Ljetna manifestacija u Iki

VINO I VRUJA Iz ikarskih vruja izvučeno 3.000 butelja najboljih vina

Aleksandra Kućel Ilić

Izvučena su dva kaveza s buteljama / Snimio Marin ANIČIĆ

Izvučena su dva kaveza s buteljama / Snimio Marin ANIČIĆ

Godinu dana na hlađenju i sazrijevanju bila su vina vinarija Miklaužić, Kabola, Prelac, Bruno Ferenac, Giulio Ferenac, Fuhtar, Iločki podrumi te vinarije Pavlomir



U idealnom prirodnom »podrumu« za sazrijevanje vina, u ikarskim vrujama, već petu godinu za redom u Iki prava je podloga za ljetnu manifestaciju »Vino i vruja«.


Započela je jučer, a nastavit će se i danas zahvaljujući grupi entuzijasta okupljenih u udrugu Ikarski barkajoli, koji uz podršku Turističke zajednice i Grada Opatije, iz morskih dubina ikarske uvale, gdje su sazrijevala, na svjetlo dana izvlače kaveze s vinima najpoznatijih hrvatskih vinara.


Vino i vruja u Iki: Jučerašnji događaj izazvao zanimanje kupača / Snimio Marin ANIČIĆ


Vino i vruja u Iki: Jučerašnji događaj izazvao zanimanje kupača / Snimio Marin ANIČIĆ





Ikarske vruje poznati su geološki fenomen i predstavljaju izvore dalekih ponornica iz dubina kraškog područja i to ne samo Učke već, pretpostavlja se, čak i dalekih Alpa.


Nakon kišnih dana, vruje postaju aktivne, a dno zaljeva postaje izrovano vodotokovima snažnih bujica iz dubina. Tijekom manifestacije »Vino i vruja« 2018. godine u more je položeno 4.000 butelja vina vinarija Miklaužić, Kabola, Prelac, Bruno Ferenac, Giulio Ferenac, Fuhtar, Iločki podrumi te vinarije Pavlomir.


Nakon godinu dana »ležanja« u ikarskom podmorju, jučer je uz pomoć ronioca izvučeno oko 3.000 butelja vina. Vinarija Iločki podrumi koja je protekle godine u more spustila dva kaveza vina, ove godine je u moru pustila na daljnje sazrijevanje jedan kavez vina, dok je drugi izzvučen i posjetitelji imaju priliku uživati u vrhunskim vinima.


Vino i vruja u Iki: I vina Iločkih podruma bila su u moru - Jurjaj Mihaljević / Snimio Marin ANIČIĆ


Vino i vruja u Iki: I vina Iločkih podruma bila su u moru – Jurjaj Mihaljević / Snimio Marin ANIČIĆ



Istovremeno su u more spušteni novi kavezi sa vinima, oko 2.800 butelja, kojima su se jučer pridružila i vina Rossi iz mjesta Bajkini u Istri. Potapanja i izvlačenja vina, za domaće i turiste vrlo atraktivni prizori, odrađeni su zajedničkim snagama ronioca Javne vatrogasne postrojbe Opatija, opatijskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva te lokalnih ronioca, a u večernjim satima se priredila degustacija uz prigodnu gastronomsku ponudu.


Vino i vruja u Iki: Otvorena i degustirana prva boca / Snimio Marin ANIČIĆ


Vino i vruja u Iki: Otvorena i degustirana prva boca / Snimio Marin ANIČIĆ



– Već petu godinu organiziramo potapanje renomiranih hrvatskih vina i iznimno smo zadovoljni odazivom i suradnjom s našim vinarima. Posebno nas veseli da su vinari zadovoljni kvalitetom njihovih vina nakon sazrijevanja u vruji, o čemu mogu svjedočiti i sami posjetitelji, među kojima i brojni turisti tijekom degustacije – rekao je predsjednik udruge Ikarski barkajoli, Vjekoslav Zahej.


Večernji dio programa obogatili su glazbeni nastupi sastava »The Mystic Rose« i »Trio bajs«, a danas, u nedjelju navečer u Iki će se održati smotra tradicijskih barki.


Vino i vruja u Iki: Vino se godinu dana hladilo i sazrijevalo na vruljama / Snimio Marin ANIČIĆ


Vino i vruja u Iki: Vino se godinu dana hladilo i sazrijevalo na vruljama / Snimio Marin ANIČIĆ