Maškarana Liburnija

Zatulil je antonjski rog: U Matuljima visi cirkusant, u Lovranu Ino Zlomo

Marina Kirigin

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Brgujski zvončari iskoristili su svoju moć i natjerali načelnika Ćikovića da potpiše ugovor s njihovim Pustom Miklavijom iz Amerike, a čime se obvezao da će Brgujskim zvončarima »sako leto na Antonju dat 100.000 kun i da će finit radnu zonu Miklaviju do 2085. leta«



MATULJI/OPATIJA/LOVRAN Antonjski rog na Zvonećoj je zatulil i počelo je »peto godišnje doba« u Matuljima, ali i na cijeloj Liburniji. Načelnik Matulja Mario Ćiković predao je ključeve Općine Brgujskim zvončarima koji će zajedno s maškarama vladati punih šest tjedana koliko traje ovogodišnji Pust.


Krivci za sve loše u prošloj godini jučer, na Antonju podignuti su na stup srama u centrima liburnijskih mjesta, ali i u mnogim zaseocima u zaleđu. Pokladne lutke ispaštat će za sve počinjene grijehe i potom na kraju karnevalskog doba biti spaljene. U Matuljima krivac za sve, podignut jučer na autobusnoj stanici, je Matujski cirkusant, dok u Lovranu od sinoć na trgu visi Ino Zlomol.



Plešite, pjevajte, zabavljajte se i – trošite! Dobro smo delali, puno zaslužili i ostavljam pusnom gradonačelniku punu blagajnu. Neka bude rastrošan – poručio je jučer opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, predajući ključeve grada pusnom gradonačelniku Duletu, koji će voditi grad kroz cijelu vladavinu maškara što će ove godine potrajati sve do 1. ožujka.




Vesela primopredaja ključeva organizirana je ispred mrkata gdje se, unatoč hladnoći i buri, okupilo stotinjak građana kako bi pozdravilo dolazak »petog godišnjeg doba« i podizanje karnevalske zastave. Zlatni »grumeni« i domaći čokolatini »Grabar«, što ih je svome nasljedniku donio Dujmić, nestali su u trenu, a pusni gradonačelnik Dule obećao je građanima da će i sve ono što mu je Dujmić ostavio u naslijeđe u gradskoj blagajni podijeliti ljudima.


– Neka uživaju kao vavek – poručio je novi prvi čovjek Opatije. Praznih ruku nije došao niti ovogodišnji »krivac« – Džems Yelou Trapan. U pratnji svoje Melanije, kako i priliči tako važnoj osobi, stigao je u Buicku, dijeleći putem dolare i eure razdraganim Opatijcima. Njegov pompozni dolazak, tri dana uoči ulaska u Bijelu kuću u Washingtonu, najavili su opatijski Llmberaši prigodnim igrokazom. Sudbinu pusta Trapan ipak nije mogao izbjeći – prkoseći buri »egzekutori« iz Parkova Opatija objesili su ga na jarbol ispred Mrkata i okrivljen je za sve loše u protekloj godini. Šest tjedana veselja, zabave i zanimljivih događanja koji predstoje Opatijcima i njihovim gostima, prigodnim programom najavili su Duško Jeličić & Bonaca, članovi Udruge Lumber klub iz Opatije, a sve pod voditeljskom palicom Dražena Turine Šajete. S. BAKIĆ


Brgujski zvončari odmah prilikom preuzimanja ključeva iskoristili su svoju moć i natjerali načelnika Ćikovića da potpiše ugovor s njihovim Pustom Miklavijom iz Amerike, a čime se obvezao da će Brgujskim zvončarima »sako leto na Antonju dat 100.000 kun i da će finit radnu zonu Miklaviju do 2085. leta«. Ćiković je va žep dobil i mito za pijaču – sto dolari te zajedno sa predstavnicima zvončara uzviknuo »živio pust« i otvorio vladavinu maškara.



Otvaranje karnevala u Lovranu obilježeno je i otvaranjem izložbe u galeriji »Laurus« pod nazivom »Kako se nekad maškaralo«. Stare fotografije maškara potvrdile su karnevalsku tradiciju dužu od stoljeća, a posjetitelji izložbe pomno su gledali hoće li se na nekoj od fotografija pronaći i tako prisjetiti dogodovština iz najluđeg doba godine.



Matuljski cirkusant okrivljen je za cirkus u Općini, no čini se da cirkus još uvijek vlada i među pusnim ljudima. Atraktivno otvaranje »petog godišnjeg doba« u Matuljima koje je nekada privlačilo više stotina ljudi, a zbog čega se u centru Matulja zatvarala prometnica, danas se nažalost svelo samo na pokušaj okupljanja ljubitelja maškara.


Petnaestak maškara koje su jučer stigle zajedno sa Matuljskim cirkusantom uspjele su okupiti svega isto toliko znatiželjnih posjetitelja. Iako će neki reći da se to dogodilo zbog izuzetno hladnog i burnog vremena, poznato je da je zbog nekih ranijih nesuglasica među »ljudima od maškar« zaduženih za otvaranje karnevala u Matuljima, došlo do slabijeg interesa i lošije organizacije manifestacije na Antonju. No, na maškarama je da sada pokažu kako Pust živi, a na zvončarima da »dignu balti vajer« kako se ne bi dogodilo da se tradicija zatare.