Područna škola

Uzbuna u Brgudu: Mještani peticijom protiv zatvaranja škole Veli Brgud

Marina Kirigin

Foto: M. ANIČIĆ

Foto: M. ANIČIĆ

Ovu područnu školu trenutačno pohađa devetero djece od 1. do 3. razreda i u slučaju da se u njoj nastava ugasi, morali bi putovati do škole Brešca...



MATULJI Mještane Velog Brguda i okolice uznemirila je informacija koja je procurila u javnosti kako je u planu zatvaranje područne škole u Velom Brgudu koju trenutačno pohađa 9-ero djece od 1. do 3. razreda. Odnosno, kako se u istoj zgradi namjerava proširiti prostor matuljskog dječjeg vrtića, te zbog navedenog razloga preseliti školarce u školu u Brešcima.


– Čuli smo glasine kako je u planu u navedenom objektu proširiti prostore dječjeg vrtića, a učenike preseliti u školu u Brešca, odnosno ukinuti nastavu u područnoj školi u Velom Brgudu. Protivimo se ukidanju nastave u područnoj školi iako podupiremo povećanje kapaciteta u dječjem vrtiću. Načina za proširiti dječji vrtić u istoj zgradi ima jer školska zgrada sadrži dva stambena prostora koja se mogu preurediti i namijeniti za potrebe vrtića.


Gašenjem područne škole učenicima bi se onemogućilo da samostalno odlaze na nastavu, bio bi im potreban prijevoz što bi izazivalo nove troškove – rekao je na jučer održanoj press konferenciji Sandro Pecman, predsjednik Mjesnog odbora Veli Brgud navodeći kako bi škola trebala opstati i zbog činjenice da je u mjestu sve više mladih obitelji, a kako će u suprotnom biti narušen standard i kvaliteta života.




Mještane Velog Brguda zasmetalo je i što su informaciju o planovima prenamjene prostora i ukidanja škole praktički saznali preko glasina na ulici. Zato su nedavno, kažu, otišli i na sastanak s načelnikom Matulja Marijom Ćikovićem koji im je obećao kako se ništa neće mijenjati mimo volje građana.


Na press konferenciji predsjednik MO Veli Brgud, zajedno sa Domagojem Štembergerom, članom mjesnog odbora, i Marinom Božić, majkom učenika područne škole u Velom Brgudu, najavili su i pokretanje peticije protiv ukidanja nastave u područnoj školi a koja se može potpisati u trgovini pokraj škole u Velom Brgudu.


– Želimo da nadležni poslušaju volju mještana i odustanu od ideje ukidanja Područnog odjela Veli Brgud te ukidanja vrtićke skupine u Brešcima – zaključio je Pecman.