Nužna pristupna cesta

VRH IKE Vapaj iz kuća do kojih ne mogu ni Hitna pomoć, ni vatrogasci

Aleksandra Kućel Ilić

Izgradnje ceste bi, s obzirom na nepristupačnost  terena, mogla biti skupa – Ika  / Snimio Marin ANIČIĆ

Izgradnje ceste bi, s obzirom na nepristupačnost terena, mogla biti skupa – Ika / Snimio Marin ANIČIĆ

Već godinama bolesne nose na rukama po strmim stepenicama, vatrogascima je pristup kućama otežan, i mogla bih navesti još 1.000 stvari zbog kojih su svi ti stanovnici ugroženi. Sramota je da u 21. stoljeću djelatnici hitne ne mogu doći do kuća, te moraju razmišljati o tome da zovu vatrogasce u pomoć jer ovime ugrožavaju i sebe i bolesnike - upozorila je čitateljica iz Ike



IKA Kako se odlučuje o prioritetima i kada će na red doći izgradnja pristupne ceste do, sada teško dostupnih domaćinstava na području Vrha Ike, zanimalo je čitateljicu koja je na ovu temu otvorila zanimljivu raspravu putem društvenih mreža. Na to ju je potaknula nedavna intervencija Hitne pomoći, koja do jedne od kuća nije mogla pristupiti vozilom, već samo pješice po stubištu…


– Puno kuća u Iki nema pristupnu cestu. U tim kućama žive stariji ljudi, invalidi, djeca i generalno – populacija kojoj pristupna cesta treba. Za pristupnu cestu postoji plan koji se pokušava realizirati već godinama. Djelatnici hitne pomoći već godinama bolesne nose na rukama po strmim stepenicama, vatrogascima je pristup kućama otežan, i mogla bih navesti još 1.000 stvari zbog kojih su svi ti stanovnici ugroženi. Sramota je da u 21. stoljeću djelatnici hitne ne mogu doći do kuća, te moraju razmišljati o tome da zovu vatrogasce u pomoć jer ovime ugrožavaju i sebe i bolesnike – objavila je na društvenim mrežama između ostalog naša čitateljica koja, međutim, nije željela da se njezino ime objavi.


Skupi zahvat


Svojim je riječima aktualizirala dugogodišnji problem, o kojemu smo više pokušali saznati najprije na najnižoj instanci, putem Mjesnog odbora Ika, a zatim i od nadležnih u Gradu Opatiji.




Prema informacijama kojima raspolažu unutar Mjesnog odbora Ika, u kućama bez drugog prilaza osim stubišta živi dvadesetak stanovnika Ike, među kojima je dosta starijih ljudi, te i jedan mještanin u invalidskim kolicima.


Inicijative na temelju kojih bi se ovaj problem nastojao riješiti pokretane su već u više navrata, jer je u interesu lokalne zajednice da se teško dostupna domaćinstva bolje prometno povežu i omogući pristup interventnim službama.


Trebalo bi izgraditi nekoliko stotina metara nove ceste, a prema neslužbenim informacijama, zbog strme konfiguracije terena kompletan bi zahvat bio vrlo skup, te bi se navodno trebalo utrošiti višemilijunske iznose…


Kada će stanovnici ovog dijela Ike dobiti adekvatan prilaz, što se do danas učinilo kako bi se dugogodišnji problem riješio i kada se i po kojoj cijeni može očekivati da se ova investicija realizira, upitali smo i nadležne u Gradu Opatiji na čelu s gradonačelnikom Ivom Dujmićem.


Hitna pomoć mora ostati na glavnoj cesti kroz Iku / Foto Facebook


Hitna pomoć mora ostati na glavnoj cesti kroz Iku / Foto Facebook



Na vijeću ove godine


– Problem koji ste naveli, istina, dugogodišnji je problem s kojim se suočavaju mještani Ike, te je u Gradu Opatiji poznat još iz mandata prethodnog gradonačelnika Amira Muzura. Već neko vrijeme u Gradu razmatramo mogućnosti rješavanja spomenute situacije te tražimo adekvatno prometno rješenje, prema modelu održivog razvoja, financijski i urbanistički, s obzirom da se radi o građevinski iznimno nepristupačnom terenu. U proračunu za prošlu, 2018. godinu bila su izdvojena sredstva za Idejni projekt, na kojem trenutačno radi tvrtka Rijekapromet i po završetku kojeg će se izabrati najoptimalnije rješenje. Nakon što to rješenje bude izabrano bit će prezentirano Gradskom vijeću tijekom ove godine. U ovom trenutku teško je davati procjene vrijednosti investicije, no nesumnjivo riječ je o značajnim iznosima – pojasnio je Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije.