Elitne nekretnine

Zlatni opatijski kvadrati idu i preko 10.000 eura: Stanovi i vile uz more i dalje tražena “roba”

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

 Najatraktivniji kvadrat stana u prvom redu do mora cijeni se 12.500 eura, villa na Punta Kolovi prodaje se za 11 milijuna eura, a stanovi u centru Opatije za 10.000 eura po kvadratu. Usprkos cijenama, potražnja za luksuznim nekretninama na atraktivnim lokacijama uvijek je veća od ponude



OPATIJA Opatijski »zlatni kvadrati« i dalje drže visoku cijenu. Elitne nekretnine, vile i stanovi u prvom redu do mora rijetko se nađu u ponudi specijaliziranih agencija, međutim to ne znači da one ne postoje i ne pronalaze lako kupca. U agenciji za posredovanje u prometu nekretnina Imobilije Perman saznajemo da se najelitniji kapaciteti na opatijskoj rivijeri prodaju diskretno te da vrlo često takve kuće i stanovi nisu oglašeni na web stranicama agencija. Isto tako, vile su to čija cijena nije izražena po kvadratu jer je vrijednost i atraktivnost objekta prije svega određena lokacijom. Potencijalnim kupcima cijena je bitna, ali ne i najbitnija stavka pri kupnji elitnih stanova i vila uz more, tvrdi vlasnik navedene opatijske agencije i dodaje da ove godine izuzetno dobro posluju jer su, s obzirom na događaje u Europi i svijetu, nekretnine postale sigurna oaza za investicije.


Astronomska Punta Kolova


Da elitne nekretnine na opatijskoj rivijeri lako pronalaze kupce, potvrdio je i Milan Mandić iz opatijske agencije Smart Invest Immobilien. Kaže kako takve nekretnine, usprkos vrtoglavo visokim cijenama za većinu ljudi, rijetko kada gube na vrijednosti, i uglavnom su kupci spremni platiti traženu cijenu očekujući daljnji rast vrijednosti stanova, kuća i vila smještenih na izvrsnim pozicijama. Potražnja za elitnim nekretninama uvijek je veća od ponude, tvrdi Mandić koji ima odlične kontakte sa stranim kupcima koji se najčešće pojavljuju u ovakvim kupoprodajama.


Najatraktivniji opatijski kvadrat stana u prvom redu do mora cijeni se 12.500 eura, vila na Punta Kolovi u Opatiji se prodaje za 11 milijuna eura, a stanovi od 90 i 150 kvadrata u centru Opatije imaju istaknutu cijenu od 10.000 eura po kvadratu. Neki će reći da su to nerealno visoke cijene, no agenti za nekretnine tvrde da ipak postoje oni koji će ih kupiti. Međutim, realnije je očekivati da će ipak cijena nekih od njih biti nešto niža kod samog čina kupoprodaje.


Precijenjeni stanovi




U prvom redu do mora prodaje se stan od 160 kvadrata za dva milijuna eura, odnosno cijena kvadrata iznosi 12.500 eura, a posrednik u kupoprodaji kaže da takav stan doista vrijedi toliko. Vila koja se prodaje za 11 milijuna eura, odnosno 11.000 eura po kvadratu, brže bi se prodala da je možda dva milijuna eura niža cijena, tvrde agenti i dodaju da bi se stanovi u centru Opatije, na početku Ulice Mileve Sušanj, na lokaciji bivšeg Zanatservisa, puno prije prodali po cijeni od 7.000 eura negoli po istaknutoj cijeni od 10.000 eura po »kvadratu«.


Jer, izdvojiti nešto manje od milijun eura za 90 kvadrata stambenog prostora na lokaciji koja nije u prvom redu do mora, mnogi smatraju nerealnim, bez obzira što su stanovi ekskluzivno opremljeni.