Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Nema dogovora

Utihnule violine: Glazbena škola Ino Mirković gasi se nakon 25 godina rada

Foto: S. DRECHSLER
Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 5. srpanj 2019. u 10:42 2019-07-05T10:42:24+02:00

Prostor u kojemu je škola djelovala od 1993. godine u vlasništvu je liburnijskih osnovnih škola i prodat će se, a budući da pregovori ravnateljice Olivere Mirković i Grada Opatije nisu uspjeli, to je označilo njezin kraj. Opatijci će se sada moći glazbeno obrazovati u Rijeci, Kastvu i Lovranu

OPATIJA - Glazbena škola »Mirković« iz Opatije se zatvara i s ovom školskom godinom, 2018./2019. nakon 25 godina djelovanja prestaje s radom. Ostat će zabilježeno da su Silvestar Pulić i Massimmiliano Marcel, maturanti klavira Srednje glazbene škole »Mirković« u klasi prof. Nataliye Marycheve održali posljednji koncert ove poznate škole. Bilo je to na ispraćaju lipnja, u Velikoj dvorani Zajednice Talijana u Rijeci pred punom dvoranom oduševljene publike. Na programu su bila djela vječnih majstora klasične glazbe kao što su Bach, Czerny, Chopin, Beethoven, Prokofjev, Rahmanjinov, Pejačević, Grieg, Parač...

– Škola je provodila predškolsko, osnovno i srednje glazbeno obrazovanje, a kroz svoje javno djelovanje od 1994. do 2019. godine bila je organizator i sudionik, ili posrednik u organizaciji više od 1.360 različitih glazbenih programa diljem Hrvatske te nekoliko inozemnih. Ti programi su uključivali nastupe učenika osnovne i srednje škole, studenata visoke glazbene škole, kao i nastupe i koncerte profesionalnih glazbenika. Od ukupnog navedenog broja, primjerice, 383 koncerta su održana na područu Opatije, a 117 koncerata u Rijeci i od toga 23 u Velikoj dvorani Zajednice Talijana u Rijeci. Tijekom 25 godina učenici ove škole osvojili su ukupno 229 nagrada na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima, za što su zaslužni kako sami učenici, tako i predan i ustrajan rad njihovih učitelja i mentora. Rezultati ove škole prepoznati su u glazbenim krugovima širom Hrvatske, te su u odnosu na broj upisanih učenika bili uvijek u vrhu među glazbenim školama cijele države. Od osnutka do zatvaranja u školi je bilo zaposleno 50 akademski obrazovanih profesora raznih glazbenih profila, te na desetke vanjskih suradnika, također akademskih glazbenika. Među njima su bili mnogi ruski i ukrajinski profesori te se kroz glazbenu nastavu provodila tradicija svjetski priznate ruske glazbene pedagogije koja omogućuje brzo napredovanje i samostalnost u sviranju.

Težak put

Glazbena škola »Mirković«, unatoč poteškoćama koje su pratile put od osnivanja do zatvaranja privatne školske ustanove u Hrvatskoj, ponosna je na svoje godine rada i javno djelovanje, te na učenike koji su nastavili obrazovanje na visokim školama i akademijama te su danas glazbeni nastavnici, ravnatelji glazbenih ustanova, solisti kazališta, dirigenti i cijenjeni glazbenici u Hrvatskoj i inozemstvu – izjavila je ravnateljica Glazbene škole »Mirković« Olivera Mirković. U glazbeno obrazovanje uključivala su se djeca već od 4. do 5. godine života kroz predškolski program koji se u ovom obliku rijetko gdje provodi u Hrvatskoj, a potom su djeca nastavljala učiti kroz 6-godišnje osnovno glazbeno obrazovanje. Tko je želio, u Opatiji je mogao nastaviti i srednje glazbeno obrazovanje za stjecanje zanimanja glazbenika i pripremiti se za muzičku akademiju.

