125 godina od smrti čuvenog mađarskog političara

Volosko je bilo omiljeno utočište grofa Andrassyja

Srđan Brajčić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Gyula Andrassy, jedan od najuspješnijih mađarskih, odnosno austrougarskih političara, umro je u Voloskom u vili Minach 18. veljače 1890., što je bio povod jučerašnjoj svečanosti kojoj je prisustvovao i mađarski veleposlanik u Hrvatskoj József Magyar



OPATIJA  U Opatiji i Voloskom jučer se obilježavalo 125 godina od smrti grofa Gyule Andrassyja, jednog od najuspješnijih mađarskih, odnosno austrougarskih političara koji je umro u Voloskom 18. veljače 1890. godine.


   Grof Andrassy najviše se pamti po svom sudjelovanju u stvaranju Austro-ugarske nagodbe kojom je utemeljena ova višenacionalna monarhija 1867. godine. Kao premijer Ugarske radio je pak na sklapanju Hrvatsko-ugarske nagodbe iz 1868. godine, dok je 1871. postao ministar vanjskih poslova Austro-Ugarske, što je tada bila jedna od najviših političkih funkcija.


Osim toga, jedan je od organizatora Berlinskog kongresa 1878. godine na kojemu su sudjelovale tadašnje europske velesile, a na kojem je prihvaćen Andrassyjev prijedlog suprotstavljanja ruskom nadiranju prema Sredozemlju.





Na početku lungomara u Voloskom otkrivena je edukativna ploča na pet jezika koja dočarava život grofa Andrassyja. »Svi oni koji dođu u Opatiju moraju znati koje se sve povijesne ličnosti uz nju vežu. Ovo je za nas veliki iskorak i nastavit ćemo na ovaj način educirati goste Opatije o njezinoj povijesti, čime ćemo dodatno valorizirati i oživjeti naš obalni put, lungomare«, najavio je gradonačelnik Dujmić. U predvečerje je u vili Antonio održano i predavanje o životu ovog mađarskog političara.



   Dénes Sokcsevits, ravnatelj Kulturnog instituta Mađarske u Zagrebu, kaže da su to izuzetno značajne povijesne zasluge grofa Andrassyja, ali nisu i jedine:


   »Prije toga, sredinom 19. stoljeća, priključio se krugu mađarskih reformista koji su pokušali promijeniti ondašnji feudalni poredak i napraviti novo, građansko društvo u Mađarskoj. U to se vrijeme susreće i s hrvatskim političarima koji su željeli uspostaviti demokratsku vlast. On sam pokušao je zbližiti ova dva naroda. To su u ono vrijeme bile doista vrlo progresivne političke ideje koje je u mađarskoj ugušila ruska intervencija. Grof je bio prisiljen emigrirati i tek krajem pedesetih godina 19. stoljeća vraća se u domovinu. Godine 1861. ponovno se aktivno uključio u politiku i postao je jedan od vodećih mađarskih političara«, kazao je povjesničar Dénes Sokcsevits.


   Poznato je da je grof Gyula Andrassy bio veliki zaljubljenik u jadransku obalu, pogotovo Volosko i Opatiju.


   »Za života redovito je dolazio u Volosko gdje je našao ovu vilu Minach u kojoj ga je i zatekla smrt«, dočarava Dénes Sokcsevits.


   Program obilježavanja počeo je stoga tamo, u dvorištu Ville Minach polaganjem vijenaca kod spomen-ploče grofu Andrassyju o kojem su potom govorili gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, predsjednica udruge Baross Erzsebet Kolar i mađarski veleposlanik u Hrvatskoj József Magyar. Naznačena je pritom povijesna povezanost Mađarske i Hrvatske koja traje sve do današnjih dana.