Prilika

Zaštita maruna: Cijena sanitarne sječe za 100 najbržih račun 100 kuna

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Cijena sanitarne sječe jednog stabla iznosi oko 800 kuna, sto kuna plaća fizička osoba, a ostatak subvencioniraju Općina Lovran i Županija, istaknuo je načelnik Općine Lovran Alan Sanković



LOVRAN Sedamdeset tisuća kuna osigurale su Općina Lovran i Primorsko-goranska županija za još jednu akciju zaštite šuma lovranskog maruna. U sklopu akcije održat će se edukativna, pokazna radionica i sanitarna sječa. Po provedenoj javnoj nabavi akciju će provesti najbolji ponuđač Obrt Eko servis Matić koji je i lani odradio posao sanitarne sječe na području Lovrana. Akcijom će biti obuhvaćeno sto stabala maruna, a svi zainteresirani vlasnici nasada maruna mogu se javiti u ured Općine Lovran. Cijena sanitarne sječe za fizičke osobe iznosi 100 kuna (za teže dostupna stabla, do kojih se ne može doći autokošarom) i 70 kuna za ona lakše dostupna koja se nalaze uz cestu.


– Cijena sanitarne sječe jednog stabla iznosi oko 800 kuna, sto kuna plaća fizička osoba, a ostatak subvencioniraju Općina Lovran i PGŽ, istaknuo je načelnik Općine Lovran Alan Sanković.


Predbilježbe počele


Na lokaciji ispod Svetog Roka u subotu (22. listopada) u 10 sati održat će se edukativna radionica na temu »Gnojidba pitomog kestena«. Na radionicu će biti pozvani svi vlasnici nasada maruna, a kako bi ih se educiralo o važnosti gnojidbe putem korijena i lista.– Gnojidba je izuzetno važna za podizanje imuniteta, sprečavanje širenja bolesti i povećanje prinosa, objasnio je Nikola Matić čija će tvrtka provesti sanitarnu sječu zajedno s alpinistima.

Predbilježbe za sanitarnu sječu već su krenule. Trenutačno postoji interes za održavanjem i čišćenjem 50-ak stabala, ističu u Općini Lovran navodeći kako će akcija biti aktualna do isteka sredstava.




Uz edukativnu radionicu, u Galeriji Laurus, u organizaciji Javne ustanove Park prirode Učka, 23. listopada u 11 sati održat će se i predavanje o biološkom suzbijanju štetnika na marunu, ose šiškarice. Biolog PP-a Učka odgovorit će na sva pitanja vezana uz pojavu, širenje i akcije provedene u šumama maruna od pojavljivanja ose šiškarice 2010. godine.


»Planulo« 500 maslina


Egon Vasilić, ravnatelj JU PP-a Učka, napomenuo je kako je uspješno provedena akcija ispuštanja Torymus sinensisa, biološkog nametnika za osu šiškaricu u suradnji sa Šumarskim institutom Jastrebarskog.


– Zahvaljujući svim ovim naporima i ulaganjima već sada smo polučili vrlo dobre rezultate, rekao je načelnik Općine koja u posljednje vrijeme intenzivno ulaže u ruralni razvoj i ispituje interes stanovništva za određenim poljoprivrednim kulturama.


– Veliki interes postojao je za sadnju maslina. Općina Lovran subvencionirala je nabavku maslina koje su stanovnici Lovrana dobili po izuzetno povoljnim cijenama. Subvencionirana je nabavka 500 stabala maslina koje su razgrabljene. Naša sljedeća akcija, nakon ove vezane uz lovranski marun, trebala bi se odnositi na trešnje. Za sada ispitujemo interes stanovništva putem obrasca na web stranicama Općine Lovran, rekao je Mario Krizmanić, predsjednik Odbora za ruralni razvoj Općine Lovran.