Nima do otoka Paga

ZVUCI OTOKA PAGA Treću godinu u Opatiji održana jedinstvena kulturno-umjetnička večer

Aleksandra Kućel Ilić

Paški tanac KUD-a Družina iz Paga   / Snimio Marin ANIČIĆ   Sva mjesta u hotelu Royal bila su popunjena

Paški tanac KUD-a Družina iz Paga / Snimio Marin ANIČIĆ Sva mjesta u hotelu Royal bila su popunjena

Ova kulturna manifestacija humanitarnog karaktera želi pozicionirati otok, podijeljen na četiri grada i općine i dvije županije, kao važnu turističku, ali i gospodarsku destinaciju u cjelini



OPATIJA Zvuci otoka Paga, kulturna manifestacija humanitarnog karaktera koja u jednoj večeri spaja tradicijske običaje i kulturnu baštinu, ali svjedoči i o povezanosti ovog otoka u cilju daljnjeg zajedničkog turističkog, privrednog i kulturnog razvoja, u petak su dvoranu od 600 sjedećih mjesta u opatijskom hotelu Royal ispunili »do zadnjeg kantunića«.


Organizatori iz Udruge Veli škoj Zubovići, uz potporu svih lokalnih samouprava otoka Paga i paških Turističkih zajednica, priredili su jednu emotivnu i toplu etno-priredbu koju će svi kojima je ovaj poseban otok u srcu, još dugo pamtiti i vjerojatno već sada priželjkivati novo okupljanje.


Uz ostalu publiku, odazvali su se i svi čelnici lokalnih samouprava na otoku Pagu, Ante Dabo, gradonačelnik Novalje, Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga, Ivo Pogorilić, načelnik Općine Povljane i Marin Pernjak, načelnik Općine Kolan, župan PGŽ-a Zlatko Komadina i predsjednik HNK Rijeka Damir Mišković.


Zvuci otoka Paga, Među uzvanicima su bili predsjednik HNK »Rijeka« Damir Mišković i župan Zlatko Komadina , snimio Marin ANIČIĆ


Zvuci otoka Paga, Među uzvanicima su bili predsjednik HNK »Rijeka« Damir Mišković i župan Zlatko Komadina , snimio Marin ANIČIĆ





Tradicija i baština


Otok Pag je po mnogočemu zanimljiv i premda je razjedinjen po administrativnom ustroju i dijeli se na dvije županije (Zadarsku i Ličko-senjsku) on je ipak jedna, jedinstvena cjelina, a tako se osjećaju i njegovi stanovnici. Zajedničke manifestacije poput sinoć održane u Opatiji, odnosno turistička promocija, dugoročno pozicioniraju otok Pag kao važnu turističku destinaciju u cjelini, ali i potiču i gospodarsku povezanost.


Zvuci otoka Paga, snimio Marin ANIČIĆ


Zvuci otoka Paga, snimio Marin ANIČIĆ



Zvuci otoka Paga koji se u Opatiji održavaju po treći put, za cilj imaju ne samo osnažiti otok, već i njegovati tradiciju, te predstaviti njegovu neprocjenjivu kulturnu baštinu. Sve četiri lokalne samouprave na otoku slažu se u tome da treba jačati otok i njegov turistički i gospodarski razvoj, sačuvati tradiciju i ujedno se predstaviti široj javnosti, kao i brojnim Pažanima.


Naime, njih više od 11.000 živi na području PGŽ-a, odnosno Kvarnera i Grada Rijeke, a ujedno su zadržali i pripadnost otoku Pagu, te su se mnogi jučer odazvali i ovoj manifestaciji »od kanta, tanca i domaće besedi« koja je upravo zbogtoga i održana na teritoriju županije gdje ih tako puno živi.


Nabijeno emocijama


Bogat program je otvoren a kako drugačije nego li uz paški tanac KUD-a Družina Pag, a zatim su se zaredali svi drugi izvođači koji su vješto zagrijali razdraganu publiku. Nastupili su uz već spomenute »tancure« još i Muška klapa Navalia i Ženska klapa Muštre iz Novalje, Kolan iz Kolana, Sol i Peružini iz Paga, te KUD-ovi Novalja i Bartol Kašić iz Kolana. U petak su u Opatiji zakantali i »pivači pisme nakanac« iz Novalje, Kolana i Paga, a kao specijalni gost iznenađenja nastupio jeĐani Stipaničev.


Ženska klapa Muštre iz Novalje, Zvuci otoka Paga, snimio Marin ANIČIĆ


Ženska klapa Muštre iz Novalje, Zvuci otoka Paga, snimio Marin ANIČIĆ



Osim što su mogli guštati u bezvremenskim skladbama i pažljivo odabranom programu, svi koji su došli na »zvuke«, još su dodatno uživali u činjenici da manifestacija ima humanitarni karakter, te će se sav prihod od prodaje karata utrošiti u formiranje i razvoj pedijatrijske službe na otoku Pagu.


Voditelji večeri Branko Barbir i »teta Jelica« (Ivo Fabijanić), odlično su se snalazili u svojim ulogama i nasmijali publiku do suza, a prije nastupa klape Sol publici su se obratili i zahvalili na lijepoj večeri svi paški načelnici i gradonačelnici i predstavnici Udruge Veli škoj, njezin predsjednik Tomislav Zubović, te član i koordinator koncerta Josip Kurelić.


Na kraju koncerta, kada je Klapa Sol zapjevala pjesme »Kamena lađa« i »Nima do otoka Paga« u dvorani koja je tijekom cijele večeri bila »nabijena emocijama«, nastupio je vrhunac raspoloženja. I za kraj, uz čašicu razgovora i susrete s dragim ljudima, organiziran je i prigodan domjenak u znaku dobre kapljice i neizostavnog paškog sira.


Zvuci otoka Paga, snimio Marin ANIČIĆ


Zvuci otoka Paga, snimio Marin ANIČIĆ