Rotor Kuk II

Velike količine oborina izazvale probleme: Matulji dobili – “bazen”

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Zbog neporoznih površina poremetili su se tokovi pa je bilo nužno napraviti upojnu građevinu koja će prihvatiti vodu, a jednim dijelom će se kanalima odvoditi dalje



MATULJI – Izrazito kišovit ovogodišnji svibanj tijekom kojega je diljem Liburnije kišobran osnovni rekvizit bez kojega nije preporučljivo izlaziti iz kuća, osim na raspoloženje, utječe i na dovršetak svih onih radova na gradilištima koja su vezana uz vremenske (ne)prilike. U očekivanju sunčanijeg vremena i jedinstvenih majskih dana koji su, kad se konačno razvedri, »dani iz snova«, jer nije niti prevruće, niti prehladno, na nekim portalima i društvenim mrežama pojavile su se fotografije i komentari zabrinutih mještana s područja Općine Matulji koji od nadležnih traže odgovore na pitanja vezana uz područje novoizgrađenog rotora Kuk II.


Točnije, javnost zanima uslijed čega su Matulji dobili »bazen« koji se stvorio nakon velike količine upornih oborina u blizini novog, tek izgrađenog matuljskog kružnog toka. Kako bi se potaklo nadležne da ispitaju situaciju i riješe problem »žive vode« koja dolazi s područja matuljske Živice, društvene mreže su preplavljene fotografijama matuljskog »bazena«. Od nadležnih se tražila hitna reakcija jer je uz veće količine kiše, »bazen« postajao sve veći problem.


Kako saznajemo, zbog neporoznih površina, koje se povećavaju uslijed gradnje, poremetili su se tokovi pa je zato bilo nužno napraviti upojnu građevinu koja će dijelom prihvatiti vodu, a jednim dijelom će se kanalima odvoditi dalje. Da bi se riješio problem oborinske odvodnje, investitori iz Hrvatskih cesta i izvođač radova, tvrtka Mikić, tijekom ovog tjedna počeli su obavljati radove.




Prema raspoloživim podacima, trenutačno se uz pomoć mehanizacije izvodi jedna od dviju upojnih građevina na prostoru unutar obuhvata dogradnje državne ceste D3 s državnom cestom D8, a za prihvat vode koja se slijeva s područja naselja Matulji.