Marunada

Završila fešta od maruna – slatki recepti ostali “poslovna tajna”

Sanja Gašpert

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Cijena kolača od maruna bila je 14 kuna, koliko je stajao komad torte, rolade ili kocke, a ista je cijena bila i za čašicu kesten pirea sa šlagom, dok je za manje ježiće i bombice od maruna trebalo izdvojiti sedam kuna



LOVRAN Četrdeset i četvrto izdanje tradicionalne listopadske manifestacije – Marunade, proteklog je, trećeg vikenda, nakon Lignja i Dobreća preselilo u Lovran, gdje je održana i njegova završnica. Fešta od maruna i u Lovranu je privukla veliki broj posjetitelja, mahom obitelji s djecom, s obzirom da ju je i ove godine pratila bogata sajamska ponuda, kao i djeci uvijek privlačan lunapark. Miris maruna od jutarnjih se sati širio centrom Lovrana, a na parkiralištu Brajdice i njegovoj okolici organizirana je cjelodnevna sajamska ponuda maruna, pečenih maruna, kolača i ostalih slastica od maruna, domaćih jela, meda od maruna, medice i ostalih proizvoda.


Domaći lovranski maruni prodavali su se po cijeni od 60 kuna za kilogram, a mjerica pečenih po 20 kuna, koliko je trebalo platiti za malu porciju, srednja je stajala 40, a velika porcija 60 kuna. Cijena kolača od maruna bila je 14 kuna, koliko je stajao komad torte, rolade ili kocke, a ista je cijena bila i za čašicu kesten pirea sa šlagom, dok je za manje ježiće i bombice od maruna trebalo izdvojiti sedam kuna. Pokušali smo doći do recepta barem jedne vrste kolača, ali prodavači ih nisu htjeli odati, govoreći kako »ne smiju davati izjave«.



Završnica 44. Marunade, ona lovranska, počela je u petak, uz 11. izdanje Miće Marunade, održane u organizaciji Društva Naša djeca Opatija – Lovran, dok su subotnji glazbeni program obilježili nastupi zborova, klape Intrige, grupe Pešekani, fitness program uz Chikaz Zumbu, a u večernjim satima koncert su održali Crvena jabuka i Zastoj band. Istoga dana održana je i noćna rekreativna enduro biciklijada – spust s Učke, odnosno treće izdanje Mrak bikea. Nedjelja je, uz glazbu, bila u znaku sporta – 45. tradicionalnog pozivnog boćarskog turnira i 15. rekreativne biciklijade Giro di Marunada.





– Marun je ove godine bolje rodio, a ujedno je i kvalitetniji. Međutim, ove je godine naštetila velika suša, a i mišljenja smo kako bi se manifestacija sljedeće godine trebala održati ranije, barem sredinom listopada. Marun se bere početkom listopada i odmah nakon toga trebala bi se održati i Marunada. Inače, i ovu je godinu obilježila dobra posjećenost ljudi, a svi su tražili lovranski marun, kaže domaći proizvođač Adriano Gržević, koji je u Lovranu prodavao samo pečene marune, s obzirom da je u Lignju prodao čak 250 kilograma svježeg maruna.


U Lovranu smo zatekli i Rahima Gurgušku iz Medveje, koji je svježe proizvode prodavao po 50, a porciju pečenih maruna po 20 kuna.– Zadovoljan sam prodajom, puno je ljudi. Dobro se prodaju i svježi i pečeni maruni. Lijepo je i veselim se uvijek doći u Lovran. Dobar je i zabavni program, što također privlači ljude, ističe Gurguška.Obitelj Paulić, Marija i Danijel, stalni je gost Marunade, a ove su godine prvi puta s malenim sinom Davidom.

– Svake godine dolazimo na Marunadu jer je lijepo organizirano, dolazimo zbog maruna, ali i slastica. Ove smo godine prvi puta sa sinom i vidimo da se i njemu sviđa. Ponuda je odlična, ima svega, dobra je i ugostiteljska ponuda.