Poziv vlasnicima drvenih barki

Zaštita tradicijske brodogradnje je pokret

Marina Kirigin

Uređivanje drvenih barki nije jednostavno. Vlasnicima želimo pomoći u uređivanju plovila, govore članovi Udruge Naš Lovran - sekcije lovranska Lantina 



LOVRAN » Uoči nove sezone regata tradicijskih brodica, lovranski ljubitelji mora, članovi Udruge naš Lovran – sekcije Lovranska lantina, pozivaju sve koji imaju drvene barke da ih započnu uređivati i obnavljati, kako bi na taj način očuvali tradicijsku baštinu kraja. U tome im nude savjetodavnu pomoć, ali ih ujedno pozivaju i da se učlane u lovransku sekciju koja tradicijsku brodogradnju nastoji očuvati i udruživanjem na sjevernojadranskoj razini, kao i organizacijom regata drvenih brodica. 


   – Uređivanje drvenih barki nije jednostavno. Upravo da vlasnici barki ne bi lutali i griješili kod popravaka i modifikacija, želimo im pomoći u uređivanju plovila, kako bi se sačuvale tradicijske vrijednosti – govore članovi Udruge Naš Lovran – sekcije lovranska Lantina, pročelnik sekcije Ivica Grbac i predsjednik lovranske udruge Silvano Raffaelli. 


   Vrijeme regata, revijalnih i onih natjecateljskih, kada su u pitanju stare tradicijske barke, pred samim je vratima. U kalendaru regata ispisano je desetak zakazanih druženja ljubitelja drvenih barki. Rab, Fužine, Lovran, Krk, Mošćenička Draga, Nerezine, Fažana, Rovinj, Rijeka – Fiumara (Kvarnerski festival mora), ali i nekoliko novih lokacija, mjesta su na kojima će se odvijati regate od lipnja do rujna ove godine. 




   Zasigurno jedna od najvećih smotri je ona na Murteru na kojoj se lani okupilo 70-tak brodica, a sve više interesa ima i za regate na Liburniji. Tako će se uz već tradicionalnu regatu »Nino Gasparinic«, koja će se održati u Lovranu 28. lipnja, i čije će to biti peto izdanje, te regatu u Mošćeničkoj Dragi, na kraju sezone i u Ičićima održati revijalna regata starih brodica. 


   – Interes je sve veći, zapravo obnova starih plovila i odlazak na regate postao je pokret. Barke su se počele izvlačiti iz dvorišta i garaža i obnavljati, pa smo tako svjedoci da se na ovim našim regatama svake godine pojave neki novi sudionici, a ima i onih koji posljednjih godina svoju plastičnu barku mijenjaju za drvenu – govori Grbac, dok Raffaelli napominje kako je intencija svih ovih radnji da se zaštiti tradicijska brodogradnja i drvene barke.