Uspavana ljepotica

Zimski san od Slatine do Ičića: U užem centru Opatije čak četrnaest zatvorenih hotela

Marina Kirigin

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Dok mnogi »veliki« u studenome ne rade jer im se to ne čini isplativim, s druge strane manji objekti si takav »luksuz« ne mogu dozvoliti, već se svim snagama trude zadržati goste, ali i privući nove



Opatija se vrlo često ističe kao primjer kvarnerske destinacije s cjelogodišnjim turističkim poslovanjem, međutim s dolaskom zimskih mjeseci taj je njezin status poljuljan. Zatvoreni hoteli i puste ulice, slika su Opatije uoči još jedne hladne i neizvjesne zime. Božićno-novogodišnja dekoracija u Opatiji je postavljena, no zasad glavna opatijska ulica još nije osvijetljena. Hoteli koji rade, okićeni blagdanskom dekoracijom, na trenutak navedu na razmišljanje o predstojećim blagdanima, no nažalost, takvih je objekata u gradu pod Učkom premalo.


 Atraktivan kvart Opatije u potpunom je mraku. Od Slatine do Ičića većina hotelskih kuća ne radi. U najužem centru grada zatvoreni su hoteli Belvedere, Imperial, Kvarner i njegova depandansa Villa Amalia, Palace, Bellevue, Galeb, Astoria, Residenz, Kristal, Admiral, Istra, Agava i Sveti Jakov. Hoteli Palace i Bellevue se renoviraju, uslijed čega noću nisu osvijetljeni, pa sve to zajedno utječe na ukupan dojam.


Uspavana ljepotica


Većina hotela u sastavu je najvećeg opatijskog hotelijera koji se prilikom zatvaranja i otvaranja objekata povodi samo ekonomskom računicom isplativosti. Liburnia Riviera Hoteli, takvom se politikom povode već posljednjih nekoliko godina, a rezultat toga je usnula, uspavana Opatija.



Više razmišljati o destinaciji




Krunoslav Kapetanović kaže da bi u Opatiji trebalo biti više sinergije, te kako bi se više trebalo razmišljati o destinaciji. Navodi da je siguran da bi takav način razmišljanja bio plodonosan za sve hotelijere i privredu.



Drugi veći opatijski hotelski lanac, Milenij hoteli, trude se svojim sadržajima i dekoracijama, opatijsku zimu učiniti zanimljivom i njihovim gostima i građanima. Iako trenutačno imaju dva manja objekta (Agava i Sveti Jakov) s vrlo malim brojem smještajnih jedinica, zatvorena, većina njihovih velikih objekata radi – Milenij hotel, Continental, Royal, Četiri opatijska cvijeta. Za predstojeći advent pripremili su čitav niz sadržaja, od osvjetljavanja božićno-novogodišnjeg drvca, glazbenog programa, do čitavog niza radionica, uključili su se u opatijski Festival čokolade, a sve to rezultirat će i skorašnjim otvaranjem sada zatvorenih manjih objekta u njihovom sustavu.


Objekte je najlakše zatvoriti


Logikom ekonomske isplativosti poslovanja u zimskim mjesecima u Opatiji ne mogu se i ne smiju povoditi »mali« hotelijeri, vlasnici obiteljskih hotela. Slikovito je to objasnio na posljednjoj sjednici Turističkog vijeća Grada Opatije Abi Shalabi, vlasnik petozvjezdanog hotela Mozart koji raspolaže sa 26 soba i tri apartmana, kazavši da ako on zatvori objekt, više ga ne bi trebao niti otvarati.


Sličnog je mišljenja i Krunoslav Kapetanović, vlasnik novoizgrađenog hotela Navis na Preluku i Ville Kapetanović, objekata koji su praktički na rubu grada Opatije i time im je možda i teže poslovati u predstojećim zimskim mjesecima.


– Najlakše je objekt zatvoriti, no treba gledati destinaciju, ostati otvoren i učiniti korak naprijed. Kao destinacija bili bismo zanimljiviji kada bi više hotela i restorana bilo otvoreno. Osim toga, Opatija ima tradiciju, bila je zimsko lječilište, nalazimo se u blizini nekih većih europskih gradova, lako smo dostupni. Čitav je tu niz prednosti koje se daju i mogu iskoristiti ako postoji volja. Opatijski hotelijeri ljeti uvijek uspijevaju stvoriti malu rezervu i zato bez obzira što smo zimi u minusu, valja stisnuti zube i držati otvorena vrata. Time ne radimo samo na imidžu Opatije kao cjelogodišnje turističke destinacije, već i na tome da u svojim objektima zadržimo kvalitetan kadar. U svojim hotelima želim najbolje ljude, ne želim od sezone do sezone mijenjati i zapošljavati novi personal i na taj način srozati razinu kvalitete svoje usluge – rekao je Kapetanović.