Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
MODNA IKONA

Zanimljiva izložba u parku Angiolina: Zavirite u ormar carice Sisi koja je 1886. posjetila Opatiju

Foto: Marin Aničić
Foto: Marin Aničić
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2019. u 12:30 2019-07-12T12:30:36+02:00

Izložba koja predstavlja opatijski doprinos projektu Rijeka - EPK 2020, posjetiteljima nudi jedinstvenu priliku da »zavire u ormar« carice koja je za svoje suvremenike bila najljepša žena Europe. Na izložbi će se, osim odjeće, nakita i drugih predmeta, moći vidjeti i budimpeštanski novinski članci koji potvrđuju da je boravila u Opatiji

OPATIJA - Misterij oko kojega su se godinama vodile rasprave je rasvijetljen - austrijska carica Elizabeta, poznatija pod imenom Sisi, tijekom svog života posjećivala je Opatiju, a bilo je to 1886. godine što potvrđuju budimpeštanski novinski članci - priopćili su organizatori vrlo zanimljive izložbe pod nazivom »Modni ormar carice Sisi« koja će ove nedjelje u 20 sati biti otvorena u Švicarskoj kući u opatijskom parku Angiolina.

Kako je najavljeno, izložba se prvi put održava u Hrvatskoj, predstavlja opatijski doprinos projektu Rijeka - EPK 2020, a posjetitelji će imati jedinstvenu priliku »zaviriti u ormar« carice koja je za svoje suvremenike bila najljepša žena Europe, duge kose i vitkog struka, i pogledati fantastične haljine i drugu odjeću koju je koristila. Izložba ne prikazuje samo modu tog doba, već je i povijesni pregled vremena na ovim prostorima. Nakon otvorenja će u parku Angiolina u 21.30 sati biti održana i modna revija uz nastup mađarske pjevačice Anite Potvorski. Publika će predvođena vodičem šetati parkom i otkrivati modele i haljine carice Sisi koje će uz mađarske dame nositi i poznate osobe iz javnog života našeg podneblja i to: Daniela Gračan, Antonella Malis, Ivana Grabar, Ema Gračan, Vera Aničić, Vivian Jurković, te djelatnice opatijske Gradske uprave.

ULAZNICE I RADNO VRIJEME

Na otvorenju u nedjelju navečer je ulaz slobodan, a inače će cijena ulaznice iznositi 20 kuna, dok će ulaz djeci u pratnji roditelja biti slobodan. Ljetno radno vrijeme za razgledavanje ove izložbe je svakim radnim danom osim ponedjeljka od 17 do 21 sat, te subotom i nedjeljom od 10 do 12 i od 17 do 21 sat.

Suradnja s Bad Ischlom i Godollom

Kako je rekao opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, ova je izložba rezultat suradnje Opatije s austrijskim gradom Bad Ischlom te mađarskim gradom Godollom i potvrđuje povezanost Opatije s drugim dijelovima nekadašnje Austro-Ugarske Monarhije kao dijelom prošlosti koja ih povezuje i spaja kroz stoljeća. Dujmić je zahvalio svima koji su se uključili u ovaj vrijedan projekt i pozvao publiku da posjeti izložbu.

MODNA REVIJA

Nakon otvorenja izložbe u nedjelju će u parku Angiolina u 21.30 sati biti održana i modna revija uz nastup mađarske pjevačice Anite Potvorski. Publika će predvođena vodičem šetati parkom i otkrivati modele i haljine carice Sisi koje će uz mađarske dame nositi i poznate osobe iz javnog života našeg podneblja

U ime organizatora, Festivala Opatija, izložbu je predstavio ravnatelj Ernie Gigante Dešković.
– Riječ je o prikazu kakvu je odjeću nosila carica Elizabeta poznatija pod imenom Sisi. Originali koje je doista nosila carica nisu dostupni, poput caričine posmrtne odjeće, iz razumljivih razloga, ali mi ovdje u Opatiji imamo izložbu njene odjeće autentičnog izgleda, sve do najmanjeg detalja. Sve je sašiveno točno onako kako je to nekad izgledalo, a odjeću je izradio isti obiteljski krojački salon koji je izrađivao odjeću i za caricu Sisi. Ovom prilikom zahvaljujem gospođi Moniki Czedly, iz mađarske obitelji vlasnika krojačkog salona, koja nam je ustupila odjeću, rekao je Gigante Dešković.

Tko je bila Sisi?

Carica Elizabeta, punog imena Elizabeta Amalija Eugenija, poznatija pod nadimkom Sisi, rođena je u Münchenu 1837. godine, a umrla u Ženevi 1898. godine, bila je supruga cara i kralja Franje Josipa I. Carica Sisi, žena iznimne ljepote i stila, kako stoji u njezinim biografskim podacima, nije imala sretan brak, a »bijeg« od suprugovih izvanbračnih »izleta« predstavljala su joj uz ostalo i putovanja. Život je prerano, kada je imala samo 61 godinu, izgubila u atentatu - talijanski anarhist Luigi Luccheni ju je napao u Ženevi i zadao joj fatalnu ozljedu turpijom u srce.

Izložba otvorena do travnja

Također je napomenuo da među eksponatima ima i originalnih dijelova, a riječ je o ukrasima na samoj tkanini, odnosno odjeći.
– Carica Sisi je voljela putovati carstvom i odmarati se od dvorskog života te ćete u prvoj prostoriji vidjeti odjeću koju je nosila u tim prilikama, poput jahaće odjeće. Na prvom katu je njena tradicionalna i svečana odjeća. Ovdje se može vidjeti kako je izgledala vjenčanica za koju je uvijek bilo potrebno troje ljudi kako bi pridržavali haljinu dok je hodala, ali i svečana haljina u kojoj je okrunjena. Na najvišem dijelu je pak odjeća koja obilježava kraj njena života, te će posjetitelji imati priliku vidjeti i kako izgleda odjeća u kojoj je sahranjena. Zahvaljujući budimpeštanskim novinskim člancima koji će se također moći vidjeti na ovoj izložbi, odsad konačno možemo potvrditi da je carica Elizabeta - carica Sisi doista posjećivala naš grad - naveo je Gigante Dešković i istaknuo da će izložba ostati otvorena sve do 20. travnja 2020. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
I u Rijeci se bira novi Pan – jeste li i vi na glasanju u petak?