U daljnjem razgovoru, ravnateljica Mirković se prisjetila nekih, za školu sretnijih vremena, ali i objasnila razloge njezinog gašenja.
– Prostor za djelovanje škole 1993. godine omogućio nam je tadašnji gradonačelnik Opatije Axel Luttenberger na čemu smo iznimno zahvalni. Započeli smo težak put kao privatna školska ustanova u Hrvatskoj vođeni idejom da u glazbeno obrazovanje unesemo metode rada po uzoru na svjetski poznatu rusku glazbenu pedagogiju. Kao privatna škola financirali smo redovan rad i poslovanje isključivo od školarina učenika koje su morale biti puno više nego u državnim školama koje su financirane iz državnog proračuna. Svjesni smo da je plaćanje visokih školarina bilo sve ove godine moguće samo boljestojećim roditeljima, stoga je mnogo djece na našem području ostalo uskraćeno za glazbeno obrazovanje. Važno je istaknuti da je ono što smo mi naplaćivali kroz školarine, iznos koji je upola manji od onog što se izdvaja po učeniku u Hrvatskoj koji se finacira iz državnog proračuna.

Napustiti zgradu

Pregovori da Grad Opatija kao lokalna samouprava financijski podrži redovnu djelatnost škole kroz sufinanciranje školarina svim upisanim učenicima započeli su pred više godina, ali bez uspjeha. Grad je sufinacirao tek nekoliko nadarenih učenika i projekte prijavljene od strane škole na javne pozive kao što su »Veliki i mali za Opatiju« i ranijih godina održavanje natjecanja komornih sastava. Nastojali smo i glazbeno obrazovanje predstaviti kao projekt od važnosti za javne potrebe, ali ni to nije prolazilo. Napomenula bih da su s učenicima isključivo radili akademski obrazovani glazbenici, a da na natječajima za sufinanciranje iz gradskog proračuna prolazi i amaterizam, protiv kojeg dakako nemam ništa protiv, ali nije za usporediti s akademskom razinom rada. Nelogično je da udruge mogu dobiti sredstva za rad, a škola, odnosno ustanova sa svim verifikacijama programa od MZOS-a ne može! Nažalost, prihodima nismo mogli pratiti rast plaća učitelja na državnoj razini što je dovelo do poteškoća s kadrovima. Sredine nama u susjedstvu kao što su Lovran i Kastav prepoznale su potrebu glazbene naobrazbe djece te osnovale glazbene odjele pri svojim osnovnim školama. Sada tamo rade naši bivši učenici koji su glazbeno školovanje stekli upravo u glazbenoj piramidi »Mirković«.

Kad smo tijekom 2018. godine obaviješteni da škola mora napustiti zgradu u Štangerovoj 67 jer prostor ide na prodaju, predstavili smo Gradu Opatiji kroz elaborat mogućnost osnivanja Glazbene škole ili glazbenog odjela pri Osnovnoj školi »R. K. Jeretov« koja prostorno i pedagoškim standardima udovoljava uvjetima za rad. Ponudili smo i cijeli naš inventar koji uključuje dva koncertna klavira, desetak pianina, desetak violina i ostalih instrumenata te bogatu nototeku i knjižnicu doniranu s moskovskog konzervatorija i drugih međunarodnih ustanova, kao i drugi potreban inventar za početak rada u novim uvjetima. Gradu Opatiji predložili smo elaboratom da preuzme osnivačka prava glazbene škole, a glavninu troškova poslovanja preuzelo bi u tom slučaju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Razočarani roditelji

Financijska obaveza Grada Opatije bila bi do najviše 240.000 kuna godišnje, a moguće i manje, što su izdvajanja za glazbeno obrazovanje na razini drugih lokalnih samouprava u Hrvatskoj prema državnim glazbenim školama. Moj cilj je bio da se bez obzira na zatvaranje glazbene škole »Mirković« u našem gradu nastavi u nekoj drugoj organizacijskoj formi glazbeno obrazovanje i da se nastavi 25-godišnja tradicija rada ne samo kroz nastavu, nego i kroz javne programe i koncerte koji su pridonijeli kulturnom identitetu grada i senzibilizaciji za umjetničku djelatnost, i u konačnici da djeca iz Opatije ne moraju odlaziti iz svoga grada po glazbenu naobrazbu. Grad je odbio prijedlog iskazan u elaboratu zbog nedostatka novca, te istaknuo i činjenicu da okolne općine nisu zaintresirane sudjelovati u sufinanciranju. Ne vidim razloga zašto treba tražiti mišljenje od susjednih općina jer smo sigurni da Opatija ima itekako dovoljan broj učenika, a to je pokazao i interes za pohađanje škole svih ovih godina. Da zaključim, bila sam voljna predati školu u ruke Grada besplatno i bez ikakvih uvjeta te provesti promjene novog oblika osnivanja kroz Ministarstvo, no kako nije bilo interesa, Opatijci će u Kastav i Rijeku – zaključila je Olivera Mirković.

Zatvaranje poznate glazbene škole i njezin odlazak iz Opatije, razočarali su roditelje koji su se nadali da će priča o kojoj se već neko vrijeme »šuškalo«, ipak imati drugačiji kraj. Odnosno, kada su već vlasnici prostora – opatijska, lovranska i matuljska osnovna škola – odlučili da će ga prodati, da će poznata glazbena škola nastaviti raditi na nekoj drugoj lokaciji u Opatiji.

Dobitnica nagrade Grada Opatije

Olivera Mirković je rođena 1960. u Puli. Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1985., a usavršavala se kod ruskih glazbenih pedagoga i pijanista. Ima iza sebe više od 30 godina pedagoškog rada u individualnoj nastavi klavira, a od toga prvih pet godina u zagrebačkoj glazbenoj školi V. Lisinski te 25 u GŠ »Mirković«.

Članica jedržavnih i međunarodnih ocjenjivačkih sudova glazbenih natjecanja, društva glazbenih umjetnika Hrvatske, te između ostaloga i dobitnica godišnje nagrade Grada Opatije za područje odgoja i prosvjete u 2013. godini. Pokrenula je i vodila niz kulturnih, glazbenih i obrazovnih projekata i manifestacija za djecu, mlade i profesionalne umjetnike iz Hrvatske i inozemstva.

Nema novca

Evo što je na tu temu rekao opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić:
– Iznimno cijenim rad Glazbene škole »Mirković«, koja je kroz godine svoga djelovanja iznjedrila brojne glazbene talente i u glazbenom duhu odgajala generacije. Žao mi je što ta glazbena ustanova više neće djelovati na području Grada Opatije. Glazbena škola »Mirković« suočila se s poteškoćama u poslovanju, posebno vezano uz unajmljeni prostor te su nam se prije nešto manje od godinu dana obratili s upitom može li Grad Opatija preuzeti osnivačka prava nad školom. Kako glazbenu školu polaze djeca s područja cijele Opatijske rivijere, isti smo upit proslijedili i našim kolegama u Lovran, Mošćeničku Dragu i Matulje, no ni oni nisu našli mogućnost unutar svojih proračuna za preuzimanje upravljanja nad Glazbenom školom Mirković, kao ni Grad Opatija. Osnivačka prava sa sobom nose značajne obveze, treba osigurati adekvatan prostor, zaposlenike, a u ovom trenutku to nije izvedivo.

Moram spomenuti da je Grad Opatija kroz godine redovito financijski potpomagao Glazbenu školu kroz pojedine potrebe i projekte. Iako mi je zaista žao zbog odlaska Glazbene škole »Mirković«, ipak moram naglasiti da na području Lovrana djeluje glazbena škola, kao i u Kastvu te nekoliko škola u Rijeci, pa djeca s područja Opatije ipak imaju mogućnost glazbenog obrazovanja u svojoj neposrednoj blizini.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.