Jedinstveni program

VREMEPLOV U OPATIJI Ne propustite danas povratak na kraj 19. i početak 20. stoljeća

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Carski grad izbrisat će granicu između sadašnjosti i povijesti, a »glavni glumci« bit će posjetitelji koje će u zbivanja iz vremena Habsburgovaca uvesti stotinu statista i plesača



Subota, 15. srpnja u Opatiju donosi još jedan zanimljiv »vremeplov«, odnosno ugođaj s kraja 19. i početka 20. stoljeća uz manifestaciju Carski grad. Kako najavljuju organizatori iz Turističke zajednice Grada Opatije, jedinstveni glazbeno-scenski program će okupiti stotine statista, glumaca, plesača i glazbenika koji će na brojnim lokacijama u Opatiji vrijeme »vratiti unatrag«.


– Čarobno i romantično vrijeme s početka prošlog stoljeća, kada je Opatija bila inspiracija za filmsku magiju braće Lumiere i omiljena destinacija austrijskog dvora, kada su dame nosile raskošne krinoline, a gospoda još raskošnije brkove, ponovo će oživjeti uz manifestaciju Carski grad koja će turistima i domaćinima otkriti brojne tajne iz rane opatijske povijesti.


Selfie s carom


Bit će to prilika za druženje sa slavnim opatijskim gostima poput Gustava Mahlera i Alberta Einsteina, »okidanje« kojeg »selfija« sa carom Franjom Josipom, ali i uživanje u glazbi i umjetnosti. Carski grad izbrisat će granicu između sadašnjosti i povijesti ovoga grada, a »glavni glumci« bit će posjetitelji manifestacije koje će u zbivanja iz vremena Habsburgovaca uvesti stotinu statista i plesača – u programu će tako nastupiti i Die Kärtner »k.u.k. Traditionsgendarmerie« iz Austrije, opatijske udruge 60+ i Statisti Opatija, RI teatar i riječka udruga Strategija S te Roxy Dance iz Pazina, ali i plesne skupine iz Mađarske, Italije i Hrvatske – najavljuju iz TZ-a Grada Opatije.




Atraktivni programi odvijat će se na brojnim lokacijama u gradu, a prvi će proraditi »Merkat po starinski« u sklopu kojeg će se od 18 do 24 sata na šetnici iznad Slatine predstaviti opatijski umjetnici i proizvođači autohtonih proizvoda – Claudio Frank, Vedran Ružić, Eda Mihovilić, Saša Jantolek, Loredana Bradaschia, Atelier Ecosytle, La Bougie svjećarstvo, Kosenka Šikić, Natura Istria, OPG Kos, Ivy’s Sweet Lavander, a nastupat će Trio Asi i Društvo »Naša djeca« Opatija.



Duncanova i Kubelik nisu jedini slavni posjetitelji Opatije koje će posjetitelji moći upoznati na Carskom gradu, jer kod Zida slavnih čekat će ih Gustav Mahler, James Joyce, Albert Einstein, Drago Gervais i Andrija Mohorovičić, a od 21 sat u Parku sv. Jakova i braća Lumiere održat će audiciju za svoj film. Tijekom večeri u hotelu Bristol moći će se doživjeti »Povratak u Austro-Ugarsku Monarhiju«, a na terasi hotela Milenij poslušati »Klasika s pogledom na Kvarnerski zaljev« uz Kvartet Veljak – javili su opatijski organizatori.



Plesne cipelice i violina


Od 21 sat do ponoći »Umjetnost i tradiciju« u Portiću će spojiti slikar i glazbenik Vedran Ružić, Opatijski kukali i domaći ribari, a pred Umjetničkim paviljonom Juraj Šporer »Monarhiju u malom« oživjet će Potkalnički plemenitaši iz Gornje Reke (Hrvatska), Dame e Cavalieri iz Trsta i Venecije (Italija), Reformkori Hagyomanyorzok Egyesulete iz Balatonfüreda (Mađarska), Dvorska lepeza iz Topuskog (Hrvatska) te Veseli oldtimeri iz Rijeke (Hrvatska). Ove će grupe u sklopu programa »Rasplesana Monarhija« nastupiti i na terasi hotela Kvarner uz ženevski Simfonijski orkestar, ali i predstaviti tradicionalne plesove Austro-Ugarske Monarhije ispred hotela Imperial od 21.30 sati.


– Pred vilom Amalijom »Opatiju očima umjetnika« prikazat će akademski slikar Claudio Frank i violinistica Esperanza Frank, a nešto dalje, pred Villom Angiolinom »Igru glazbenih nota i svjetla« uprizorit će Plesni studio Oksana iz Rijeke, mezzosopranistica Vivien Galletta i tenor Voljen Grbac te Mihalj Ivković na harmonici. Glazbeni paviljon u Parku Angiolina bit će pozornica za susret plesnih cipelica i violine, jer u programu nazvanom »Isadora Duncan susreće Jana Kubelika « slavnu plesačicu i istaknutog violinista utjelovit će Karolina Šuša i Alberto Surina.