Vlasnik objekta »Don Permani« žali se na odlagalište otpada u susjedstvu

Vullnet Sedolli: Gosti mi odlaze zbog smrada i prašine s deponija

Marina Kirigin

Silan novac uložio sam da se bavim turizmom a onda pored mene nastane odlagalište smeća – govori Sedolli. Suvlasnik tvrtke Sekundar Zoran Kinkela tvrdi da posjeduje sve dozvole 



PERMANI - Smrad i prašina ulazi nam u restoran i sobe. Gosti nam odlaze – već ih je otišlo šestoro. Imali smo reklamacija i vraćali novac. Pokušali smo s vlasnikom tvrtke »Sekundar« razgovarati. Iako je rekao da će sve srediti, za sada nema pomaka. Situacija je stravična, svako jutro već od sedam sati ovdje u redu stoje kamioni za istovar smeća u kojemu ima svega, od madraca, željeza, stakla, drvenarije, guma, kanti od ulja. Buka koju proizvode kamioni je ogromna pa je i to jedan od razloga zašto gosti odlaze. Silan novac uložio sam da se mogu baviti turizmom a onda pored mene nastane odlagalište smeća – govori Vullnet Sedolli, vlasnik objekta »Don Permani« u Permanima čija parcela graniči s onom tvrtke »Sekundar« koja se bavi zbrinjavanjem tehnološkog neopasnog otpada. 


   Naime, kao tvrdi Sedolli, na susjednoj parceli donedavno se zbrinjavalo samo željezo. Takva situacija mu nije smetala, no posljednja dva mjeseca, prošireno je odlagalište te se na njega počeo dovoziti i drugi otpadni materijal. 


  Četiri zvjezdice


– Kada sam još u vrijeme bivše države otkupio teren, ovdje nije bilo ničega. Tijekom 2001. i 2002. godine imao sam otvorenu diskoteku, a pred šesnaest mjeseci prostor sam prenamjenio i otvorio sam pansion s devet četverozvjezdanih soba i restoranom. Uložio sam i u reklame kako bi doveo turiste, a sada se gosti nakon jednog noćenja, smrada, prašine i buke okreću i odlaze. Čak mi se i masnoća nataložila na podove i terasu restorana na strani koja gleda prema odlagalištu pa sam morao kupiti mini-wash kako bi što bolje mogao očistiti – priča Sedolli koji tvrdi da vlasnik »Sekundara« nema dozvolu za djelatnost kojom se bavi te ističe kako neće stati na objavi priče u medijima, već da će pokucati i na vrata Ministarstva okoliša i drugih nadležnih institucija. 


  Deset zaposlenih




Djelomični vlasnik obje tvrtke sa sjedištem u Permanima, »Sekundar« i »Eko otok«, Zoran Kinkela, tvrdi kako posjeduje sve potrebite dozvole za navedenu djelatnost, a koju uspješno obavlja još od 1994. godine. 


   – Imamo sve dozvole za reciklažu neopasnog otpada. Istina je da smo zbog potrebe jednog gradilišta u poslijednje vrijeme imali povećan kapacitet posla. Moje dvije tvrtke zapošljavaju deset ljudi i ne mogu odustati od svog posla i djelatnike poslat na cestu zato što nekome smeta djelatnost kojom se bavim već dugi niz godina – govori Kinkela koji na lokaciji u Permanima posluje od 2004. godine te ističe da bi trebalo pogledati i okruženje u kojem se nalazi objekt »Don Permani«. 


   – S jedne strane objekta »Don Permani« smo mi, s druge je odlagalište starih auta, a u nizu dalje su hale i kamioni – zaključuje Kinkela ukazujući na činjenicu da se zapravo turistički objekt nalazi u krivoj zoni.