Važan zahvat

Završena energetska obnova lovranske škole

Andrea Bralić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Građevinskim mjerama poboljšana je energetska učinkovitost zgrade toplinskom izolacijom pročelja i krovišta, obradom dotrajalog krova te zamjenom neučinkovite stolarije



LOVRAN Jedina škola koja je imala energetski G certifikat, Osnovna škola Viktora Cara Emina u Lovranu, obnovljena čeka kraj školske godine, nakon što su lani u lipnju počeli radovi vrijedni 5,5 milijuna kuna.


Opsežna obnova lovranske škole dio je velikog projekta »Energetska obnova zgrada osnovnih škola Primorsko-goranske županije«, čija je vrijednost 37 milijuna kuna, što predstavlja najveću županijsku investiciju u školstvo, a uz Lovran, energetski su obnovljene i škole u Kraljevici, Novom Vinodolskom, Čabru, Cresu, Vrbovskom i Rabu. U adaptaciju škole Općina Lovran uložila je 600 tisuća kuna.


»Lovranske črešnjice« 


Svečanošću u školi jučer je obilježen kraj radova, uz nazočnost župana Zlatka Komadine, načelnika Općine Lovran Bojana Simoniča, zamjenice župana Marine Medarić, pročelnice Edite Stilin, ravnateljice škole Ive Erceg te ostalih uzvanika. Uz odličan program učenika škole i njihovog uspješnog zbora »Lovranske črešnjice«, ravnateljica Erceg podsjetila je na povijest škole, projekte i uspjehe te je zahvalila svima koji su sudjelovali u ovom značajnom projektu. Načelnik Simonič je čestitao nastavnicima i učenicima koji su cijelu godinu radili usprkos radovima na gradilištu te je zahvalio Primorsko-goranskoj županiji na projektima poput energetske obnove škola.




– Treba imati hrabrosti ići u ovakav projekt obnove osam škola istovremeno. Svaka čast – kazao je Simonič, a župan Komadina je odgovorio da se u djecu uvijek isplati ulagati.


– Drago mi je da smo kao osnivači škola učinili ono što smo morali i osigurali bolje uvjete za rad. Hvala svima, napravljen je dobar posao i vide se rezultati ovog velikog projekta – kazao je Komadina.


Vrlo loše stanje


Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin podsjetila je da Primorsko-goranska županija u cijelom projektu obnove škola sudjeluje s 15,6 milijuna kuna, jedinice lokalne samouprave dale su 2,3 milijuna, a ostatak iznosa pokriven je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata i fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Konkretno u slučaju lovranske škole, u iznosu od 5,4 milijuna kuna, Županija je sudjelovala s 1,9 milijun kuna, a Općina Lovran sa 600 tisuća.


Ova zgrada bila je u vrlo lošem stanju te su troškovi grijanja bili previsoki. Trošilo se godišnje 40 tisuća litara lož ulja. Građevinskim mjerama poboljšana je energetska učinkovitost zgrade toplinskom izolacijom pročelja i krovišta, obradom dotrajalog krova te zamjenom neučinkovite stolarije. Na zgradi su ugrađeni mjerni uređaji za daljinsko očitavanje potrošnje energije i vode »smart metering«. Navedenim mjerama ostvarena je ušteda energije od 83 posto te podizanje energetskog razreda s G na B.