Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
9. prosinca 2019.
Bečki bal u Opatiji

Valcer, quadrilla, Sacher torta i raskošan vatromet za kraj

Foto Roni BRMALJ
Foto Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 21. rujan 2015. u 9:29 2015-09-21T09:29:53+02:00

patija je najmanji grad na svijetu kojemu je pripala čast da može organizirati ovakav bal i ja vam svima zahvaljujem na iznimnom odazivu, a partnerima iz Beča na velikom prijateljstvu koje nas povezuje - rekao je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić koji je zaplesavši sa suprugom ujedno i otvorio plesnu večer 

OPATIJA Opatija želi biti grad s pet zvjezdica i imati cjelogodišnje poslovanje, a prava formula za to jest ulaganje u kvalitetne manifestacije uz koje se može produljiti posezona ili što bolje ući u predsezonu. Bečki tjedan koji je uz raskošni Bečki bal pod kristalnim lusterima dvorane hotela Kvarner upravo završio, jedna je od takvih manifestacija.

– Opatija je najmanji grad na svijetu kojemu je pripala čast da može organizirati ovakav bal i ja vam svima zahvaljujem na iznimnom odazivu, a partnerima iz Beča na velikom prijateljstvu koje nas povezuje. U prvih šest mjeseci ove godine, Opatija je dva puta gostovala u Beču, a sada je ovo uzvratni posjet – rekao je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, zadovoljan što se grad na čijem se čelu nalazi u organizaciji bala koji ujedno krasi i humanitarni karakter, odlično nosi uz bok daleko većih i svjetski vrlo poznatih sredina poput, primjerice, New Yorka ili Moskve.

Deset veleposlanika 

Gosti ovogodišnjeg Bečkog bala u Opatiji bili su predstavnici različitih sfera javnog života, i to ne samo iz Hrvatske i Austrije, već i iz mnogih drugih zemalja, pa se odazvalo i deset veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj te mnogi drugi gosti.

Domaćini, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić i izaslanik Grada Beča Marcus Schober, vijećnik u Gradu Beču, na samom početku bala obratili su se svima u Kristalnoj dvorani najstarijeg opatijskog hotela, te razmijenili i simbolične poklone.

Na plesnom podiju su potom nastupali polaznici plesne škole »Viennese dance committee«, a nakon što je gradonačelnik Opatije sa suprugom otplesao valcer, pridružili su se i mnogi drugi parovi, pa je ovogodišnji bal ujedno bio i jedan od najrasplesanijih izdanja dosad. Naime, posjetiteljima je uz ostalo pružena i mogućnost da u nekoliko koraka svladaju osnove plesa quadrille. 

Glazbeno-scenski spektakl 

Sve je to omogućeno zahvaljujući glazbenim numerama orkestra Original Wiener Strauss Capelle iz Beča, pod ravnanjem Michaela Badina, a specijalna gošća večeri bila je operna pjevačica Antonela Malis. Program su vodili Robert Ferlin i Alex Tessin Peršić, a posjetiteljima je pored užitka u glazbi i plesu, ponuđena još i svečana večera u bečkom stilu, degustacija bečkih vina, odnosno pjesnušca, te sudjelovanje u tomboli uz bogate nagrade.

Vatromet iznad mora pred hotelom mnogi su očekivali s nestrpljenjem, ali i dozom nevjerice, zbog činjenice da je iznenadna kiša umalo pokvarila ovaj jedinstveni glazbeno-scenski spektakl. Ipak, vremenske su se prilike popravile, te je u čast Bečkoga bala i završetka Bečkoga tjedna u Opatiji upriličena simfonija boja i zvukova na nebu, a odmah zatim i rezanje divovske torte koja simbolizira suradnju između Beča i Opatije, jedinstvene Sacher torte.

Vlatković: Izuzetna rujanska priča 

Uz brojne veleposlanike, među specijalnim gostima nalazili su se i čelnici bečke gradske uprave, te predstavnici pobratimskoga talijanskoga grada Castel San Pietro Terme. Došao je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, te direktor HTZ-a u Austriji Ranko Vlatković.

– Na poziv gradonačelnika prvi sam put na Bečkome balu u Opatiji i smatram da je ova rujanska priča izuzetno dobra. Bečki tjedan je kreativno osmišljen i smatram da je to sadržaj koji može privući dosta gostiju izvan glavne sezone. Ovakve manifestacije mogu imati višestruku korist, jer osim samog dolaska austrijskih turista, o svemu što se događa u Opatiji naširoko pišu i izvješćuju i tamošnji mediji, pa je sve to zajedno jedna vrlo pozitivna reklama i pozivnica za dolazak u Opatiju. Osim Beča, imamo također i izvrsnu suradnju s austrijskim Bad Ischlom, pa će tako u ožujku iduće godine ovdje doći stotinjak austrijskih gostiju koji su motivirani pričom o obnovi botaničkoga vrta u Opatiji koja je u tijeku – izrazio je svoje mišljenje o netom završenoj manifestaciji Ranko Vlatković.

Gosti ovogodišnjeg Bečkog bala u Opatiji bili su predstavnici različitih sfera javnog života Uvježbani nastup polaznika plesne škole »Viennese dance committee« Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić sa suprugom i japanski veleposlanik mr. Keiji Ide sa suprugom Župan Zlatko Komadina sa suprugom, direktorica opatijskog TZ-a Suzi Petričić i direktor HTZ-a u Austriji Ranko Vlatković 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.