Obožavaju Mučiće

Vjerni gosti: Finci Tula i Kari Salminen već 39 godina ne propuštaju odmor u Hrvatskoj

Aleksandra Kućel Ilić

Dogodine veliko slavlje za 40. jubilej – Marijana Kalčić, Tula i Kari Salminen te Marija Matetić / foto M. ANIČIĆ

Dogodine veliko slavlje za 40. jubilej – Marijana Kalčić, Tula i Kari Salminen te Marija Matetić / foto M. ANIČIĆ

Ostaju 4-5 tjedana i za to vrijeme obiđu sva mjesta na području PGŽ-a, Istre, ali i kontinentalnu Hrvatsku. Marija Matetić osmisli rutu pa svi zajedno putuju i uživaju u dugogodišnjem prijateljstvu



Cijeli jedan dan vožnje do svoje omiljene destinacije, Mučića, u automobilu provedu Tula i Kari Salminen, finski penzioneri koji već 39 godina dolaze, sada se već to tako može reći, kod svojih prijatelja, obitelji Marije Matetić, i tu nalaze svoj drugi dom.


Počelo je davne 1977. kada su ljetovali u Dubrovniku i, oduševljeni viđenim, odlučili sljedeću godinu automobilom doći opet u Hrvatsku. Zaustavili su se kod obitelji Matetić koja se već onda bavila iznajmljivanjem i evo – dolaze sve do danas. U Mučićima ostaju četiri do pet tjedana i za to vrijeme obiđu sva mjesta na području općine Matulji, Primorsko-goranske županije, Istre, ali i kontinentalnu Hrvatsku. Marija Matetić im osmisli kompletan itinerar i oni svi zajedno putuju, zabavljaju se, druže i uživaju u svojem dugogodišnjem prijateljstvu.


Cijela njihova uža i šira obitelj, kao i prijatelji koji neprestano godinama slušaju o ljepotama Hrvatske, upravo tu i ljetuju, a Tula i Kari, zajedno s Marijom i njenom obitelji, planiraju druge godine dostojno obilježiti 40 godina vjernosti ljetovanju u Hrvatskoj.




Govore da je u ovih 39 godina naša zemlja doživjela puno dobrih promjena i kao pravi poznavatelji naših prilika ističu da parking više nije problem kakav je nekad bio. Najviše ih vesele šetnje po Opatiji, a na pitanje što najviše vole kod nas i zašto se uvijek vraćaju, sa suzom u očima govore da je to obitelj Matetić. Toliko su povezani da zajedno odlaze i u toplice, a poznaju i sve susjede s kojima rado provode popodneva i večeri u ugodnom razgovoru, jer znaju i neke nepogrešive fraze na hrvatskom kao što su: vrijeme je lijepo, kako ste, koliko je sati i sl.


– Ljudi i njihova dobrota vaša su prednost, to morate iskoristiti – govori Tula i zahvaljuje direktorici Turističke zajednice Općine Matulji Marijani Kalčić, što već godinama misli na njih i što ih uvijek iznova iznenadi, bilo da je riječ o oslobađanju plaćanja boravišne pristojbe, zajedničkom druženju ili malom suveniru na dar kao što je to bio slučaj u ljeto ove godine.