Jubilarno izdanje

VA OPATIJE KOT VA MONZE Na balinjerama ili bez njih, oduvijek se svatko češe tamo gdje ga svrbi

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Marin Aničić

Snimio Marin Aničić

Balinjerada za pamćenje je tako okupila više od 350 sudionika, a nakon što su svi stigli na cilj, na utrku se nadovezala i karnevalska povorka u kojoj je bilo devet prekrasnih maškaranih skupina iz Opatije, Voloskoga, Ičića, Matulja, Lovrana i s Halubja. Svaka je skupina imala svoju koreografiju i bila je to prava »butik povorka« 



Zarošćale su balinjere, a u suncem okupanoj Opatiji je bilo, kako je rekao pusni gradonačelnik i »otac od Balinjeradi« Duško Jeličić Dule – kot va Monze.


Po glavnoj prometnici zatvorenoj za sav normalan promet, a širom otvorenoj za sve »puknute maškarane ekipe« kojima je gušt spuštati se svojim ludim vozilima na balinjerama od hotela Bristol prema cilju na Slatini, već od jutarnjih se sati treniralo za start koji je označen u podne. Kao i svake godine, ova je najležernija i najotkvačenija utrka tijekom koje svatko može biti ono što želi biti, okupila brojne pobornike karnevalskih ludorija, kako u natjecateljskim redovima, tako i u publici.



Barbara – miss »forever«


Uz nagrade za najbrže i najspretnije spustaše, dodijeljeno je i nekoliko nagrada »za lepo videt« i to u kategoriji Merikanskih vozila. U juniorskoj kategoriji nagradu je osvojilo vozilo »Zeleni eko samanj«, dok su u kategoriji seniora slavili ekipa iz showa »3,2,1 – kukaj«, skupina Lola Bambinjola s opatijskim mulom koji je »od 1914. isti«, te grupa »Ča je – tu je« i svećenikova djeca, odnosno vrlo aktualni OPelješki most. Proglašena je i Miss Balinjerade, te ne treba posebno isticati da je lenta missice i ove godine pripala Barbari s Lošinja, pardon vikingici Helgi.





Jer ipak, bilo je to jubilarno, 35. izdanje opatijske Balinjerade, pa je i onih koji su se htjeli okušati u ovom slavnom spustu koji podiže adrenalin, bilo još više nego li u nekim proteklim, »redovnim« izdanjima ove manifestacije. Balinjerada za pamćenje je tako okupila više od 350 sudionika, a nakon što su svi stigli na cilj, na utrku se nadovezala i karnevalska povorka u kojoj je bilo devet prekrasnih maškaranih skupina iz Opatije, Voloskoga, Ičića, Matulja, Lovrana i s Halubja. Svaka je skupina imala svoju koreografiju i bila je to prava »butik povorka« – da se stare užance na zataru…


»Kako ki more i ume« utrka na balinjerama po maškaranom opatijskom asfaltu punom korijandola započela je uz program »Taxi balinjere« tijekom kojega su uoči službenog starta svi zainteresirani posjetitelji uz nadzor iskusnih natjecatelja, mogli isprobati čari spusta na karićima. Odličnog raspoloženja nije nedostajalo, a zatim je Battifiaca na početnoj točki utrke kod hotela Bristol označio start i glavnu opatijsku prometnicu su osvojili originalni, ručno izrađeni karići. Balinjeradu su otvorile Opatijske mažoretkinje, te maškarani Puhački orkestar Lovran, a zatim su stazu zauzeli monopatini, karići i merikanska vozila.


Maškare su kao i svake godine tijekom »petog godišnjeg doba« pokazale što ih sve u lokalnom i globalnom svijetu koji nas okružuje muči, pa je tako uz uvijek aktualne »klasične« maske poput klaunova, strašila i likova iz bajki, primjerice Crvenkapice i vuka, bilo i »bockanja« lokalnih i »celebrity« osoba.



Prvi su se tako u kulinarsko-maškaranom maratonu »3,2,1 – kukaj«, prepoznati mogli Silvana i Dule ili pak »imaginarni par« – Fumante Pešković i Fujmić, a u Opatiju su doputovala i »svećenikova djeca«, opatijski mul – netaknut od 1914. godine, zatim zimska služba Kriminalca (maškarani Komunalac), OPelješki most (ki će kega bolje opelješit), Piranski zaljev kako ga maškare (i ribice) vide, Amerikanski vrtovi u režiji Lumberaša i mnogi, mnogi drugi.


Prva od svih se »kalala« elitnija skupina u kojoj su uz gradonačelnika Opatije Ivu Dujmića koji je tijekom povorke nešto kasnije ujedno zabavio publiku i plesanjem u koreografiji Lumberaša, te njegove suradnike, bili su tu i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, Meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala Iva Ciceran, bivši gradonačelnik Opatije Axel Luttenberger sa suprugom, direktorica TZ-a Suzi Petričić, te »glavni i odgovorni za sve« – Duško Jeličić Dule. U »prvoj vrsti« su se prema Slatini još spustile i maškarane članice Klape Volosko koje je pratio šef opatijskog SDP-a Fernando Kirigin, a u Balinjeradi je još uživao i voditelj Branko Uvodić.


Uz povike »živio Pust«, da se publika na cijeloj dionici Balinjerade dobro zabavi pobrinuli su se voditelji programa, a pored Battifiace bili su to još i Irena Grdinić i Dražen Turina Šajeta, dok su glazbenu podlogu veseloj manifestaciji dali Dule i Bonaca, Le Salpe i Dellboys. Pravi sunčani »pusni pakal« u veljači.