Opatijska luka

VLASNIK MOLA ODGOVARA NA PROZIVKE Voskion: ‘Brnečić nije dorastao funkcijama’

Srđan Brajčić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Iza mene ne stoji nikakva politika, ja samo upozoravam na totalni nered u opatijskoj luci. Brnečić govori o stvarima koje ne razumije, a on je ne samo gradski vijećnik, već i predsjednik Nadzornog odbora gradske tvrtke Opatija 21, kaže Roni Voskion



OPATIJA Roni Voskion, vlasnik restorana Molo, poručio je jučer opatijskom gradskom vijećniku Vladimiru Brnečiću da njegovo javno iskazivanje nezadovoljstva stanjem u opatijskoj luci, kojom upravlja Lučka uprava Opatija, nema političku pozadinu. Voskion ističe da se na javni protest odlučio zbog dugogodišnjeg ignoriranja brojnih problema s kojima se on susreće u opatijskoj luci, na što ukazuju i brojni drugi poduzetnici, uključujući i turističku agenciju Katarinu Line, čijih brodova danas nema puno u luci.


Stoga od novog ravnatelja Lučke uprave Opatija očekuje da konačno uvede red u opatijsku luku, u kojoj je, prema njegovom mišljenju, izvor problema Jedriličarski klub Opatija koji se u svom radu ne pridržava nikakvih pravila i propisa.


Problemi


– Dakle, iza mene ne stoji politička stranka, ni crvena, ni plava, ni zelena. Jednostavno rečeno, ja sam poduzetnik koji je u ovaj prostor uložio novac i otvorio radna mjesta. Međutim, umjesto da dobijemo podršku, mi se ovdje susrećemo s problemima i stavom Lučke uprave da smo smetnja u opatijskoj luci. Tako je od prvog dana uređenja prostora, od početka 2015. pa sve do danas. Ravnatelj Lučke uprave Opatije Zdravko Debelić u četiri, pet navrata prije otvorenja restorana onemogućio nam je korištenje rampe na opatijskom lukobranu, što je otežavalo pristup prostoru i uređenje. Kulminacija tog problema sa stupićima dogodila se ciljano, uoči samog otvorenja. Mogućnost korištenja rampe ravnatelj nam je uskratio bez ikakve najave, pet dana prije nego što smo trebali početi s radom.




Unatoč tome, restoran smo nekako uspjeli otvoriti 10. srpnja i otad, dakle više od dvije godine, konstantno upozoravam sve nadležne institucije na potpuni nered u opatijskoj luci. Pitam sada gospodina Brnečića, jesam li i tada bio politički motiviran, poručio je Voskion koji ističe da njega motivira isključivo nezadovoljstvo stanjem u opatijskoj luci, što mu značajno otežava poslovanje.


Harlekin


– Gospodin Brnečić je ispao harlekin. Naime, na svojoj konferenciji za novinare vijećnik Brnečić je govorio o stvarima u koje se na razumije. Radi se o čovjeku koji nije dorastao funkcijama koje obnaša. Jer, Brnečić nije samo gradski vijećnik, nego i predsjednik Nadzornog odbora gradske tvrtke Opatija 21 i moje je mišljenje da je on tamo zalutao. Osim toga, nema ni kvalifikacije za takve poslove.


Prvi primjer koji me navodi na takvo mišljenje jest Brnečićeva konstatacija da se ja borim za smanjenje cijene zakupnine za prostor Molo. Je li on nekome pokazao zahtjev s kojim mi to tražimo. Takav zahtjev niti ne može postojati zbog toga što se cijena zakupa uopće ne može smanjiti. To nam govori o tome koliko gospodin Brnečić poznaje zakon o koncesijama koji ne dopušta takvu mogućnost, ocijenio je Roni Voskion koji smatra da ovaj gradski vijećnik s kandidacijske liste Ive Dujmića ne može puno toga znati ni o financijskom aspektu nečijeg privatnog poslovanja.


– Prije svega, taj gospodin nije financijski stručnjak. Osim toga, on nikad nije bio ni privatnik i prema tome ne može nešto puno znati o financijskim projekcijama u privatnom sektoru. Dakle, kazao je potpunu glupost kad je ustvrdio da sam se ja financijski preračunao kad sam otvorio Molo. Umjesto da je kao gradski vijećnik sretan zbog ove investicije u Opatiji, on insinuira nekakvu moju krivu financijsku procjenu, kazao je Voskion koji upozorava i na to da Brnečić još ima pristup rampi na mulu iako za to nema nikakve potrebe.


Dizalica


Voskion tumači da se upravljačka kutija s elektroničkim sklopkama za rampu uopće ne nalazi na opatijskom mulu i prema tome nema uopće potrebe da ima mogućnost korištenja stupića. Naime, Vladimir Brnečić ustvrdio je da on na dobrovoljno ponekad otkloni kvar u sustavu upravljanja rampom. Voskion stoga pita Brnečića ima li obrt i ugovor za takve svoje dobrovoljne poslove, odnosno hoće li bez naknade obnašati funkciju predsjednika NO-a Opatije 21 i gradskog vijećnika.


– U protekle tri godine nikad nisam vidio Brnečića da ovdje otklanja neke kvarove. Uvijek su to rješavali zaposlenici nadležne firme za održavanje. No, činjenica da gradski vijećnik, dakle čovjek koji nema nikakve institucionalne ovlasti u opatijskoj luci, ima pravo upravljanja rampom, još je dodatna potvrda da ovdje zapravo vlada totalni kaos, ustvrdio je Voskion koji tvrdi da ima fotografije Brnečića kako upravlja lučkom dizalicom, odnosno spušta i vadi iz mora brodove.


– Je li on ovlašten za takve poslove, tko ga plaća za rad na dizalici ili i to obavlja kao dobročinitelj. Gradonačelnik Ivo Dujmić kazao je da u opatijskoj luci postoji ilegalno brodogradilište, na što ja upozoravam više od dvije godine. Tim ilegalnim brodogradilištem upravlja Jedriličarski klub Opatija, tvrdi vlasnik restorana Molo.