurosport2 (14 sati) i to na potezu Preluk-Lipovica iz zraka, na potezu Lipovica-tržnica Opatija s pratećih vozila na cesti, na potezu Tržnica-hotel Savoy iz zraka, na potezu hotel Savoy-Punta Kolova s pratećih vozila na cesti, te na dionici Punta Kolova-Ičići iz zraka.


   – Pozivamo sve sportske klubove i udruge, građane i goste Opatije da iskažu dobrodošlicu biciklistima i daju im podršku prije početka najzahtjevnijeg uspona u cijeloj utrci. Želja nam je da pokažemo da je Opatija sportski grad i da s veseljem dočekuje velika sportska događanja, te bi stoga bilo izvrsno kada bi mogli na trasi od Lipovice do tržnice Opatija, ali i na ostalim dijelovima skupiti što više gledatelja – poručili su iz TZ-a grada Opatije.