Nered u luci

Vijećnik proziva nadležne: Lučica u Lovranu već 25 godina bez ulaganja

Marina Kirigin

Drago Korošak smatra da je Lovran neopravdano zapostavljen / Foto Marin ANIČIĆ

Drago Korošak smatra da je Lovran neopravdano zapostavljen / Foto Marin ANIČIĆ

Lovran zaslužuje imati svog predstavnika u upravnom vijeću, bez obzira iz koje političke stranke on bio – poručio je Zlatku Komadini lovranski vijećnik



LOVRAN – Nezadovoljstvo Lovranaca vezanih uz more, vlasnika barki i brodica, već duže vrijeme tinja. Prenatrpanost njihove komunalne lučice, manjak vezova, tek minimalna ulaganja u održavanje postojeće lučke infrastrukture, dotrajalost i zapuštenost nekih prostora, te opći nered u luci izazvali su i reakciju Drage Korošaka koji je kao lovranski vijećnik već više puta tražio odgovore na pitanje o lovranskoj lučici.


Zahtijevao je da načelnik u ime Općine uputi zamolbu nadležnom ministarstvu, Županijskoj lučkoj upravi, Lučkoj upravi Opatija-Lovran-Mošćenička Draga da se osiguraju sredstva za uređenje komunalne lučice u Lovranu. Isto tako zatražio je da u Vijeće Lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga imenuje i predstavnika Općine Lovran uz obrazloženje da se u sve lučice pod ingerencijom ove lučke uprave ulaže više nego u lučicu Lovran, a upravo zato što Lovran u tom tijelu nema svog predstavnika.


Politička podobnost


– Iako je jasna odluka osnivača, Primorsko-goranske županije, da je lučka uprava osnovana s ciljem upravljanja i izgradnje luka, u zadnjih 25 godina na području Općine Lovran nije napravljen nikakav značajniji zahvat, osim onih koji spadaju u redovno održavanje, dok su se u isto vrijeme uredno nadograđivale i mijenjale luke i lučice na području grada Opatije. Kao glavni razlog tome vidim što od osnutka Lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga, 1999. godine, u Upravnom vijeću Lučke uprave nije sjedio niti jedan član s lovranskom adresom, iako je Općina Lovran u više navrata upozoravala na takvu negativnu selekciju kadrova.




Posljednjih 25 godina bez značajnih ulaganja u lovransku lučicu


Posljednjih 25 godina bez značajnih ulaganja u lovransku lučicu



Jasno je da osnivač, PGŽ, imenuje ljude u upravno vijeće s obzirom da se za rad u tom tijelu dobiva naknada, ipak bilo bi korektno kada se ne bi uhljebljivale politički podobne osobe. Tako postoje članovi tog tijela koji ne žive ni u jednoj od tri lokalne samouprave iz naziva lučke uprave. Smatram da bi se konačno trebala poštovati stručnost i teritorijalna pripadnost. Lovran zaslužuje imati svog predstavnika u upravnom vijeću, bez obzira iz koje političke stranke on bio, pa preporučujem županu Zlatku Komadini da u budućnosti bolje sastavlja upravna vijeća i pritom obrati pažnju na lokalni kadar. Ako pak ne uspije u tome može promijeniti i naziv lučke uprave, pa neka onda stoji Lučka uprava Grada Opatije – rekao je Drago Korošak, nezavisni lovranski vijećnik koji je podsjetio s kojim su razlogom osnovane lučke uprave.


Županijska lučka uprava Opatija-Lovran-Mošćenička Draga pod čijom je ingerencijom deset luka – Preluk, Volosko, Dražica, Opatija, Portić, Ičići, Ika, Lovran, Medveja i Mošćenička Draga, osnovana je 1999. godine s ciljem upravljanja, korištenja i izgradnje luka županijskog i lokalnog značaja. Sukladno zakonu utvrđeni su joj stručni poslovi – osiguranje obavljanja lučkog prometa, briga o gradnji, održavanju, upravljanju, zaštiti i unapređenju pomorskog dobra koje predstavlja lučko područje, gradnja i održavanje lučke podgradnje…, podsjeća Korošak koji smatra da bi se imenovanjem predstavnika Općine Lovran u Vijeće Lučke uprave omogućila transparentna raspodjela sredstava po lučkim upravama, bolja, sadržajnija, brža komunikacija i time rješavanje nagomilanih problema.


– Osim što je nužno potrebno proširiti lučicu, treba poraditi i na sigurnosti iskrcavanja i ukrcavanja putnika-turista s brodica, te uvesti adekvatnu naplatu pojedinih vezova. Ovako sada već imamo alarmantnu situaciju jer pojedine brodice u nekim vremenskim intervalima, za oseke, ostaju na suhom, oštećuju se i ne koriste – zaključuje Korošak.


Tko su članovi


Županijska pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević objasnila je kako prema Zakonu o o pomorskom dobru i morskim lukama Upravno vijeće ima pet članova od kojih dva člana i predsjednika imenuju osnivači, jednog člana imenuje ministar iz redova lučke kapetanije na čijem području je sjedište lučke uprave, a jednog člana imenuju predstavnici ovlaštenika koncesije koji imaju koncesije na području lučke uprave.


– Temeljem zakonskih odredbi 2. rujna 2013. godine donijeta je Odluka o imenovanju i razrješenju predsjednika i članova upravnih vijeća županijskih lučkih uprava na području PGŽ-a. Za preostala dva člana županijska lučka uprava uputila je zahtjev za imenovanjem prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za imenovanjem člana iz reda lučka kapetanije na čijem području je sjedište lučke uprave, te na sastanku održanom s koncesionarima isti su za svog predstavnika predložili svog člana Upravnog vijeća.


Slijedom navedenoga članovi Upravnog vijeća Županijske lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga su: O’Brian Sclaunich – predsjednik – predstavnik osnivača i članovi Đani Lukšić – predstavnik osnivača, Ivan Šilobad – predstavnik osnivača, Nikola Rendić – predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Josip Brkić – predstavnik koncesionara. Broj od pet članova i propisani sastav niti u ovoj, a ni u drugim lučkim upravama ne uvjetuje imenovanje članova-predstavnika JLS. Ukazujemo kako bi taj kriterij bilo otežano primijeniti kod činjenice da pojedina lučka uprava upravlja lukama na području više JLS, konkretno lučka uprava upravlja lukama na području tri JLS, a npr. ŽLU Krk sa lukama na području 7 JLS – stoji u odgovoru županijske pročelnice.